4 entry daha
  • senna' nın prost' a startta nasıl bindirdiğini, 1992 fransa gp' de schumi tarafından geçilen senna' nın nasıl agresifçe önünü kapattığını çarpışınca da sinirli bir şekilde schumi' yi kenara çekip konuşurken gazetecilere nasıl sert tavırlar gösterdiğini unutanların üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen halen ısıtıp ısıtıp önümüze koydukları yarıştır.

    damon hill vaktiyle yaptığı "haylazlık" nedeniyle ceza aldıysa, schumi yaptığı hata nedeniyle ceza almadıysa schumi' nin yaptığı çirkeflik olarak nitelendirilmemelidir.

    evet schumi' nin burada bir hatası vardır. evet jerez' de de hata yapmıştır. ama damon hill, ayrton senna vs. sütten çıkmış ak kaşık değildir. madem schumi' nin yaptığı bu hatalar önemlidir ve hala bu nedenle schumi kötülenmektedir, o halde senna' nın yaptığı hatalar da irdelenmeli, o da kötülenmelidir. ama olur mu hiç? senna efsanedir. çünkü ölmüştür. ölmeden önce senna' nın başını yiyen bazıları öldükten sonra kendisine saygı duruşuna geçmişlerdir.

    oysa schumi halen yarışmakta ve senna' dan daha da başarılı olmaktadır. o halde kötülenmelidir. başarılı olanın fi tarihinde yediği iki nane ısıtıp ısıtıp önüne konmalıdır ki başarıları gölgelensin. sürekli yarış kazanırsa "aracı iyi ondan" denir, kazaya karışırsa "agresif, minibüs şöförü" denir. oysa alonso gibi kendini bilmezler geçilirken 3 defa şikanı düz geçer kimsenin sesi çıkmaz, coulthard başka bir yarışta 13 arabayı birden yarış dışı bırakır, arkasındakinin farkedemeyeceği şekilde yavaşlar ve arkadaki schumi üzerine çıkar, suç schumi' nin olur. ama schumi bir gün öldüğünde ne bu yarış hatırlanacaktır ne de jerez 97.

    senna' ya nasıl sadece öldüğü için saygı duyulmuyor, başarıları nedeniyle saygı duyuluyorsa ve schumi' ye göre yediği naneler daha büyük olmasına rağmen (startta doğrudan rakibinin üzerine kırıp şampiyon olmak gibi) bu hatalar artık konuşulmuyorsa, schumi' ye de başarıları nedeniyle saygı duyulmalı ve geçmişte yaptığı hatalar artık bir kenara bırakılmalıdır.

    pilotlar da en nihayetinde insandır ve onlar da hata yaparlar. önemli olan yaptıkları hatalardan ders alabilmeleridir. schumi jerez 97' den sonra gereken dersi almış ve aynı agresifliği bir daha yapmamıştır. tabi ki hata yaptıklarında eleştirmelidir. ama işi kabak tadı boyutuna getirmenin alemi yoktur. bu yarış da "insan" olan pilotların yaptığı hatalardan biridir ve artık kabak tadı vermiştir.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap