40 entry daha
  • ispanyolca'da islas malvinas ('malvinalar' ya da 'malvina adaları') olarak isimlendirilen takımadalar. atlas okyanusunda arjantin açıklarında bulunan adalar halihazırda ingiltere egemenliği altındadır. ilk olarak kim tarafından ve ne zaman keşfedildiği tam olarak bilinmese de 16. yüzyıl sonlarından itibaren ispanya krallığının bir parçası olmuştur. daha sonra bölgedeki ispanyol hegemonyasını kırmak isteyen ingiliz ve fransızlar bölgeye egemen olmak için çeşitli girişimlerde bulunmuşlarsa da pek başarılı oldukları söylenemez.

    yine de bu çabalar sonucunda ingiltere bu adalarda hakimiyet kurdu. adalardaki kesin ingiliz hakimiyeti 19. yüzyılın ortalarına doğru sağlandı. 18. yüzyıl sonu ve 19 . yüzyıl başında arjantin'i birkaç defa işgal etmeye çalışan ingiliz kuvvetleri her defasında geri püskürtüldüler ama 1810-1819 arasındaki arjantin bağımsızlık mücadelesi ve 1814-1884 arasındaki arjantin iç savaşı yüzünden doğan güç boşluğunu değerlendiren ingiltere bu adaları ilhak etmiştir. fakat arjantin hiç bir zaman bu ilhakı tanımamıştır.

    güneydeki patagonya topraklarının karşısında bulunan bu takımadalar arjantin kıyılarından yaklaşık 300 mil uzaktadır. epey güneyde kalan takımadalar buzullarla kaplı ve yıl boyunca epey soğuk olduğu için tarih boyunca bir yerleşim pek olmamış. alan olarak epey büyük olmasına rağmen (bizim sakarya ilimizden geniş) sadece 3 bin 500 kadar yerleşimci vardır ki çoğu da egemenliği pekiştimek için ingiltere'nin iskan ettiği kişilerdir. adanın esas sakinleri penguenlerdir. birçok turist ve araştırmacı bu penguenleri gözlemlemek için adaya gelmektedir ve penguenler de insanlara alıştıkları için en rahat gözlem yapılan yerlerden biridir. ayrıca antarktika'dan daha sıcak olması dolayısıyla buzulların tadını çıkarmak isteyen turistler çok daha rahat ulaşabilmektedirler.

    takımadaları ikiye ayıran falkland sound(falkland boğazı) dedikleri bir doğal yarık/boğaz vardır. iki ana adayı oldukça nizami bir şekilde ikiye ayırır ama büyük gemiler pek geçmez (zaten gerek de yok). arazi engebeli olsa da en yüksek tepe yaklaşık 800 metredir. yani isteyen herkes yürüyüş yaparak tepelere çıkabilir ama mevsime dikkat etmek lazım. bu takımadaların asıl önemi petrol yataklarından gelmektedir. takımadaların olduğu bölgede ciddi petrol rezervleri bulunmaktadır ve 1982'de çıkan falkland savaşı'nın sebeplerinden biri de doğal kaynak paylaşımıdır (daha sonra ayrıyeten bir yazı yazacağım).

    bu petrol sayesinde ada sakinleri oldukça zengin ve ferah bir hayat sürüyorlar (kişi başı milli gelir 100 bin dolar civarında) ama yaşam biraz yalıtılmış durumda. aslında bu kadar yalıtılmış olmayabilirdi ama savaş nedeniyle en yakın kara parçası olan arjantin ile ilişki durumu 'limoni' olduğu için pek gidip gelemiyorlar (daha sonra savaşı anlatırken yazacağım ama burada da yeri gelmişken belirteyim: savaştan önce arjantin tüccar kılığında birlikleri adaya sızdırdığı için şu sıralar ingiltere arjantin'den ulaşımı pek serbest bırakmıyor)*. hal böyle olunca fiyatlar uçmuş durumda. konaklama ücretleri, yemekler, turlar vs. ateş pahası. bu arada turizm sezonunun en uygun dönemi ocak ayı (güney yarımküre'de kaldığı için) ama bu aynı zamanda sezonun pik dönemi (yani fiyatlar çok daha uçuk olabilir). adada resmi olarak falkland adaları poundu kullanılıyor ama 1 fap = 1 sterlin olduğu için fiiliyatta pek bir değişiklik yok.

    son olarak, adaya ulaşmak için pek bir alternatifiniz yok aslında (doğal olarak). uzak ve kısmen ıssız bir ada olduğu için en iyi seçenek uçak. şili'nin başkenti santiago'dan haftada bir sefer var ki en iyisi bu bence (fiyat, süre, sıklık). arjantin'in güney eyaletlerinden biri olan santa cruz'un rio gallegos şehrinde ise ayda bir seferler var. bir diğer uçuş seçeneğini ise kraliyet hava kuvvetleri sunuyor. haftada iki sefer ama yol epey uzun ve epey pahalı. bu da şu demek (eğer zengin değilseniz) adaya geldiğinizde en az bir hafta kalacaksınız. ona göre hazırlık ve plan yapın. tabii ki seyahat gemileri (cruise ships) var ama epey tuzlu. her halükarda buraya gelirken bir miktar para biriktirmenizde fayda var.*

    gidiniz geziniz efenim, iyi yolculuklar.

    tema: (bkz: latin amerika tarihi)
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap