86 entry daha
  • şu makelede görülebileceği üzere, birden fazla etik kaygı taşıyan sonuçlara neden olabilir.

    kısaca belirtmek gerekirse, ccr5 isimli geni insan embriyosundan silerek hiv virüsünün insan kanı ile dolaşım sistemine girmesine engel olabiliyorsunuz, çünkü virüs sisteme girmek için bu gene ihtiyaç duyuyor. fakat bunu yaptığınızda aynı zamanda bu kişinin (embriyo üzerinde yapılmış) bilişsel fonksiyonlarınıda değiştirmiş oluyorsunuz. nedeni ise ccr5 isimli gen sadece hiv ile ilgili değil. insan ve gen yapısı sistem olarak çalışmakta ve bir genin etki ettiği birden fazla fonksiyon bulunmakta.

    bu nedenledir ki, bu yöntem gelecekte doğal seçilim veya etik kaygıları bir kenara bırakıp süper insanlar yaratmak için kullanılacak bir sistem olarak karşımıza çıkabilir. bu durumda parası olan (ve/veya bu yöntemi kullanabilecek gücü olan) kişiler/aileler/gruplar, yeni nesil bireylerini bu sistemi kullanarak istedikleri özellikleri ekleyip çıkaracak şekilde dizayn edebilirler. sonuç olarak iki etik kaygı ortaya çıkar.

    1. çocuklar gerçekten bu şekilde dizayn edilmek isteyip istemediği sorulmadan başka kişilerin kararları iler bir gen yapısı kazandırılır. burada o hayatı yaşayacak bireyin herhangi bir düşüncesi dikkate alınmamış olur.

    2. güçlü gruplar içerisine daha dayanıklı, adaptif ve akıllı bireyler ekleyerek güçlenmeye devam ederken, toplumdaki alt ve orta gelirli kesim herhangi bir fark yaratma ve eşitlik şansını her geçen gün kaybeder.

    yapay zeka ve crispr ile toplum çok farklı bir yere gidecek ve bu teknolojiler şüphesiz insan hayatını çok kolaylaştıracaktır. fakat bunların denetimsiz kullanılması dünyamızı kaçınılmaz bir distopyaya doğru götürecektir.
93 entry daha
hesabın var mı? giriş yap