12 entry daha
  • iki tarafın da finalde olmayı tam anlamıyla hak ettiğini düşündüğüm bir maç. gerçekten de dünyanın en güçlü iki oyuncusu finali oynuyor.

    carlsen'in oyunsonundaki üstünlüğü tartışılmaz. bir takım sayısal verilerle durumun böyle olmadığı gösterilmeye çalışılmış, ama bilgisayarın istatiksel verileri bu saptamayı doğru yapamaz; çünkü oyunsonlarında doğru hamleyi bulmak çok zordur ve gm seviyesinde bile arka arkaya yanlış hamleler yapılır. sayısal veri bu yüzden düşük olur elbette. ayrıca sadece hamleler değil, carlsen'in oyunsonunu konumsal olarak nasıl ele aldığı mesele. duble ya da üç adaya bölünmüş piyonlar ve dağınık bir yapılanmayı nasıl maharetle yürütüp, minik üstünlükleri somut avantajlara dönüştürerek sonuca gitmeyi nasıl başardığı. açılışa gelince carlsen bilindik teorik yollardan (ruy lopez berlin hariç) çoğunlukla kaçınır.

    caruana'nın ise baskı altında kolay dağılmayan, temalara sıkı sıkıya bağlı bir oyun anlayışı var. çok iyi öğrenilmiş bir satranç oynuyor. bu avantaj mı dezavantaj mıdır yoruma açık. belki de carlsen gibi bir canavara direnebilmek için en iyisi deneyimlerle kanıtlanmış yollardan gitmektir.

    nihayetinde özgün yapısı ile magnus carlsen finalin favorisidir. bir ropörtajında kendi satranç anlayışının çekirdeği için şöyle demişti: "çocukken bazı şeyler öğrendim." bu bir satranç oyuncusunu gerçekten tehlikeli yapar.
337 entry daha
hesabın var mı? giriş yap