9 entry daha
  • insan ırkı nüfusu gezegenimizdeki kaynaklardan daha hızlı bir tempoda artarsa ne olur? elbette hiç iyi olmaz. bu oldukça büyük bir sorun. işte bu yüzden bir çok insan diğer gezegen seçeneğini düşünmeye ve başka gezegenlerde yaşamın mümkün olup olmadığını sorgulamaya başladı. biliminsanları güneş sistemimizde dünyadan sonra en yaşanabilir gezegen olarak mars'ı görüyor. ancak eğer amaç orada sürekli kalmak yani kolonileşmek ise, bu hiç de kolay değil ve oldukça tehlikeli.

    mars bazı yönleriyle dünyaya benziyor. eksen eğimi hemen hemen dünyayla aynı; mevsimler benzer. bununla birlikte yörünge dışmerkezliliği daha geniş, dolayısıyla mevsimlerin uzunluğu değişiyor; bir yılı dünyanın iki katı kadar oluyor. bir günün uzunluğu ise dünyayla aynı. çölleri dünyanın belirli bölgelerine benzerlik gösteriyor.

    tüm bu benzerliklere rağmen mars gerçekten tehlikeli bir yer. solunabilir hava yok; hava basıncı çok düşük. daha düşük yerçekimi yüksek yapılaşmanın önünde engel. hava sıcaklığı ciddi değişimler gösteriyor. bazen 70 fahrenheit dereceye çıkarken bazı yerlerde -225 dereceye kadar düşüyor. toprak toxic ve güneşten gelen radyasyon öldürücü. tüm bu olumsuzluklara rağmen biliminsanları ve bazı girişimciler mars'ta yaşama hayalini gerçeğe dönüştürmek istiyor. bunda teknolojinin gelişimi büyük rol oynayacak.

    mars'ın toprağı beton yapmaya müsait. ayrıca gezegende çok sayıda geniş mağara var. bu mağaralar, orada yaşayacak insanların güneşten gelen radyasyondan korunması için uygun yerler olarak görülüyor. toxic toprak, kimyasallardan temizlenebilirse belki ekilip biçilebilir. gezegende su var; fakat atmosferi o kadar ince ki su uzun süre likit halde kalamıyor. su genelde kutup bölgelerinin yüzeyinin altında sıkışmış durumda. bu suyu çıkarmak hayati bir öneme sahip; zira su gezegende hem içmek hem ürün yetiştirmek hem de oksijen üretmek için şart.

    işte bu gezegende hem nasa'nın hem de bazı şirketlerin kolonileşme planları var. spacex'in kurucusu elon musk bunlardan biri. spacex, mars'ta 80.000 kişiden oluşan bir koloni kurmak istiyor. plan, 2026 yılında ilk insanları marsa indirmek; yani nasa'dan 10 yıl önce. ve mars, elon musk tarafından da, eğer insanların sürekli yaşayabildiği bir yer haline getirilebilirse dünyaya bir alternatif, bir sığınak olarak görülüyor. eğer dünya kaynakları bu hızla tükenmeye devam ederse, marsın kolonileşmesi çok uzun zaman almayacak gibi.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap