• bir arkadaşımın internette okuduğuna göre filmde yer alan bütün hikayeler, filmin çıktığı ülke olan norveç'deki bir siyasi partiyi temsil ediyormuş. bu şekilde düşününce daha da ilginç bir hal alıyor.
  • bir statoil istasyonu çevresinde gelişen olayları konu edinen, norveç insanını anlatan film.
  • yıllar önce izlediğim, hala hatırladığım, hakkında bir kaç şey karalamak istediğim iskandinav filmi.

    bu filmde her karakter bir siyasi partiyi temsil eder. böylece bir siyasi görüş nesnelleştirilmiş olur. ilerleyen yıllarda marvel, dc filmlerine dahi tezahür edecek düzeyde gelişip oturaklaşacağını düşündüğüm imgeleme sanatının en basit ve anlaşılır örneklerinden birini oluşturur.

    mesela düşünün ki hayvan haklarını boş bir köpek kulübesi üzerinden anlatıyorsunuz. herkes yanından geçiyor ama farketmiyor bile. bir gün evin sahibi kürk alıyor. eve geldiğinde köpek kulübesi yıpranmış, eskimiş olarak görüyor. burada yıpranan aslında fikir ama kulübe üzerinden anlatıyorsun. sonra birileri gizlice gelip kulübeyi onarıp kıpkırmızı boyuyor. yani sessiz hayvanseverler yardım edip konuya dikkat çekmeye çalışıyor. çünkü kırmızı boya dikkat çeker. böyle anlatınca bok gibi oluyor ya. işte bu yüzden imgelem var. onda gösterelim. sen düşün, anla diye.

    gerçi biz ana haber izlediğimizde bile anlamayan geri zekalılar için haberi anlatan kanallara sahibiz. bu çok ağır bir kavram hala yurdum için.

    ama bu fikir hoşunuza gittiyse iskandinav sineması sizleri bekliyor. bu konuda dünyada en zengin sinemayı oluşturuyorlar.
  • bir senede beş fire* veren sıkı fıkı ihtiyarların ormanda yürürken karşılaştıkları genç hiker kızı bataklıktan kurtarıp, teşekkür edip uzaklaşan kızı seyre dalmışken "ah ne tatlı kız", "gencecik, bütün ömrü önünde" muhabbetine dalıp kendileri batmaya başlaması, akabinde el ele tutuşup solcu şarkılar söyleyip fraterniteyi damardan vermeleri ile aklımda yer eden hoş bir sekansa sahip norveç filmi. vesselam enteresan, bir benzin istasyonunun etrafında geçen birçok hikayeden oluşuyor, sembolizmse hat safhada. tavsiye olunur.
hesabın var mı? giriş yap