16 entry daha
  • dariustan gelmektedir dara ismi , onun farsçası aslında, kürtçede de kullanılan bir isim ayrıca, ilk anın üzerinde şapka var yani ilk a uzatılarak okunuyor, anlamı eskilere daynıyor bereket, bolluk anlamına gelir kürtçede, günümüzde kelime olarak pek kullanılmıyor, erkek ismi olarak hatırı sayılır bir kullanımı vardır.
    aynı zaman da iran hükümdarı dara yuvanişin tarafından yaptırılmış ve kendi adını vermiş olduğu mezepotamyanın bu ünlü şehri mardin'den 30 km güneydoğuda, mardin-nusaybin karayolu üzerinde bugün orta büyüklükte bir köy haline gelmiştir.
    şehir milladın ilk asırlarına kadar iranlılar ile romalılar arasında el değiştirmiştir. 7. yüzyılda arapların eline geçen şehir, 15. yüzyıla kadar yerel beylik ve devletler tarafından yönetilmiş, 15. yüzyıldan sonra da osmanlıların eline geçmiştir.
    harabelere ve kalıntılar arasında ara sıra bulunan paralara bakılacak olursa dara'nın tarihte büyük ve mühteşem saraylara, köprülere, su kemerlerine ve daha birçok yapılara sahip zengin bir şehir olduğu kolaylıkla anlaşılmaktadır. şehrin kurucusu dara tarafından yaptırılan muhteşem zindan, bugünde bütün heybeti ile ayakta durmaktadır.
47 entry daha
hesabın var mı? giriş yap