• weeping woman, femme en pleurs (1937):
    1936 yılı dünyanın faşizmin yükselişine şahit olduğu bir yıl oldu. italya'da benito mussolini italya faşist imparatorluğu'nu ilan etti. owens 1936 olimpiyatları'nın değişmez, yerine konamaz ve her zaman hatırlanan bir simgesi olsa da berlin olimpiyatları hitler'in bir gövde gösterisine dönüştü ve general francisco franco'nun komutasındaki faşist güçler seçimle işbaşına gelen cumhuriyetçi "halk cephesi" koalisyonuna karşı ayaklandılar. hitler ve mussolini'nin desteğini arkasına alan general franco, ispanya milliyetçi hükümetinin başına geçti.
    aynı yılın ocak ayında paris saint-germain-des-prés'deki café les deux magots'da 54 yaşındaki pablo picasso, paul eluard tarafından 29 yaşındaki güzel fotoğrafçı dora maars'la tanıştırıldı. belki kendi kendine acı çektirmeyi sevdiği için, belki de kısır olduğundan dora, her xaman pablo'nun ağlayan kadını olacaktı.

    nazi almanyası'na ait 28 bombardıman uçağı 26 nisan 1937'de ispanyol kasabası guernica'da 1000 kişinin ölümüne neden olan hava saldırısını gerçekleştirdi. picasso buna tepkisiz kalamazdı. sonuç belki tüm zamanların en güçlü savaş karşıtı sanatsal anıtı oldu. bu tablonun hazırlığı içindeyken üzerinde çalıştığı ağlayan bir kadın figürü de vardı.

    picasso, 1937 mayısı ile ekimi arasında toplam 36 ağlayan kadın figürü resmetmişti: dokuzu kanvas üzerine, 21 kağıt ya da kartona ve altı tanesi ise kibrit kutularına. bugün bunların en bilineni ve sonuncusu liverpool tate gallery'de picasso'ya ayrılmış bölümün dibindeki küçük bir odada tek başına sergilenmektedir. müze broşürü 608 x 500 mm ölçü vermesine karşın benim aklımda küçüklüğüne hayret ettiğim bir tablo kalmış
    http://www.theage.com.au/…_narrowweb__300x329,0.jpg
    http://www.tate.org.uk/…rvlet/viewwork?workid=11871
    http://www.tate.org.uk/…lse&tabview=text&texttype=8
76 entry daha
hesabın var mı? giriş yap