1186 entry daha
  • mersinin asıl yerlisi

    1: türkmen ve yörükler

    2: arap (nusayri yada alevi diyebiliriz)

    3: girit ve rumlar

    sadece alevi demek ya da yörük demek yanlış olacaktır. misal benim kökenim suriye lazkiye dolaylarıdır. 1800'lerde mersin'e yerleşmişiz. tabi ailemin anlattığı olaylar yetmeyip e -devletten (soy kütüğünden) teyit ettirmiş bulunmaktayım.

    nusayri ve giritliler ovalarda yaşarlar. rakımın yükseldiği yerler (toros dağları) ise yörük ve türkmenler.

    peki şu an ne halde ?

    1990'larda turgut özal mersin'i pilot bölge ilan edeceklerini, akabinde sadece pasaportla giriş olacağını söylemiştir. bu dedikodudan sonra herkes mersin'e hücum edip ev almaya başlamıştır. bu yetmeyip 90'larda patlayan terör yüzünden birçok doğulu kardeşimiz mersin'e göç etmiştir. aslında doğulu kardeşimiz deyip durumu yumuşatmak istemiyorum. gerçekten üzerine alınmasınlar ama mersin dogasiyla bu kadar güzel şehir olup, sosyal yaşımı berbat olan başka şehirde yoktur.

    peki bu bozulmayı en çok tetikleyen kim ?

    gerçekten yalakalık yapıp durumdan uzaklaşmak istemiyorum ama doğu tarafından gelen insanların çok etkisi oldu. özellikle 2007 yılından sonra bol paralar aktığı zaman en çok kürtler yararlandı. mersin'de inşaat sektöründe rakipleri olmadı. iktidar partisiyle aralarını yakın tutup kendileri ihya ettiler. her ne kadar kürtler dese de "biz ezildik büzüldük, bizi hor gördüler " gibi acıtasyon yapsalarda kusura bakmayın yemezler efenim. bu şehrin etinden sütünden her türlü imkanlarından faydalandılar.

    misal kaçak iddia, fuhuş, kaçakçılık, uyuşturucu ve daha sayamayacağım ne kadar illegalite varsa doğulu kardeşlerimizin altından çıkıyor. bundan mütevellit şehirde sosyal yaşamda kalmıyor. gece dışarıya çıktığınız vakit ya bir serseriye denk gelirseniz ya da pozcu da gezinen travestilere. tabi travesti ablalarımdan şikayetçi değilim ama kurunun yanında yaşta yanıyor.

    suriyeliler konusuna gelecek olursam maalesef türk kızlarına fahişe gözüyle bakıyorlar. kız kalesi ya da yemiş kumu taraflarında kız arkadaşınızla denize girin salyalarını akıtıp geliyorlar. bazı şeyler yetmezmiş gibi birde başımıza suriyeliler doluştu. tabi şu an doğulu kardeşlerimiz suriyelilerden şikayetçi, neden ? "çok ucuza çalışıyorlar yahu elin suriyesinden gelmişler " diyerekten kendilerini sütten çıkmış ak kaşık olarak ilan ediyorlar.

    bundan 20 yıl önce yemiş kumunda (ayaş) kız arkadaşlarımızla rahatça girebildiğimiz, sahilinde bira içtiğimiz mersin'i hala ilk günkü gibi hatırlıyorum. akdeniz akşamların aslında mersine ait olduğu yıllar... bakir sahilleri, koyları, insanların o giyim tarzları hala gözümün önüne geliyor. yıl 2019 ama mersin'in halini gördükçe kalbimde böyle hafif bir sızı oluyor. şu an muğla'da yaşıyorum. 6 yıl önce taşındık ama ne zaman mersin'e gitsem o gördüğüm mersin değil, geçmişteki mersin'i görmeye çalışıyorum. başka şekilde kabullenmem mümkün değil...
1955 entry daha
hesabın var mı? giriş yap