8 entry daha
  • hastası olduğum teknoloji. nedenini anlatayım:

    masanın üstüne bir klavye koyacaksınız, iki seçenek var: kablolu, kablosuz.

    * kablolu bağlantı yaparsanız teknik açıdan sıfır sorunlu, güllük gülistanlık bir yola girmiş oluyoruz ama o kablo masanın üstünden sürekli selam çakıyor.
    * kablosuz. artık masanın üstünde selam çakan bir kablomuz yok, ortalık daha sade ve toplu bir hal aldı tebrikler. ama sistemin karmaşıklığını arttırarak yeni sorunlara yol açtık. az sonra.

    kablosuza geldiysek, önümüzdeki seçenekler üç ana kategoride toplanıyor:

    * cihaza özel üretilen alıcılar. bunu nasıl ifade etmeli bilemedim, şöyle açıklayım: microsoft marka bir klavye (veya klavye-fare seti) aldınız mesela, yanında bir alıcıyla geliyor. bu alıcıyı başka hiçbir cihaz için kullanamıyorsunuz ve o cihazı da başka hiçbir alıcıyla kullanamıyorsunuz. heh onlar işte.

    artılar: tak çalıştır. sürücü vs. dertler yok. "pair" ihtiyacı yok. sürücüye ya da farklı bir şekilde işlenmeye ihtiyaç olmadığı için de işletim sisteminin olmadığı durumlarda bile kullanılabiliyor (bios misal)
    eksileri: kaybettiğiniz anda cihaz çöp. set olarak satılmayan bir klavye-fare ikilisi kullanacaksanız, iki farklı alıcı kullanmak zorundasınız.

    * bluetooth. bildiğimiz bluetooth. hani şu artık hemen her cihazın içine girmiş olan.

    artılar: günümüzde neredeyse hemen her bilgisayar ve telefonda bluetooth imkanı var, o yüzden ekstra bir "alıcı" gerektirmiyor. alıcı gerekmediği için de "cihazın alıcısını yanımda taşıyayım" ya da "alıcıyı kaybettik nolacak şimdi" gibi dertler olmuyor. bir alıcıyla birden çok cihaz diyeceğim ama ortada özel bir alıcı olmadığı için sıfırla bölme sorunu olacak.

    eksileri: stabil değil. bu kadar yaygın bir teknolojinin bu kadar kötü durumda olmasını hala aklım almıyor ama gerçekten korkunç bir durumda. fi tarihinde bu konuda "%90 teknoloji" diye bir ifade okumuştum, demek istiyor ki "kullandığın zamanların %90ında çalışıyor evet, ama kalan %10unda hiçbir sorun yokken çalışmıyor ve düzeltmek için yapabileceğin bir şey de yok, anca kapatıp açıyorsun. ihtiyacın olduğunda, ne zaman bozulacağını da bilmiyorsun." kesinlikle öyle. kimi zaman anlamsız takılmalar, kimi zaman cihazı görmeme, kimi zamansa gördüğü cihaza bağlanmama gibi sorunları sağolsun günahım kadar sevmiyorum. ayrıca, sürücü ve işleme gerektiriyor. işletim sisteminin olmadığı bir ortamda çalışmadığı için de bilgisayarı açarken uefi/grub aracılığıyla seçim yapmak ya da biosa girmek mümkün değil.

    * unifying: hayal meyal hatırladığım kadarıyla "birden fazla cihazla eşleşebilen ve değiştirilebilir" alıcılar kategorisinde unifying tek değil, ama piyasada farklı bir ürüne rastladığımı da hatırlamıyorum.

    artıları: tak çalıştır. pakedinden çıkan ürünü çalıştırmak için sadece alıcısını takmak yeterli. eşleşme ve çoklu cihaz destekliyor. bir cihazı farklı alıcılarla kullanabildiğimiz gibi aynı alıcı üzerinde birden fazla cihaz kullanabiliyoruz. alıcılar cihazlara özel üretilmediği için de, alıcının başına bir iş gelirse gidip yenisini alıp aynı cihazlarla kullanmaya devam edebiliyoruz.

    eksileri: açıkçası, bence bir eksisi yok. eksi sayılabilecek tek konu, alıcının varlığıdır herhalde. sonuçta bluetooth gibi cihazın içinde gelmediği için bir usb portunu ona ayırmak gerekiyor.

    kısacası, klavye-fare bağlantısı konusunda benim için mükemmel çözümü sunan teknolojidir.

    aynı zamanda da yeni dertlere salmıştır. diy klavye işine heves eden ama masanın üstünde kablo görmeye dayanamayan bünyem haliyle wireless çözümlere meylediyor. bluetooth bu alandaki standart çözüm ancak yaşadığım onlarca kötü tecrübe sağolsun, bluetoothla uğraşmak istemiyorum. ek olarak, "no bluetooth in bios" durumu da karşılayabileceğim bir şey değil çünkü sık işim düşüyor. hah işte tam bu noktada muhteşem çözümü sunan unifying, logitech'in sahipli bir teknolojisi olduğu için "kendi yaptığımı aleti unifying alıcıya bağlayım" gibi bir dünya söz konusu değil. konuyla ilgili bulabildiğim tek kaynak şudur ki o da sağolsun detay vermemiş.

    çok dertliyim sözlük.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap