5 entry daha
  • çok temel alım satım ilkeleri vardır. mesela bir malı satamıyorsanız fiyatını düşürürsünüz, bu sayede satmayı denersiniz. bu ilke, sabit fiyatlı mallar için geçerlidir tabi ki.

    açık arttırma ise bu ilkenin işlemesinin bile beklenmediği bir satış türüdür. açılış fiyatı malın "kesinlikle satılacağı" bir fiyat olarak belirlenir ve alıcıların bu fiyatı piyasa fiyatına yakın bir yerlere çekmesi beklenir. bu sistemde satış neredeyse kesindir. icradan mallar böyle satılır.

    açık arttırma ile bir malı satamıyorsan bu, fiyatı yüksek belirlediğinin ispatıdır. bu durumda açık artırmanın başlangıç fiyatı düşürülür ve satışa yeniden çıkılır. hatta 3. kere deneniyorsa bazı açık artırma siteleri fiyatı sıfırdan başlatır. bu durumda, tabi ki mal gerçek değeri sıfırın altında değilse kesinlikle satılır.

    elindeki malı satmak isteyen kişinin uygulayacağı yöntem budur.

    tapu.com'da açık artırmada takibe aldığım bir daire var. aylardır satamıyorlar. açık artırmalar 3 gün sürüyor. satılmadıkça 3-4 gün sonra tekrar açık artırmaya çıkıyor. teklif bile yok. teklif olsa satılacak çünkü. bugün yeniden açık artırmaya çıktı bu açılış fiyatı yüksek olduğu için satılamayan ev. hem de bir sürprizle: fiyatı artmış!

    açılış fiyatından aşağı satmaya niyeti yok ise satıcının, bu gayrimenkulü açık artırmaya çıkartmayıp, fiyat belirleyip listelemesi daha mantıklı. yok eğer gerçekten satmaya niyeti varsa talep toplamalı veya açık artırma fiyatını düşürmeli.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap