• esnerken agzin acilmasi ve diyaframin aniden kasilarak akcigerlerin genislemesine neden olmasiyla agizdan vucut icine dogru siddetli bir hava akimi meydana gelir. ic kulagin da, bir kanalla agiz bosluguna baglandigi goz onune alinirsa, kulak yapisi icindeki havanin da bu vakum etkisine kapilmasinin normal oldugu dusunulebilir. kulak icindeki hava basincinin dusmesi, kulagin disinda sinsice bekleyen havanin, kulak zarina basinc uygulamasi icin uzun suredir bekledigi firsattir*. boylece kulakta bir tikanma hissi vasil olur.

    aslinda bu kulak tikanmasi esneme olayinin beraberinde getirdigi bir riskten baska bir sey degildir. esnemenin asil amaci, oksijen ihtiyaci artmis olan yorgun metabolizmaya, hayvansi derinlikte bir nefes alarak oksijen pompalamak, yorgunlugu kisa bir sure icin de olsa sumen alti edebilmektir.
  • orta kulagin basincini atmosfer basincina göre dengelemekle yükümlü olan östaki borusunun*, esneme faaliyetindeki ani basinç degisimleri sirasinda görevini yerine getirmekte gecikmesinden kaynaklanan durum.
  • esnerken kulakların tıkanmasının nedeni östaki borusudur. bu kanal (tüp), orta kulağınızı boğazınızın arkasına bağlar ve normalde kapalıdır. ancak esnerken, yutkunduğunuzda veya belirli hareketler yaptığınızda bu kanal kısa süreliğine açılır ve kulak zarlarınızın her iki tarafındaki basıncı eşitler.

    östaki borusu tam olarak veya yeterince hızlı açılmazsa orta kulak ile çevre arasında basınç farkı oluşabilir. bu basınç dengesizliği, kulakta tıkanıklık veya dolgunluk hissine neden olur. ayrıca kulak zarının geçici olarak içe veya dışa doğru şişmesine neden olarak kulak tıkanıklığı hissine de yol açabilir.

    esneme, kulak tıkanıklığını tetikleyebilecek birkaç eylemden sadece biridir. yutma, sakız çiğneme veya uçakta uçma gibi basınç değişikliklerini içeren diğer faaliyetler de benzer kulak duyumlarına yol açabilir.
hesabın var mı? giriş yap