14 entry daha
  • netleştirilmiş konuyu tekrar bulanıklaştırmak istiyorum: modern toplumlarda tesadüfi popülerlik diye bir şey vardır. hatta günümüzde daha sık rastlanır. ama burada popüler derken neyin kastedildiği önemli. eğer kastedilen "ünlülük", "tanınır olmak", "azımsanmayacak bir kitle tarafından bilinir olmak" ise, popüler olanın emeği, popüler kılanın da ihtiyacı öncelikli ve şart değildir.

    yolda balona röveşata çekerek de ünlü olabilir, günlerce gündemi meşgul edebilirsiniz. çünkü elimizde bunun örneği var. ortada hiçbir emek ve özveri olmadığı gibi, kimsenin buna ihtiyacı da yoktu. olayın yaşandığı yerde kamera olmasa hiç kimsenin haberi dahi olmayacaktı. tamamen tesadüf eseri gelişen hadiseler neticesinde birisi popüler oldu. 3 gün popüler olması onu tam popüler yapmıyorsa, popülerlik kıstasını kim, neye göre belirliyor? danla biliç ismini sözlükte öğrendim. etkinliğindeki soru cevapları okumadım. ne ile ünlendiğine dair bile fikrim yok. o zaman ben de, benim hiç tanımadığım ama popüler sayılan kişi üzerinden farklı bir popülerlik tanımı yapar ve röveşata çekeni daha popüler kılabilirim. bunlar saçma geliyorsa, tesadüfi popülerliği reddetmemizi gerektiren bir durum da kalmıyor.

    yine emek ve ihtiyaç üzerinden gidersek emeksiz ve ihtiyaçsız popüler olan başka güruhtan da bahsedebiliriz: babası, ablası, abisi vs. sayesinde popüler olanlar. biri var. popüler. biliyoruz, tanıyoruz. ama aslında tanımıyoruz. çünkü ne tür bir özelliği olduğundan haberimiz yok. muhtemelen özelliği de yok. o da bizim onu tanımamızı sağlayan herhangi bir iş, emek veya özveri koymamış ortaya. bizim de ona, onu ekranda görmemize, aşırı değersiz fikirlerine, (çünkü bazen fikirlerini beyan ediyorlar) sonsuz özelliksiz haline kesinlikle ihtiyacımız yok. neticede iki kıstasa da sahip olmadığı halde popüler. yani aslında lüzumsuz popüler.

    bu iki kıstas daha çok sosyal medya için geçerli olabilir. 10 dakikalık muhteviyatı boş videolar ile popüler olanlar, o 10 dakika için bir saat uğraşıyorlar çünkü. üstelik alıcısı da hazır. belli ki bu videolar ile eğlenenler var. ya da instagram'ından bikinili fotoğrafından başka bir şey paylaşmayan kişiler. vücudunu güzelleştirmek için spor ve diyet yapması emekten sayılabilir. bikinili kadın fotoğrafı görünce beynine kan akışı kesilen milyonlarca erkek varken, ihtiyaç tanımını karşılamayan ama terim olarak kullanıldığında en azından tartışılan konu hususunda tanımı karşılayacak bir ihtiyaç olarak varsayabilir.

    sosyal medya üzerinden konuşacaksak evet, o popülerlerin emeklerini gereksiz ve kendilerini lüzumsuz bulmamız hiçbir şeyi değiştirmez. onları popüler kılanların ihtiyaçlarını karşıladığını varsaydığımız kertede -ki buna mecburuz/çünkü popüler- popüler oldukları için beğenmek zorunluluğu yoksa da, iki kıstası karşıladığını yok sayamayız. tüm bunlar ise örneklerini verdiğim şekilde emeksiz popüler, lüzumsuz popüler, ihtiyaç duyulmayan popüler tanımlarına uyan kişiler olmadığı anlamına da gelmez. ve onları istediğimiz kadar lüzumsuz olarak addedebilir, kenara köşeye fırlatabilir, gönül rahatlığı ile popüler olmayı hak etmediklerini söyleyebiliriz.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap