4 entry daha
  • drake denkleminden haberi olmayan yazar sanısı.

    drake denklemi

    matematiksel hesaplamalara göre en kötü ihtimalle bile sadece bizim galaksimizdeki iletişim kurulabilir uygarlık sayısı 2400'dür. sadece bizim galaksimiz diyorum. bu uygarlıkların en yakını ise "en iyi" ihtimalle 1500 ışık yılı uzaklıktadır.

    1500 ışık yılı demek 1500 x 10 trilyon km demek.
    denkleme göre en yakınımızdakiyle aradaki mesafe bu yani:
    15.000.000.000.000.000 km (15 katrilyon km)

    insanoğlunun uzaya 1977 yılında gönderdiği voyager 1 ancak 2013'te güneş sistemi dışına çıkıp yıldızlar arası uzaya girebildi. 36 yılda ancak 19 milyar km gitti bu araç ve güneş sisteminden ancak çıkabildi. üstelik bir mermiden 20 bin kat daha hızlı ilerlemesine rağmen ancak bu kadarcık yol alabildi. yani uzayın büyüklüğünü anla diye söylüyorum bir mermiden 20 bin kat hızlı giderek uzayda 36 yıl ilerlersen güneş sistemimizden anca çıkabiliyorsun ve yıldızlar arası (daha galaksiler arası bile değil) uzaya girebiliyorsun.

    sadece iletişim kurulabilir olanlar 2400 diyorum. daha bunun cilalı taş devrini yaşayan gezegeni var, kambriyen patlamasını yaşayanı var, henüz mikroorganizma seviyesinde yaşam başlamış olanı var, orta çağda cadı avlayanı var, ikinci milenyumunu yaşamasına rağmen henüz gelişemeyip hülooğğ diye bağıranı var.

    evrenin büyüklüğünü anlayıp bir daha böyle saçma sapan konuşmak istemeyenlerin şu belgeseli izlemesini tavsiye ederim.

    evrenin ucuna yolculuk

    bu da evrenin ne kadar büyük olduğunu merak edenler için kısa bir video:
    evrende gözlemlenebilen en büyük ve en küçük şey nedir?
94 entry daha
hesabın var mı? giriş yap