• everest ekspedisyonlarının başlangıç kampı, 5300 metrede bulunuyor. sadece bu kampa trekking organizasyonları da düzenlenmektedir. tabi ki everest tırmanış ekspedisyonları gibi pahalı değil. şurada örneği mevcut:

    http://www.himalayanwonders.com/…est-base-camp.html

    https://en.wikipedia.org/wiki/everest_base_camp
  • everest'in güney cephesindeki ana kamp. bir numaralı turist atraksiyonudur. nepal'den ulaşılır.

    everestin kuzey cephesinde de biri 5181 metrede diğeri 6492 metrede olmak üzere iki tane daha ana kamp vardır. tibet'ten ulaşılır. hatta alçak olanına arabinan varılabilir.
  • everest zirvesine cikisi deneyecek tirmaniscilarin ilk ve en büyük kampi.

    yürümeyi düsünüyorsaniz, lukla kasabasindan baslayabilirsiniz. katmandu'dan kücük ucaklarla tenzing-hillary havaalanina geliyorsunuz. ucakla gelmek istemezseniz alternatifiniz jiri'den yürümek, karayolu ulasimi yok. jiri'ye kadar otobüsle gelip bu noktadan sonrasini yürüyerek devam edebilirsiniz. performansiniza göre degisir, lukla'ya ulasim 8-10 gün kadar sürüyor, ama günde 1000 m irtifa alip veriyorsunuz, pek akil kari degil.

    lukla'dan yola cikisinizin sekizinci gününde variyorsunuz ana kampa -aklimatize günleri dahil- musonu göze alip yolculuk icin mayisi secerseniz zirveyi deneyecek tirmaniscilarin bulundugu alani rengarenk cadirlarla bezeli görmeniz mümkün, fakat kamp alanina gecemiyorsunuz, gecseniz dahi konaklama yapamiyorsunuz ne yazik ki, nepal hükümetinden izin alinmasi-namche bazar'da tanistigim ve aklimatize icin 2.kamptan dönen bir grup tirmaniscinin dedigine göre 11.000 dolar sadece hükümete veriyorsunuz, tirmanis izni olarak geciyor- gerekiyor.

    bu trekkingi bir gruba dahil olarak guide (size yol gösteren, konaklama ve izinlerinizi ayarlayan kisi) & porter (yürüyüs sirasinda ihtiyac duydugunuz ekipmanlar ve besinleriniz disinda kalan esyalarinizi sirtinda tasiyan kisi) esliginde yapabilir, arkadaslarinizla gidip gene guide ve porter ile anlasabilir ya da tek basiniza -asla kaybolma, yanlis yöne gitme manzara atlama durumu yok, sezonda yaklasik bin kisi yürüyor, otoyol gibi ve patika cok belirgin- yürüyebilirsiniz.

    yolculukta -12 gün- everest, lhotse, ama dablam gibi bircok himalaya devini görür, dünyanin en yüksek irtifasina kurulmus manastirinda ayine katilabilir ve gene en yüksek irtifasina kurulmus irish pub'inda biranizi yudumlayabilirsiniz. siddetle tavsiye olunur.
  • everest’e tırmanacakların lukla dan 8 günde ulaşabilecekleri kamp. buraya ulaşmak için yapılan trekkinge everest base camp trekking denir ki dünyanın en meşhur ve en zorlu trekkinglerinden biridir
  • meşhur olabilir ama zorlu bir trekking değildir. basecamp ve goraksheap bölgelerinde internet yok gibi birşey. rehbersiz yapabilirsiniz çanta ağırlığınız maks 8kg olsun. diğer her bilgi internette mevcut.

    edit: rehbersiz yapılamıyor sanırım artık, nepal hükümeti bir yasa geçirdi gitmeden önce tekrardan bir göz atınız.
hesabın var mı? giriş yap