478 entry daha
  • türkiye için gereksiz ve pahalı olan enerji santrali. kendimiz nükleer santral yapacak teknolojiye sahip olmadığımız için ekstradan pahalı ve lüzumsuzdur. akkuyu nükleer santrali için verilen alım garantisi 12,35 cent/kwh. halbuki yakın zamanda yapılan 1000 mw'lık yeka ihalelerinde rüzgar için 3,48 cent/kwh, güneş için 6,99 cent/kwh alım garantisiyle ihaleler sonuçlandı. üstelik santrallerde kullanılacak türbin ve fotovoltaik paneller için üretim ve arge zorunluluğu da getirildi. peki akkuyu için bir zorunluluk mevcut mu? rusya yapacak, işletecek, satacak. hem de fahiş fiyata.

    ama nükleer çok süper bak 7/24 çalışıyor; rüzgar, güneş verimsiz, sürekli çalışamıyorcular gelmeden o konuyu da açıklayayım. evet doğru nükleer santrallerin kapasite faktörü yüksektir (%80-90) ve baz yük santrali olmaya uygundur. ama türkiye'de baz yükü karşılayacak yeterli hidroelektrik, termik ve doğalgaz santrali mevcut. nükleer santral artan elektrik talebini karşılamak için yapılıyor. fakat sadece rüzgar ve güneş santrali yaparak türkiye'nin artan elektrik talebini karşılamak mümkün. hatta türkiye'nin şuanki mevcut santralleri bile rahatlıkla ihtiyaca cevap verebilecek durumda. 80 gw kurulu güce karşılık yıllık 270 twh üretim yapıldı 2016 yılında. çarpıp bölersek mevcut kapasitenin %28'i kullanıldı ancak. hal böyleyken nükleer santralin kesintisiz elektrik sağlamasının hiçbir anlamı yok. yıllık artan ihtiyaç (%4) rahatlıkla güneş ve rüzgardan karşılanabilir. hatta varolan termik santrallerin çalışması süresi bile azaltılabilir.

    gelişmiş ülkeler rüzgar ve güneşe dev yatırımlar yapıyorlar. bu adamlar salak değiller, çünkü bu santraller hem çevreci hem ucuz. önümüzdeki yıllarda daha da ucuzlayacaklar (özellikle güneş). sadece 2017 yılında dünyada 100 gw'lık yeni güneş enerjisi santrali kuruldu. çin'in kurulu gücü 100 gw'ı geçti.

    bir de rüzgarımız esmez, güneş enerjisi için yeterli toprağımız yok diyen tayfa var ki onlar daha komik. türkiye'nin ekonomik rüzgar enerjisi potansiyeli 48 gw, (evet yanlış duymadınız) kurulu güç 6 gw. türkiye'nin 3'de biri araziye sahip ve çok daha az güneş alan almanya ve japonya'nın kurulu solar gücü 40'ar gw. bizde olsa elektriğimizin %20'sini güneşten karşılıyor olacaktık. şuanda bile türkiye'de rüzgar santrallerinin kurulu gücü 6 gw ve elektriğin %6,5'ini üretiyor. güneşte ise oran %1. hal böyleyken, dünyanın gidişatı belliyken nükleere bulaşmanın mantığını anlayamıyorum. güneş ve rüzgarı küçümseyip nükleeri övenlerin (ki nükleere karşı değilim, sadece bizim için gereksiz) cahilliklerine veriyorum. sadece biraz okumak ve araştırmak gerekli, çok zor değil.

    http://www.wiki-zero.com/…dlcl90b19lbmvyz3lfz3jpzhm
    http://www.enerjiatlasi.com/elektrik-uretimi/
    http://www.hurriyet.com.tr/…erjiye-donustu-27670184
    http://www.hurriyet.com.tr/…ani-belli-oldu-40539083
    https://www.dunya.com/…esi-sonuclandi-haberi-354530
    http://www.enerjiatlasi.com/…e-100-gw-sinirini-asti
    https://www.gunesonur.com/enerji-emre-amadelik/
1032 entry daha
hesabın var mı? giriş yap