6 entry daha
  • cristian mungiu'nun belki de en önemli filmi. filmin 10.cu dakikasında göğsünüze bir öküz oturur ve son saniyeye kadar da kalkmaz. nefes mi alsam filme mi baksam şeklinde izlersiniz filmi.

    film, çavuşesku dönemi romanyasını çok farklı açılardan ele alıyor. konu itibariyle ülkede yasaklanmış ve insanları çaresizlikten hotel köşelerinde kürtaj olmaya iten yozlaşmış sistemin bir eleştirisi olsa da, arka planda sınıf çatışması, ülkenin her yerine bulaşmış insanı canındandan bezdiren bürokratik engeller, eline geçen en küçük fırsatı değerlendirmeye çalışan şantajcı zihniyet, saatlerce şeker, un, ekmek kuyruklarında bekleyen insanları görüyoruz.

    yönetmen izleyiciye sadece kapkaranlık sokaklarıyla 1987 yılı romanyasını değil, ülkenin içinde bulunduğu kabusu ince ince yediriyor ve film bittikten sonra nasıl yani, bu nasıl olabilir dedirtiyor.

    mungiu'nun diğer filmelerini de beğenen biri olarak asla bu noktaya ulaşamayacağını düşünüyordum. ne zaman son filmi graduation'ı izledim o zaman aynı duygu yoğunluğunu yaşadım. bence romanya sinemasının en önemli temsilcilerinden.
26 entry daha
hesabın var mı? giriş yap