7 entry daha
  • (bkz: fazla yakar diye arabasına kimseyi bindirmeyen insan)**

    arabanıza yolcu almadığınız sürece teknik olarak doğrudur, fazla yakıtın ağırlığı daha fazla yakmanıza sebep olur. ama bu artış o kadar önemsiz bir küsürattır ki, kilometrede 1 kuruştan fazlasına karşılık gelemez. keza aracınıza alacağınız 1 yolcu bile full depodan daha ağır olacağı için daha büyük bir etki yaratır.

    edit: araçtan araca, depodan depoya göre değişir, eklemek gerek. ilk entrydeki troll aracın ilk hareketinden yola çıkarak bir hesap yapmış ve yarım litre kayıp olacağını yazmış. bu eleman kendisine mühendis demiyordur umarım. ortalama bir arabanın ağırlığı 800 kilodan 2 tona kadar çıkabilir. benzinin özkütlesiyse 0.7 - 0.8 kg/l arası değişir. 0.75 diyelim ortalama olsun, aracının deposu 50 litreyse 37.5 kg, 100 litreyse 75 kilogram yapıyor. 100 litre yakıtın ağırlığı ortalama bir insanla aynı.

    insanlara fizik bilmeyen aptallar diyen fizik bilmeyen aptal eylemsizlik yasalarından habersiz, ya da sadece dur-kalk yaparak yol kat etmeyi biliyor. hali hazırda ilerlemekte olan bir araba kalkışta yaktığı kadar yakıt yakmayacaktır, duran aracı harekete geçirmek için gerecek kuvvet ve enerjiyle ilerlemekte olan bir aracın hızını koruması için gerekecek kuvvet ve enerji bir değildir. durmadan gidilen yola bakıldığında full depo veya arabanızda bir kaç arkadaşınızın olması ciddi bir yakıt farkı yaratmaz. şunu bilmek için mühendis olmaya da gerek yok, şoför olmak yeterli. üstelik sürekli 50 liralık alıp zırt pırt benzinciye girmeniz durumunda daha fazla dur kalk yaparsınız, doğal olarak da daha fazla yakıt yakmış olursunuz.
248 entry daha
hesabın var mı? giriş yap