26 entry daha
  • cok sahane fikirler cikaran bir kurum. simdiki hukumet bunlarin butcesini kesince bircok programlarini yeniden gozden gecirmek, bircogunu suresiz dondurmak zorunda kaldilar ama bir tanesi, bir firlamanin sayesinde kurtulabilirmis.

    simdi, bunlarin dunya gibi, yasanabilecek gezegenleri tarayip katalogladiklari bir programlari var. fakat uzak gezegenleri incelemede sorun, yeterince isik alinmamasi degil, yakinlardaki yildizlarin isiklarinin bunlarinkini bloke etmesi. bir gezegenin, dunyayla arasindaki mesafe gozonune alindiginda yanyana sayilabilecegi fakat kendisinden 10 milyar kat daha fazla isiyan bir yildizla beraber gozlemlenmesi zor oluyor. onerilen cozum ise, hubble teleskobunun onune -onune derken 30 bin mil uzagina- bir disk germek. bu disk, teleskoptan bu kadar uzakta durdugu icin yildizdan gelen isigi golgeleyecek ama gezegenle teleskop arasina girmeyecek.

    benzer cozumler daha once de gorusulmus ama bu seferkinin yeniligi, diskin kenarlarinin ozel bir sekilde dizayn edilmesi ve kenarlardan yansiyan gunes isinlarinin (diger gunesin) destructive interferencea girip, teleskopa ulasmadan once birbirlerini iptal etmeleri. bu sayede gezegenin isigi rahat rahat gozlemlenecek ve isik yesilse yasamaya uygun, kirmiziysa uygun olmadigini, sarida ise durmaya hazirlanmamiz gerektigini anlyacagiz. (entrynin sonunda yapilan bu igrenc espriler de bir cuval inciri berbat etmek basliginda incelenebilir)
575 entry daha
hesabın var mı? giriş yap