900 entry daha
  • bazı zamanlarda kaygı bozukluğu ile birlikte devam eden psikolojik rahatsızlık. umarım burada rahatsız arkadaşlara yardımcı olabilirim.

    - panik atağın açığa çıkmasının birkaç nedeni olabilir. eğer hiç yaptırmadıysanız özel bir kardiyoloji uzmanına gidip kendinizi kontrol ettirin. eğer fiziksel bir sorun varsa çok çok yüksek ihtimalle hatta neredeyse kesin orada çıkacaktır. eğer fiziksek olarak bir rahatsızlık çıkmazsa sorun başka bir yerdedir.

    -muhakkak psikiyatri bölümüne gidin.

    -doktorun tedavisine uyun, ilaç almanız gerekiyorsa alın, çekinmeyin.

    -eğer kardiyolojide bir sorun çıkmazsa, bir daha kardiyolojiye gitmeyin. kardiyolog daha odaya girer girmez sizi anlar ve sizi dinledikten sonra muayene etmeden yönlendirmeye çalışabilir. doktora panik atak olabileceğinizi bildiğinizi, fakat kaygınızı kontrol edemediğinizi o yüzden muayene istediğinizi, eğer muayeneden sorunsuz çıkarsanız bunun sizin için bir dayanak noktası olacağını, kaygılarınızı kontrol edebileceğinizi muhakkak anlatın. doktor size yardımcı olacaktır.

    -başta dediğim gibi panik atak bazen kaygı bozukluğu getirir. şunu kesinlikle unutmayın! siz bilincinizin neye kaygılanıp neye kaygılanmayacağının kontrolünü yitirmiş bir durumdasınız! kafanızdaki tüm o sorular, tüm kaygılar, kaygılanma yetiniz zarar gördüğü için ortaya çıkıyor, o halde kaygılarım bir yanılsama! çünkü ben neye kaygılanıp, neye kaygılanmayacağımın kontrolünü yitirdim!! bu ana cümleniz olsun. bunu ne kadar çabuk benimserseniz o kadar çabuk iyileşmeye başlarsınız.

    -bilinciniz, hatta vücudunuz sizi devamlı kandırmaya çalışacak, kalbiniz ağrıyacak, aldırmamaya çalışın. bilinciniz fiziksel bir acının ya da ağrının psikolojik olamayacağını devamlı size telkin edecek! ama yukarıda ne dedik: bunu yapan bozulmuş kaygı algısı. bir nevi kendinizle savaşıyorsunuz. bu yüzden bu kadar zor bu hastalık. kendinizi yenmeye çalışacaksınız.

    -ileri seviyedeyseniz, içinizde iyi- kötü benlik oluşmaya başlaya bilir. hatta bunlar içinizde iki kişi varmış gibi hissetmenize ve korkmanıza sebep olabilir. korkmayın! aklınızı yitirmeyeceksiniz! delirmiyorsunuz da! bu anlar için sağlıklı olduğunuz durumdaki ruh halinizin bir kopyasını geliştirin. hep; yok gerçek ben bu diyin. o kopyayı görüp, rahatsızlığın size oyun oynadığını unutmayın. evet çok zor, hep kendinize karşısınız çünkü.

    -spor yapın, korkmayın kalp krizi geçirmezsiniz ya da kalbiniz durmaz. ya da düşünerek kazayla kalbinizi durdurmazsınız. o hissettikleriniz ani adrenalin patlamaları, onlar kalbinizi öyle çarptırıyor. kalbiniz durup tekrar atmaya başlamıyor.

    -çok şey deneyimleyebilirsiniz. elleriniz, ayaklarınız uyuşabilir, organlarınız soğuyabilir. canınız çekiliyormuş gibi hissedebilirsiniz. bir yerleriniz günlerce seğirebilir. dumaksızın ekstrasistol (kalp ritim bozukluğu yaşayabilirsiniz!) çok ciddi yanmalar hissedebilirsiniz. hatta gözleriniz bile karara bilir. korkmayın! vucudunuz ve üretilen hormonlar hastalık sebepli bu durumları geliştiriyor. hala inanmıyorsunuz, bağlayamıyorsunuz belki ama hepsinin nedeni panik atak ve kaygı bozukluğu.

    - cesur olun, mücadele edin, o yenemeyeceğinizi düşünürseniz güçlü olacak! korkmayın!

    - eğer ağır depresyondaysanız, tanımlanamayan korkunç bir his ara ara ya da sık sık geliyorsa, üstte de dediğim gibi doktora kesinlikle gidin ve ilaç alın. evet ilaç belki sizi sersemletecek, ama unutmayın! siz zaten kendinizle savaşıyorsunuz. bırakın bir süre sersemleyin! kendiniz ne kadar sersemler seniz rahatsızlık ta o kadar sersemliyor. çünkü zaten rahatsızlık sizsiniz!

    not: ben doktor değilim. önerim elbette ki ilk olarak hekim yönlendirmesidir. ben bu iletti uzun zaman yaşadım, anlatmadığım daha ağır durumlar da yaşadım. ama üstteki sıraladıklarımın çok yardımını gördüm. ben bunu deneyimleyen ve bu rahatsızlığı tamamen yok eden biri olarak bu önerilerimi sizinle paylaşmaya kendimde hak görüyorum. çok çektim ve çok savaş verdim.

    edit: imla!
614 entry daha
hesabın var mı? giriş yap