• wilhelm reich'ın psikolojiye, sosyolojiye ve siyasete dair pek çok şey söylediği kitap. kitabın dili biraz ağır, okuması zor olabilir fakat kesinlikle farklı bir perspektif sunuyor. freudyen bir bakış açısıyla faşizmin oluşumunu yorumlarken, sol siyasetin hatalarını ve kitlelerin irrasyonelizmini inceliyor. ilgilenenlere tavsiye olunur.
    birkaç alıntı:

    "henüz faşist olmayan ülkelerdeki sosyal demokrat ve liberal partiler, kitlelerin oldukları gibi kendiliğinden özgürlükçü ve özgürlüğe yatkın oldukları, hele şu kötü "hitlerler" de olmasa, yeryüzündeki cennetin güvencede olduğu sanısıyla yaşadılar. kişisel konuşmaların ya da açık tartışmaların daima gösterdiği gibi, demokratik politikacılar ve sosyal demokrat ve komünist politikacılar özellikle, insan kitlesinin yüzyıllar boyu ezilme sonucu, özgürlük yeteneğinden yoksun olmak dışında bir şey olamayacağı gerçeğinin saptanması karşısında en ufak bir anlayış göstermeyenlerdir."

    "açıkça diktatörlükten yana olmak, sahte demokrasiden daha az tehlikelidir. ilkine karşı savunma mümkündür; sahte demokrasi; boğulmakta olan birinin bedenine dolanan sarmaşık gibidir."

    "kendini düşmanca bir çevrede hisseden bir hükümet, yıllarca belli bir biçimde kitle üzerinde savaşçı-ideolojik bir etki uygularsa ve en ağır güncel görev çözme karmaşasında asıl görevi unutursa, o zaman kolaylıkla bu havayı sürdürmeye ve daha da keskinleştirmeye yönelir, hem de bu durum amacına erdikten sonra gereksiz hale gelince bile. insan kitlesi yabancıdır ve öyle kalır, kenarda durur, sefil olur ya da çaresizliklerini irrasyonel şovenizmle aşar."
  • freud’tan tamamen farklı şekilde kitle psikolojisini gerçeklik ile değil de idealar olarak ele alan bir kitap. çok doğru tespitleri var yine reich ama what it is is not what it ought to be. burada bence reich’in yanılgıları tüm insanların psikolojisini freud gibi hataya düşerek tek tipe indirgemesi. zira kitleler bir yöne gitti mi sel gibi önüne gelen her şeyi sürükler kendisiyle ve gücünü de buradan alır. savaş bir kere başladı mı bütün mantık borazandadır.
hesabın var mı? giriş yap