• yücel feyzioğlu’nun açıl kabağım açıl isimli masal kitabında geçen dehşet verici ifadeler.
    belki yazar art niyetli değildir , belki halk kültüründe yeri olan eski bir masaldır ben araştırmadım , bilemem. fakat buradaki iğrençliği kaleme alıp çocukların masum beyinlerine zerk etmeye çalışmak bence suçtur , rezilliktir.
    bu da haberi

    haberi okumaya üşenenler için :
    --- spoiler ---
    "kızım büyüdün artık, güzel bir kız oldun. ne yazık ki annen öldü. ölen ile ölünmüyor, yaşam sürüyor. benimle evlenir misin?

    kızın başından şapka uçmuş. ne diyeceğini şaşırarak kalkıp odayı terk etmiş. babası öfkeyle arkasından gelmiş: 'kaçmana gerek yok! iyi düşün!' diye tehdit etmiş. kız kapıyı çarpıp kapatmış. daha o gün yatağa düşüp hastalanmış.

    yine hekimler, ilaçlar, şifalı sular... kız günden güne daha da fena olmuş. bey, her gün ziyaretine geliyor: 'sen çabuk iyileş kızım, sana şenlikler düğünler yapacağım, seni telli duvaklı gelin edeceğim!"
    --- spoiler ---

    yazarın bu rezillikle ilgili savunması , masalın sonunda bu durumun yanlışlığını açıkladığı yönünde olmuş. güya kız çocuklarına kendilerini korumayı öğretiyormuş. ben pepee çizgifilmindeki kart sesli veledin önce her türlü haltı yemesine ve sonra " bu yanlış bir davranıştı , böyle davranmamalıyız " diye bağlamalarına bile uyuz olurken , bunun bile pedagojik açıdan ne denli yanlış olduğunu savunurken adamın yaptığı işe bak!

    edit: bu kitabın yazarından çok kitabı savunan kişilere şaşırdım resmen. bir çocuğa bir konuda eğitim vermek isteniyorsa şayet çocuk gözüyle düşünülerek ve çocuğun psikolojik gelişimi ve dünyayı kavrayış seviyesi dikkate alınarak yapılmalıdır. bunu uzmanları daha iyi izah edeceklerdir. çocuklarımızı cinayetten korumak için karın deşme , beyin çıkarma , göz oyma sahnesi izeletemeyiz örneğin. tecavüzden koruyacağız diye tecavüz sahnesi izletip "biri sana bunu yaparsa kaç" demeyiz mesela. sadece anlayacağı seviyede bir takım bilgiler veririz. kimisi demiş ki çocuk psikolojisi konusunda gereksiz hassasiyet. hayretler içerisindeyim. kız çocukları babam bana sarkıntılık edebilir psikolojisiyle yaşasın , bu mudur istenen? masallar tüm dünyada böyle diyenler olmuş. atalarımızın her yaptığı doğru olmak zorunda değil bir kere bunu kabul etmek lazım. bu masal eski bir masal dahi olsa derleyip de günümüz çocuklarına ulaştırmak bence büyük hata. kırmızı başlıklı kızlar, rapunzeller, sindirellalar'ı hiç ama hiç örnek vermesin ayrıca kimse. yıllarca onlarla zehirlediler bizleri belki de , kim bilir? cartoon network 'lar , disney channel 'lar , sübliminal mesajlar derken bir de bu çıktı başımıza.
    çocuklar önemli. yetişkinlerden umudumu kestim, çocuklara kıymasınlar. maddi manevi kıymasınlar. çocuğu olanlara allah kolaylık versin.
37 entry daha
hesabın var mı? giriş yap