• ramazan ayının başlangıcından, bayram sabahına kadar yerine getirebileceğimiz ibadettir.
    kabaca bir tanım yapacak olursak, fatr kökünden türeyen fıtr kelimesi oruca son vermeyi, orucu açmayı (iftar) ifade eder. bundan dolayı ramazan bayramına îdü’l-fıtr denildiği gibi ramazan ayını yaşamanın, onun bereketinden faydalanmanın bir teşekkürü olarak verilen sadakaya da sadaka-i fıtr denir.

    esas alınan ölçüt, bir ihtiyaç sahibinin bir günlük yemeği. olması gereken, kişi kendine neyi layık görüyor ve neyle karnını doyuruyorsa onu kıstas kabul etmesi. öğünü somonlu suşiler, antrikotlardan oluşan biriyle, mütevazı bir sofrası olan birinin aynı miktarı ödemesi vicdansızlıktır.
    bu yıl fitre bedeli 40 lira olarak belirlenmiş. bu asgari miktar. 40 olur, 80 olur, 120, 160, 200. allah'a ve kelamına iman eden bir mümin zaten allah'a ne kadar verirse kat kat misliyle alacağını bilir. (elbette bir karşılık bekleyerek yapmaz) konuyla ilgili anlatılan şu hikaye ne güzeldir;
    zengin bir müslümana;
    nasıl zengin oldun? demişler
    allah ile yarışa girdim demiş
    adamlar: tövbe de allah ile nasıl yarışılır
    zengin adam:
    o bana rızık verdi, verileni dağıttım,
    o verdi ben dağıttım, o verdi ben verdim
    sonunda elbette allah kazandı demiş.

    çalışmaya başladığımdan beri her ramazan babama takılırım;
    -baba, fitremi sen mi vereceksin ben mi?
    +böyle küçük hesaplar yaptığına göre sen tam devlet memuru olmuşsun *

    sahihi müslim'de fıtır sadakasının farz olduğunu belirten hadis bulunması münasebetiyle, şâfiî, mâlikî ve hanbelî mezheplerine göre fitre vermek farzdır. hanefilere göre ise vaciptir. çünkü hanefilere göre bu konudaki hadisler gerek sübût gerekse delâlet bakımından farziyyet ifade etmez.
    yine, hanefîler’in dışındaki üç mezhebe göre, zekatın vacip olması için gerekli görülen nisab miktarı bir mala sahip bulunma şartı fitrede aranmaz ve her müslüman fitre ile mükelleftir. hanefî mezhebinde ise fitre sadece zekat vermekle yükümlü olan müslümanlara vâciptir.
    bundan gayrı ben ehl-i rey'den itizal eyleyerek, şafii ekolüne ittiba ediyorum.
  • 2021-2022 dönemi için 28tl olarak hesaplanmış.kılik
    fitre nedir?
    cevap: bir kişinin içinde bulunduğu dönemin ve toplumun şartlarına göre bir günde doyması için gereken minimum para miktarı.

    kaynak ile de açıklayalım. şöyle bir site buldum. özetle diyor ki "2. bir fakirin ekmek ve normal bir katıkla bir günlük yiyeceğini sağlayacak meblağın tesbit edilmesi."

    yani diyelim ki iki çocuklu 4 kişilik bir aile var. bu ailenin 1 ay aç kalmaması için 28*4*30=3360 tl gerekiyor.
    agi dahil asgari ücret (evli eşi çalışmayan 2 çocuklu)= 2.960,06 tl

    başka sözüm yok.

    ya diyanet ya da ekonomi yanılıyor...
  • muslumanlikta zenginlerin ramazanda fakirlere vermesi gereken para. (bkz: sadaka)
  • çok zor durumda olmayıp da maaş alan her insanın vermesi gereken ücret. 7.5 lira bugün için hiç bir şey. bunu islamiyetle bağdaştırmaya da gerek yok erdemli her insan yapmalı böyle bir iyilik. en azından bir garibin bi günlük karnını doyurmak inanın çoğu şeyden daha çok haz verici. lakin kime gittiğini bilmeden etmeden gönderilmemeli kanaatimce.
  • bu yıl için "alt sınırı" 11 lira 50 kuruş olarak açıklanmış.

    elimizi korkak alıştırmayıp düz hesap 20 lirayla aç bir karnı gerçekten doyurabileceğimizi, aynı günün gecesinde başımızı yastığa çok daha huzurla koyabileceğimizi, naçizane, hatırlatmayı bir borç bilirim. ne mutlu zaten çok daha fazlasını çeşitli şekillerde yapabilenlere...

    xoxo. mutlu ramazanlar, hayırlı forumlar.
  • bir kişinin sadece günlük yemek bedeline karşılık belirlenen tutarı ve bu yıl 19 tl. yani diyanet diyor ki bir kişinin günlük yemek masrafı en az 19 tl. yani sırf aylık yemek parası 570 tl. 4 kişilik bir ailenin ise bu durumda aylık sadece yemek gideri 2280 tl. peki 4 kişilik ailenin bugün için aldığı asgari ücret ne? 1679,23 tl.
  • "yapılan değerlendirmeler neticesinde fıtır sadakasının, müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından veriliyor olması dikkate alınarak, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 2020 yılı ramazan ayının başlangıcından 2021 yılı ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede 27.00 tl. olarak belirlenmesine karar verildi."

    diyanetin yaptığı açıklamadan anlaşılacağı üzere bu sene ekonomik koşullar göz önüne alındığında 2 öğünle beslenen bir insanın günlük 27 liraya doyabileceği sonucu ortaya çıkmaktadır.

    hükümetin arzu ettiği ideal aile tablosu için bu sayılar üzerinden basit bir hesap yapalım. 3 çocuklu, kadının çalışmadığı, erkeğin asgari ücretle çalıştığı bir hanenin aylık geliri agi dahil 2480 lira.

    5x27x31=4185 lira

    hane bütçesi -1705 lira.

    kadının da çalıştığı ve çocuklara bakımın ücret karşılığı olmadığı bir tabloda 2400 lira daha fazla geliri olan hanemizin elinde 700 liraya yakın bir mevla kalacaktır.

    kira, ısınma, giyim, faturalar, sağlık, eğitim, ulaşım vb hiçbir zorunlu harcamanın olmadığı bu uhrevi ülkede tek bir gıda kalemi bile tek çalışanlı bir aile tarafından üstesinden gelinmesi zor bir denklemken, iki çalışanlı bir ailede bile borçlanmadan geçimi sürdürebilir kılmak mümkün değil.

    mart 2020 rakamlarına bakacak olursak dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2345, yoksulluk sınırı 7639 lira. türk-işin her ay belirlediği açlık sınırı dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı, bunun üzerine giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaları ekleyerek de yoksulluk sınırını hesaplıyorlar. diyanetin hesabıyla türk-işin hesabını karşılaştırmak adına fitre hesabından yola çıkacak olursak,

    4*27*31=3348 lira

    diyanetin gıda için öngördüğü miktar türk-işin açlık sınırından 1003 lira daha fazla.

    sonuç olarak diyanet hem hükümetin bol çocuklu, kadının ev içi emeğe mahkum olduğu aile tablosunun sürdürülebilir olmadığını, hem de türk-işin açlık sınırının gerçeğin altında olduğunu savlayan bir fitre miktarıyla karşımızda durmaktadır.

    ne yazık ki asgari ücretle geçim savaşı veren işçi sınıfı için açlık sadece ramazanda nefis terbiyesinin bir aracı değil, bütün yılın değişmez bir gerçeğidir.
    hayırlı ramazanlar sözlük...
  • ingilizce olsaydi amerikancasi "fiter" olurdu diye dusundugum sozcuk. fitre fiter fitrr..
  • zekat in kucugu
  • (bkz: filtre)
hesabın var mı? giriş yap