18 entry daha
  • rot ayarı : toe, kamber ve kaster açılarının ayarlanması işlemi zannedilse de, sadece toe açılarının ayarlanmasıdır. yani ustaya gidip “rot ayarı bozuk galiba araç sağa çekiyor” derseniz “rot ayarından araba sağa çekmez” yanıtını alırsınız. araca çekme yaptıran açılar kamber ve kaster açılarıdır. kamber açısı; basitçe anlatmak gerekirse lastik tabanının yere ne kadar düz bastığıdır ve günümüzde bindiğimiz araçların büyük kısmında bu değer sıfır değildir, bir miktar açılı basar, tamamen bir mühendislik hesabıdır ve her modelde farklıdır. lastiğiniz içten veya dıştan yeme yapıyorsa muhtemelen kamber açılarınız bozuk demektir, aracınızda çekme şikayeti varsa yine kamber açılarından kaynaklanıyor olabilir. kaster açısı; aracınızın tekerleklerinin amortisörlerine göre konumunun açısal karşılığıdır ve bu açı da her araçta farklıdır. bu açının kullanım noktası, aynı akstaki tekerleklerin birbirlerine göre öndelik geridelik konumlarının bulunmasıdır. araçlar kaster açısı “belirgin şekilde düşük” olan tarafa doğru çeker. karşılaşılan çekme sorunlarının büyük çoğunluğu bu açıdan kaynaklanmaktadır. kamber ve kaster açıları birbirlerini dengeleyen açılardır, örneğin aracınızın sağ ön lastiğinin kamber ve kaster açıları aynı oranda düşükse araç çekme yapmaz, fakat bu aracınızın sağlıklı yürüdüğü anlamına gelmez. kamber ve kaster açılarının günümüzdeki çoğu araçta (hepsinde değil) ayar şansı yoktur, düzeltmek için parça değişimi veya şase çekme işlemi gereklidir. şase çekme işlemi; malum sitedeki ilanlarda yazan “şaselerinde işlem yoktur” cümlesindeki şaseyle alakalı değildir, şase çekme işlemi amortisör, salıncak taşıyıcı gibi parçalar üzerinde uygulanır. toe açısı; basitçe, aracın tekerleklerinin gittiği yöne ne kadar düz baktığıdır. diğer açılarda olduğu gibi toe açısı da her modelde farklıdır ve çoğunda sıfır değildir. toe açısının bozuk olması, direksiyonun eğriliği lastiklerin içten dıştan yemesi kısacası aracın üstündeki hakimiyetinizin düşmesi ile sonuçlanır. direksiyonunuzun düz olması toe açılarınızın doğru olduğu anlamına da gelmez, aynı oranda bozul toe açılarına sahip bir aracın direksiyonu düz durur. toe ve kamber açıları arka tekerleklerde de bulunmaktadır, arkada bağımsız süspansiyon kullanan araçların çoğunda ayar yapma imkanı vardır, dingilli araçlarda şase çekme işlemi ile düzeltilirler. kısacası toe açılarınız bozuksa rot ayarınız bozuktur, kamber ve kaster açılarınız bozuksa şaselerinizde sorun vardır. bir araç kaza yapmadığı sürece (kaldırıma tekerleği vurmak dahil) şaselerinde herhangi bir oynama olması olası değildir.

    balans ayarı : fabrikasyon hiçbir jant ve hiçbir lastik kusursuz değildir. bahsettiğimiz kusurlar ağırlıktaki dengesizliklerdir. balans işlemi bu kusurların metal ağırlıklarla dengelenmesidir. tel kırmış, tabanı bozulmuş, dişleri bitmiş lastiklere ve deforme olmuş jantlara balans işlemi yapılmaz, bahsedilen lastikler değiştirilmeli ve deforme olan jantlar düzeltilmelidir. yer balansı, seyyar balans, finish balans olarak isimlendirilen balans türü aracın tekerleği ğstünde takılıyken yapılan işlemdir. replika jantlı araçlarda özellikle yapılmalıdır. günümüz araçlarında porya göbeği ve orjinal jant göbeği arasında bir boşluk oluşmadığı için finish balansta pek bir değer çıkmaz, çoğu zaman gereksizdir. tabi ki bunu kaliteli, kalibrasyonlu, mili düzgün bir sabit balans cihazına sahip işletmeler için söylüyorum.

    aracınzın ve dolayısıyla sizin emniyetiniz için, bir şikayetiniz olmasa dahi her bakımdan sonra rot balans ayarı yaptırın. unutulmamalıdır ki aracın yolla iletişimini tekerlek sağlar ve düzgün bir iletişim için rot balans ayarı şarttır.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap