3 entry daha
  • yonetmenligini suzanne bierin yaptigi film.
    film, savas icin yetistirilmis askerin savas yuzunden hayatinin boka batmasinin paradigmasinin 2004 yilinda danimarkaca ifade edilis sekli.

    soguk avrupanin sinemasinin da soguk oldugunu unutanlar icin sasirtici derecede ic karartici bir atmosferde gecmektedir.

    mimari harikasi penceresiz evlerinde sarisin kocalari, sarisin esleri, sarisin veletleri ile mutlu huzurlu yasayan danimarka icin oldukca rahatsiz edici bir konuya sahiptir.

    yalniz, zaten figuran olan bir ulkenin* savasinin ustune cekilen bir filmde figuran olmak yine afganlara dusmektedir. o askerin orda ne isi vardir sorusunu es gecmeden izlenilmemesi gereken bir filmdir cunku konu afgan savasi veya savasin afgan duzlemine yansiyan goruntusu degildir.

    --- spoiler ---

    cepheye gidip de donmeyen babanin ailesinin babanin erkek kardesine meyil etmesi; oldu diye beklenen amcanin* gun gelip afganistandan cikageldiginde de hayati boyunca bes para etmez gozuyle gordugu kucuk kardesinin* biraderlik degil baska seyler de yapmis olma ihtimaline kafayi takmasi; kendi hayatini kurtarma adina zindandasinin parcalamasi yuzunden zaten arapsacina donmus bunyesine butun bunlarin agir gelmesidir filmdeki savas.

    --- spoiler ---

    film, ortalama bilinc duzeyinde savasin gercek ama bir sebeple gosterilmesi engellenen goturusunun ve bunun farkli duzlemlerdeki yansimalarinin farkinda olan bir turk icin son derece bilinen ve etki duzeyi cok asagilarda bir senaryoya ve akisa sahip olsa da yabanci bir ulkede izlendiginde yanda oturanlarin turklere cok normal gelen, duygu yuklenmesi amaclanmis sahnelerde aman tanrim*, amanin* nidalari ile aslinda dunyanin geri kalaninda binbir sansur yuzunden hissedilmeyen acilari gostermesi acisindan didaktik bulunabilir.

    film, kendi basina savasa karsi bir durus getirmemektedir.
    bununla birlikte afgan esittir musluman esittir terorist denklemi ve bilimum turevi ezber yaptirilmis izleyenleri durussuz kilmaktadir.
    durussuz birakilan bu kitle, film cikisinda onyargilarini bir kenara birakma sansi bulur.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap