• saddam hüseyin rejimi döneminde, savaş zamanında bir ayaklanmanın bastırılması amacıyla yapıldıgı one sürülen operasyon yüzünden bugun aralarında saddam hüseyin ve bazı bakanların da bulunduğu iraklı eski yetkililer, ''soykırım yapmakla'' suçlanıyor. anfal olayının merkezinde ise saddam hüseyin'in kuzeni ''kimyasal ali'' lakaplı ali hasan el mecid var. kimyasal ali, irak'ın kuzeyindeki ayaklanmayı bastırmak amacıyla temerküz kampları kurmak, insanları kitleler halinde idam etmek ve zehirli gaz kullanmakla suçlanıyor. irak'taki kürtlerin çoğunun kitleler halinde göçüne neden olduğu da belirtilen operasyon kapsamında 3 binden fazla köyde yüz binden fazla insanın öldüğü sanılıyor. 1987 ile 1989 arasında, ülkenin kuzeyinde kürtlere yönelik çok sayıda baskın düzenlendiği, bunlar arasında en çok bilineninin, 1988'de 5 bin kadar kişinin gazla öldüğü halepçe katliamı olduğu belirtiliyor.
    irak'ın kuzeyinde kürtlerin yoğun olarak yaşadığı geniş bölge, 1986'da iran ile savaş yüzünden artan baskılara maruz kalan merkezi hükümetten ayrılmıştı. 1987 başlarında saddam hüseyin, ali hasan el mecid'i bölgeyi kontrol altına almakla görevlendirmişti. kimyasal ali de bölgede ''yasaklı alanlar'' ilan etmis ve burada yaşayanların hepsini ayaklanmacı saymıstı.
    köylüler bağdat tarafından kolayca kontrol edilebilecek bölgelere nakledilirken ''yasaklı alanlar'' sistemli biçimde bombalanarak isgal edilmisti.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap