2 entry daha
  • yazılı bir anayasa belgesinin olmaması durumunda o ülkede teamuli anayasa var demektir. bu yönde bir anayasanın mevcut olması için ortak kanaat gerekidir. buna sahip olan ulkelerde anayasal kurallar vardır ancak yazılı değillerdir. süregelen bir uygulama,gelenekten gelen ve sürekli tekrarlanarak ve benimsenerek uygulanan kurallar sonucu oluşmuştur.

    bunun dünya uzerindeki en onemli ornegi ingiltere'dir. bu tip anayasalarda gorulen bir ozellik ise yazılı anayasaların tersine maddi anlamda anayasa ozelliği taşımalarıdır.

    anayasanın kagıda dokulmemesi ingiltere ve anglosakson hukuk sisteminin kıta avrupası'ndaki roma cermen hukuk sistemi'nden farkını ve özgün siyasi yapısını ifade eder.bu konuda toplumsal bir konsensüs oluşmuştur.

    kıta avrupası'nda demokrasi ve anayasal duzen devrimsel süreçler sonucu oluşurken, ingiltere'de bu süreç 1215 magna carta'dan başlayarak evrimsel bir biçimde olmuştur.kral, yetkilerini zamanla devrederken anayasanın yazıya dökülmesine ihtiyaç olmamış, zamanla teamuli anayasa oluşmuştur.temel hak ve özgürlüklere dair yasalar ise parlamnetodan actler vasıtasıyla çıkarılmışlardır.

    teamuli anayasa bu bakımdan esnek ve değişkendir.dönem şartlarına ayak uydurabilir. yazılı anayasalarda ise böyle birşey yoktur.
hesabın var mı? giriş yap