• yeni nesil ve gayet ucuz serial-wifi modül. arduino ile kullanılabilmesi ve fiyatı en büyük artısı.
  • ebay'de 3$'dan ucuza bulunabilen, kolayca wireless ağlara bağlanmayı sağlayan modül. esp8266-01'den başlayıp esp8266-12'ye kadar giden versiyonları bulunuyor.

    kendi firmware'inizi yazıp yükleyerek başka hiçbir şeye*** ihtiyaç duymadan uygulama geliştirebiliyormuşuz.

    at+ ile başlayan komutları göndererek bağlanılabilir wi-fi ağlarının listelenmesi, wi-fi adı ve şifresinin gönderilmesiyle ağa bağlanılması, ağ üzerinden bir sunucuyla tcp bağlantısı kurup istemci olarak veri alışverişi yapılması, yine tcp üzerinde server olarak kullanılması gibi işlemler yapılabiliyor.

    3$'lık alet bunları nasıl yapacak çok merak ediyorum. verdik siparişimizi bekliyoruz.

    http://www.esp8266.com/
    http://wiki.iteadstudio.com/…266_serial_wifi_module
    https://nurdspace.nl/esp8266
  • büyük bir şirketten istifa eden birkaç mühendisin geliştirdiği wifi entegresi. o kadar küçük ve ucuzdur ki insanın hayal gücünün sınırlarını zorlar.

    yeni çıktığı için var olan tüm versiyonları bugludur. çoğu komut sonrası reset ister. ama olsundur. güçlendirlimiş bir antenle 4km ye kadar kendi anteni ile açık alanda 400m ye kadar %2-3 lük paket kayıpları ile networkte kalabilir.

    esp8266mod versiyonu ise soc barındırmakla beraber 6 gpio pini ve 1 adc bulundurmaktadır, yani üstüne microcontrollermişçesine standalone yazılım yazılabilir. ai-thinker tarafından geliştirilen bu soc tırnak boyutundadır.
  • biraz uğraşma fırsatı buldum. ilk problem bağlantı hızını bulmak. bana gelenin baud rate'i 9600 imiş. 57600, 115200 ya da bambaşka bir değeri olabilirmiş.

    ikinci problem, aletin hangi ayarlarla geldiği belli değil. at+cwlap komutuyla access point'leri listelemeye çalıştım, fail cevabı geldi. meğer alet access point mode'undaymiş, önce station ya da station+access point moduna almak gerekiyormuş (at+cwmode ile).

    üçüncü problem, çekim gücü çok zayıf. bilgisayar 10'dan fazla ağ görürken bu alet sadece 1 tane gördü. harici antenli versiyonunu denemek lazım.

    peki çalıştı mı? çalışmadı :) şöyle ki;

    -denerken modemim yoktu. bilgisayardan kurduğum hotspot'a bağlanamadı.
    -access point modunda açtım. bilgisayar ve cep telefonu esp8266'ya bağlı göründü fakat ikisi de ip adresi alamadı. esp8266'ya bağlı olan cihazların ip'lerini listele dediğimde önce fail oldu, sonra sadece 0.0.0.0 ve esp8266'nın kendi ip'si göründü.

    firmware update yapıp tekrar deneyeceğim.
  • (bkz: nodemcu)
  • uzerinde artik javascript de kosan, enfes mcu.

    https://github.com/cesanta/smart.js
  • bu modulu ilginc kilan, bir wi-fi modulu olmasinin yani sira 32-bit 80mhz lik programlanabilir bir islemci (bkz: tensilica xtensa lx106) barindirmasidir. uygulamaniz icin ayrica bir mcu ihtiyacini ortadan kaldirabilir.

    cihaz uzerinde uygulama gelistirmek icin asagidaki sdk kullanilabilir.

    https://github.com/pfalcon/esp-open-sdk

    yalnizca wifi modul olarak kullanilacaksa, uart arayuzu uzerinden asagidaki at komut setini kullanmak yeterli olacaktir.

    http://www.pridopia.co.uk/…esp8266atcommandsset.pdf

    bir sure oynadiktan sonra gelen edit:

    bu chip'in pinleri acilmis sekilde satilan cesitli boardlari mevcut. esp8266-01 bunlardan birisi, ve benim elime geceni. bu board'da yalnizca gpio0 ve gpio2 acilmis. bu pinlerin durumu reset sonrasi boot mode'u belirliyor.

    boot mode'larini gormek icin bkz:
    https://github.com/…/esp8266-wiki/wiki/boot-process

    esp8266-01 ile yalnizca 2 adet olan gpio lari cesitli amaclar icin kullanmak sorun yaratabiliyor. ornegin gpio2 pini, uart1 aktifken tx gorevi goruyor. ya da devrenizde gpio0 active low durumundaysa, cihaz deep sleep'den uyandiginda uart boot mode'a giriyor. deep sleep icin gerekli olan gpıo15 ise bu board'da mevcut degil. dolayisiyla bataryayla calisan bir uygulama gelistirmeniz esp8266-01 ile pek mumkun degil.

    eger cihazi bir mcu olarak kullanacaksaniz, esp8266-12 almaniz tercih edilir, zira en cok gpio bu board'da acilmis durumda.

    bunun disinda espressif tarafindan saglanan sdk icerisinde, genis bir api mevcut. sdk icerisinde json kutuphanesi dahi var, tcp haberlesmeyi de kolaylikla sdk tarafindan saglanan api fonksiyonlari ile saglayabiliyorsunuz.

    cihaz deep sleep durumunda 60 mikroamper akim tuketiyor. fakat uyanikken 300 miliamper'e kadar akim cekebiliyor.
  • üzerinde arduino ide çalıştırılabilmesi dolayısıyla ufak bir ayar çekilerek uyuz at komutlarından kurtulup json bazlı komut işleyebilen canavar gibi bir şeye dönşebilme potansiyeline sahip minik ve sevimli cihaz.

    yeni başlayanlar için arduino (veya herhangi bir başka arayüz) bağlantısı için örnek şemalara buradan ulaşılabilir.
  • ft232 ile sorunsuz kullanılıyor. elimdeki eps8266-12 için bağlantı:

    gnd -> - (ft232 gnd)
    vcc -> + (ft232 3.3v)
    gpio0 -> - (ft232 gnd)
    gpio2 -> + (ft232 3.3v)
    gpio15 -> - (ft232 gnd)
    rx -> tx (ft232)
    tx -> rx (ft232)
  • esp8266-01 ve 07 versiyonlarının üzerinde gelen 512k bellek, 4mb'lık 20 tanesi yaklaşık 7-8 dolar fiyat aralığında satılan spi flaş bellek ile değiştirilerek çok düşük maliyete uzaktan içine farklı programlar yüklenebilen canavarlar haline getirilebiliyor.
hesabın var mı? giriş yap