675 entry daha
  • erling haaland'ın karşı karşıya gol sorununu yaşamadığı oyun.

    ben böyle bir şey görmedim. bir sonraki update ile karşı karşıya gol atma oranı yükselirse haaland'ın 100 golü göreceğini düşünüyorum.

    haaland'a oyundaki 11. sezonumda(2029/30) galatasaray formasını giydirebildim. burada araya girip hile diyecek liseliye sesleniyorum, yaşım 32, bazılarınız götünde bezle dolaşırken ben 90'ların son yıllarında bu oyun uğruna hayatımı karartıyordum. ortaokul ve lise hayatım boyunca okuduğum sınıflarda ingilizcesi en iyi olan çocuk olduysam bu oyunun payı %99 bile değil, doğrudan %100. elimde sözlükle kelime kelime her şeyi öğrendiğim günlere keşke geri dönebilsem. "ocakta free oyuncu al-temmuzda gelince hemen sat" yaparak 3.5 sezon sonra ffp'yi ucu ucuna aşabildim. 1 kere şampiyonlar ligi alabildim henüz. şimdi hile diyecek potansiyel dangalakları bertaraf ettikten sonra yola devam edelim.

    2027 yazında 62 milyon euro karşılığında real madrid'den lazio'ya giden sarıbaş, 2029 yazında 64'e galatasaray'a geldi. her sezon transferden 200-400 arası kazanıp bir o kadar da harcıyorum. bir de 2028 yazında psg ile sözleşme yenilemeyen kylian mbappe geldi. ocak-haziran arası 33 milyon euro istedi. 1 temmuz'da free olunca 18'e indi paşamız. bir süre daha kimseyle anlaşamayınca insafa gelip 10 milyon euro+8.5 imza parası+menajere maksimum verilen neyse o+tüm bonuslar en sonda+yönetimle benim götümüz karşılığında imza attı.

    neyse konuya gelirsek, mbappe bile kaçırıyor karşı karşıya. ister amr/aml ister st oynat. 53 maçta 52 gol attı mbappe. st-amr olarak yarı yarıya oynadı diyebilirim. karşı karşıya çok kaçmasa herhalde 65-70'i görürdü.

    ancak bir de erling haaland gerçeği var ki buradan kendisini alamamış herkese tavsiyemdir: ya benim gibi 10 sezon bekleyip her yaz türlü zorluklarla yetiştirip pezevenklerin elinden aldığınız ve adam ettiğiniz regenleri sata sata mali güce kavuşacaksınız ya da ilk 2-3 sezon içinde alabileceğiniz bir serie a, la liga veya premier league takımıyla oynayacaksınız.

    ne olursa olsun şu oyunda kış güncellemesi gelmeden bir şekilde haaland ile oynama keyfine varın derim. update sonrası dortmund'a gideceği için tavukçunun camına ekmek banan kemal sunal gibi uzaktan izleriz kendisini.

    bakın açık konuşuyorum. böyle bir şey olamaz. dün bana gelen ve haaland'ı gözünün önünde aldığım arkadaşım "nasıl oynuyor?" diye sordu. cevap veremedim, ekran görüntüsü attım.

    bunu yazarken tarih 10 aralık 2029. haaland ligde 15 maça çıktı ve 23 golü var. yanlış saymadıysam 6 maçı golsüz tamamlamış ligde.

    tff süper kupa'da 1 maç 2 gol, türkiye kupası'nda 1 maçımız var, onda da oynamadı.

    şampiyonlar ligi'nde ise şu ana dek 5 maça çıkmış, 8 golü var.

    burayı okuyan yaşıtlarıma, kardeşlerime, abilerime sesleniyorum: bu deneyimi yaşayın. bu adamın önünde duracak bir bug yok.

    bu adamı real madrid öncesi chelsea almış, 3 sezonda 80 maça bile çıkmamış ki chelsea'nin ölüsü sezonda 60 maç yapıyor. real madrid'de 2 sezon kalmış, 2. sezonu 10 kez sonradan girdiği toplam 13 maçla bitmiş. düzenli oynasa bana nah gelirmiş zaten. hatta beni geç, lazio'ya düşmezmiş zaten. ben yanarım yanarım da real madrid kendisini 70'e bırakırken cimrilik yapıp 14 milyon maaşa imza attırmadığıma yanarım. o dönem en çok maaş alan 6 milyon euro alıyordu, götüm yemedi.

    "iki yıl üst üste ballon d'or alan hollandalı regeni yollayıp 30'una yaklaşmış adama bu para verilir mi?" diyordum, hiç pişman olmadım.

    ulan çok doluyum, sayfalar dolusu haaland övebilirim. neyse ben gideyim de "19(2) apps, 33 gls 6 asts" yazan istatistik sayfasına bakayım biraz daha. ekranı öpebilirim şu an keyiften.

    edit:

    sen istediğin kadar açıklama yap, beyinsizin biri çıkıyor illa. bakalım kim neyin hilesini yapmış, buyrun tüm sezonların transfer dökümü. siz hala sezon ortası oyuncu alıp 1 temmuz'dan sonra hemen satarak bütçe geliştirmeyi bilmiyorsanız bu oynayanın problemi değil.

    2019/20 sezonu: http://prntscr.com/qo055j (burada abdülkadir, arezo ve naci ünüvar'ın 35 milyon civarı bonservisleri de var, 1 ve 2 sezon sonrasının listesinde gözükecekler doğal olarak)
    2020/21 sezonu: http://prntscr.com/qo07qk (az önce söylediğim gibi buradaki -21, önceki sezondan gelen +36.5 milyonun içinde aslında)
    2021/22: http://prntscr.com/qo09ck (bunda da fark naci'nin ilk sezondaki +8'inden kaynaklı, onu düşünce sıfırız bu sezon)
    2022/23: http://prntscr.com/qo0b1j
    2023/24: http://prntscr.com/qo0b90 (iki sezondur gelen artı birilerine girmiştir herhalde)
    2024/25: http://prntscr.com/qo0cdf (dur dangalak, hemen heyecanlanma, aubameyang 35'inde başında "ret" yazarken geldi, sezon sonu futbolu bırakacaktı)
    2025/26: http://prntscr.com/qo0d7n (kante de 34 yaşında geldi, sezon sonu fiziksel özellikleri vefat etti)
    2026/27: http://prntscr.com/qo0eg9 + gidenlerin sığmayan kısmı: http://prntscr.com/qo0es2
    2027/28: http://prntscr.com/qo0f26 + gidenlerin sığmayan kısmı: http://prntscr.com/qo0fbo (inter'e iki elit stoper sattım, o 80 milyon verdikleri de baets isimli çocuğun geçmişine bakın, "60 bin"e getirdim belçika altyapılarını gezerken)
    2028/29: http://prntscr.com/qo0gdg + gidenlerin sığmayan kısmı: http://prntscr.com/qo0i2o (2028'de şampiyonlar ligi'ni alınca bonservisler doğal olarak arttı ve gitmek isteyen kim var kim yok sattım. bu sezon şl'de son 16'da kaldım, city içimden geçti çoluk çocuğu takıma tekrar doldurunca)
    2029/30: http://prntscr.com/qo0irt + gidenlerin sığmayan kısmı: http://prntscr.com/qo0jbh (97'ye giden van hattem, son iki sezonun ballon d'or sahibi, pazarlıkla uğraşmadım herkesten 120 istedim, 90'ı geçene veririm dedim, manu geçti. bir önceki sezon 120'ye giden hervouet de bu iki sezonda ballon d'or üçüncüsü oldu van hattem ve mbappe'nin ardında)

    şimdi tek tek konuşmak isteyen buyursun gelsin konuşalım. kafasına yatmayan yer olan gelsin sorsun. 6 ay önce sözleşme imzalayan adam gelir gelmez kulüplere önerilince hemen kalkıp gidebiliyorsa bu benim problemim değil. oyun kanattan oynayınca her maçı 5-0 kazanmayı garanti etse "bu doğru değil" diye vazgeçip uzaktan şut mu deneyecek bana utanmadan arlanmadan liseli diyen tipleme?

    yıllardır şu oyunun başlıklarına harcadığım emeğe üzülmeyecek olsam gelmiş geçmiş tüm cm-fm entrylerini sileceğim ama işte insan yapamıyor. şurada yıllardır fikri alışverişi yaptığımız, uzun uzun bazen gergin bazen sakin şekilde tartıştığımız arkadaşların hatırları var.
  • oyunda penaltı çalıştırıyorum, penaltı atabiliyoruz, korner çalıştırıyorum, penaltı atamıyoruz, kornerden atabiliyoruz, korner savunması çalıştırıyorum, ne korner, ne penaltıdan atabiliyoruz ama kornerden daha az yiyoruz, teke tek çalıştırıyorum, santraforların gol yüzdesi artıyor, çalıştırmıyorum karşı karşıya atamıyorlar...

    antrenman ve antrenmanın oyuna etki biçimi çok garip, ya da yukarıda belirttiğim durum tamamen benim hayal gücüm kaynaklı.
  • çok fazla mutlak gol şansı kaçırma sorunu yaşayaların sorundan ziyade çözüme odaklanması gereken oyun.

    evet oyunda ciddi anlamda bir karşı karşıya gol kaçırma sorunu var. mesela türkiye liginde 30 gole ulaşmış avrupada takımı yarı finale taşımış üst düzey ve fomda bir forvet bile bir sezonda 40 küsür net gol pozisyonu kaçırabiliyor. gerçekte bu seviyede bir oyuncunun bu kadar pozisyonu kaçırması mümkün değil. hadi 10 bilemedin 20 olsun ama zaten adam kalan pozisyonları da değerlendirse gol sayısı 50 lere çıkacak altın ayakkabı alacak. kaldı ki bu hadi yine iyi örnek. oturmuş bir takımınız varsa ca değeri 2 pa değeri 4-5 olan genç bir forveti bile geliştirmek için düzenli olarak oynattığınızda bir sürü gol pozisyonuna girip çoğunu kaçırıyor ama yine 15 gol seviyesine ulaşabiliyor ve bu sayı da o profilde bir oyuncu için normal yoksa zaten altyapıdan getirdiğiniz forvet bile anında gol makinasına gönüşür.

    ha peki neden o zaman bu kadar çok net gol pozisyonu yakalanabiliyor? yani takım 2-3 tane bulup birini atsa kimse birşey demeyecek. orta sahasını güçlendirmeye çalışacak, taktiğini geliştirecek. ne diye biz sürekli 5-6 net pozisyona girip çoğunu harcıyoruz?

    bununla ilgili teorim şu. adamlar oyunu test ederken anormal durumlara bakıyorlar ve görüyorlar ki belirli taktik ve oyun anlayışı ile oynandığında takım sürekli net pozisyon bulup gol atıyor bu da oyunun hem tadını hem de gerçekçiliğini kaçırıyor. peki bu pozisyonlar nasıl bulunuyor? defanstan savunma arkasına atılan top olabilir, defansif orta sahadan uzun ara pası atılmış olabilir, ya da hücum oyuncuları çok güzel boş alan yaratıp forvet oyuncusunu kaleci ile karşı karşıya bırakmış olabilir vb. şimdi normal şartlarda bu durumu gerçekçi seviyeye getirmek için geliştiricilerin son vuruşlardaki başarı oranı yerine yakalanan net gol fırsatlarının sayısını azaltması gerekir. ama bunun için de takımın tüm hücum organizasyonlarını nerflemeniz gerekiyor. yani takım yukarıda saydığım metodları daha az kullanacak şekilde programlanmalı. böylelikle daha az pozisyon olur ama net pozisyonda başarı oranı artırılır ve maçlar gerçekçi bir seviyeye gelir. ama bunu yapamıyorlar çünkü maç motoru zaten yeterince kompleks iken üstüne bir de bu kadar alanda kısıtlamaya giderseniz bu sefer de iyi top oynaması gereken takımlar hiç pozisyon bulamamaya başlar, insanlar benim oyun kurucum neden kırk yılda bir kere ancak killer ball atıyor der, kötüler çok daha kötü oynar ve bu da oyuncular için daha sinir bozucu bir durum olur. haliyle adamlar da gidip düzeltmeyi direk son vuruşlar üzerinden yapıyor ve hücum oyuncularının karşı karşıya gol atma ihtimalini düşürüyor.çünkü böylesi daha kolay. diğer türlü maç motoru üzerinde çok ciddi çalışmaları gerekir.

    yukarıdaki durumu yaşamayanlar varsa eğer bu insanlar ya daha az ve öz pozisyona giren düşük tempolu taktikleri seçiyorlar. ya da çok üst düzey takımlar kurup çok fazla gol attıkları için kaçanlar dikkat çekmiyor.

    peki biz bu sorunla ne yapacağız?

    öncelikle bu durumu yaşadığınız anda sinirlenip takımı attacking'e döndürüp sonra da oyunu key highlights modunda hızlı hızlı geçiyorsanız zaten burada kaybediyorsunuz. çünkü böyle maçlarda oyuna hakimmiş gibi göründüğünüz için full ya da comprehensive highlights modunda maçı izlemezseniz rakibin nasıl gol bulacağını önceden kestirmeniz imkansız oluyor.

    maç içi taktik ve talimatlarla ilgili uzun ve teknik bir entry hazırlıyorum fakat dikkat etmeniz gereken temel şey şu; çok fazla net pozisyona girdiğiniz maçlar çok nadiren 0-0 bitiyorlar. ya bir şekilde arka arkaya golleri bulup farka gidiyorsunuz, ya maçı uzun süre önde getirip kalenize gelen ilk topta golü yiyorsunuz ya da sinirlenip daha da hücum yaparak golü bulamadan bir kontradan yenik duruma düşüyorsunuz. yani eğer bir şekilde gol yemezseniz bu maçlarda kazanan taraf siz oluyorsunuz. gol yememek içinde yapmanız gereken şey de rakibin size nasıl gol atmaya çalıştığına bakmak. aşağıda vereceğim örnekler sizin rakipten üstün olduğunuz senaryolar için. yani takip çok iyiyse elbette sayacağım önlemleri aldanız da bir boşluk bulup golü atar.

    burada en yaygın yenilen gol türü savunma arkasına atılan paslar. key highlights izlerken siz rakibi tek bir güzel pasla işi bitirmiş gibi görebilirsiniz ama aslında rakip o isabetli pası atana kadar bir sürü de hatalı pas atıyor. bu durumda dikkat etmeniz gereken şey o önceki golle sonuçlanmayan pasların ne kadar tehlikeli olduğunu belirlemek. mesela savunmanız daima doğru yerde duruyorsa ve bu ara paslarını rahatlıkla karşılıyorsa demek ki rakibin burdan gol bulması çok zor olacak. ama rakip pas güzel olmasına rağmen kıl payı ofsayta düşüyorsa ya da top pas kötü yere düştü diye rakip forvet topu aldığında dar açı da kalıyorsa demek ki bir sonraki pasları iyi olabilir ve buradan golü bulabilirler. bu durumu engellemek için uygulayabileceğiniz metodlar şunlar; defans çizgisini geri çekmek, ofsayt taktiği uygulamak, kaçan oyuncuyu marke etmek, rakibin uzun pas attığı bölgede rakibe pres uygulamak. bu metodların hangisinin uygun olduğunu maça ve takımların o anki durumuna göre belirlemeniz gerekiyor. bazen sonucu önemsemediğim için key highlihts da izliyorum ardından rakip net pozisyon bulup kaçırınca geriye sarıp pozisyonu izliyorum hangi adamım kimi kaçırmış, hangi oyuncuyu boş bırakmışız da pozisyon bu noktaya gelmiş anlayayım diye. bu konuyla ilgili ipuçlarını daha sonra detaylı olarak yazacağım.

    tek kale oynadığınız maçlardaki bir diğer yaygın gol yeme şekli de duran toplar. takımınız duran toplar da çok iyi de olsa çok kötü de olsa dizilişleri doğru optimize etmediğiniz sürece bir anlamı olmayabiliyor. mesela kornerlerde kısa boylu orta saha oyuncunuz penaltı bölgesini savunurken uzun boylu hava toplarında iyi forvetiniz dışarıda bekliyorsa takımınızdan yeterince verim almıyorsunuz demektir. bu durum da gol yeme riskinizi artıyor. ayrıca son dakikalarda rakip risk alıp ileriye fazla oyuncu gönderiyorken siz hala ileride ki oyuncunuzu geri çağarmıyorsanız rakip hava toplarında sizden üstün konuma geçiyor. ben son dakikalardaki taçlarda bile dizilişi tekrar gözden geçiriyorum açık vermemek için. son olarak direk frikiklerde baraja uzun ve cesareti yüksek oyuncu koymak da rakibin gol atma şansını azaltıyor.

    normalde tek kale oynayıp kazanamadığınız maçlar adil değil gibi görünebilir ama aslında rakip zaten tüm maç sizin güçlü yönlerinize karşı önlem alıp yukarıda saydığım metodları kullanarak gol bulmaya çalışıyor ve siz gerekli önlemleri almayarak maçı zaten büyük risk altında oynuyorsunuz. o bir duran toptan gol attılar dediğiniz duran topu rakip zaten "play for set pieces" komutuyla bilerek kazanıyor.

    son olarak uzaktan şutlara zaafiyetiniz varsa orta saha oyuncularını defansif role çekmek, rakibin orta saha ortasındaki oyuncularına sürekli pres uygulamak ya da hücum oyuncularının savunma çizgisini geri çekmek olası çözümler.

    bu saydıklarımı yaparsanız rakibe üstünlük kurduğunuz maçlarda kalenize gelen 1-2 pozisyonda gol yeme ihtimaliniz düşer ve takımınız oyunun hakimiyetini koruyarak daha çok gol bulmaya başlar.
  • trabzonspor'umuz ile serüvenimizde 3. sezonda (2021-2022 sezonu) şampiyonluğa ulaştığımız fm serisinin son oyunu.
    bu süreçte avrupa kupaları'nda çok kötü bir performans sergiledik. türkiye kupasında 1 yarı finalimiz vardı. şampiyonlar liginde dortmund, manchester city ve club brugge grubuna düştük. 2 beraberlik ile gruplarda sonuncu olduk. 1 sene aradan sonra 2023-2024 sezonunda şampiyon olduk. şampiyonlar liginde manchester city, bayern munich ve ajax grubunda mücadele ettik ve tarihi başarılar elde ettik. 2 galibiyet 4 beraberlik ile namağlup ve lider olarak gruptan çıkmayı başardık. grup aşaması sonrası eleme turundaki rakibimiz valencia'ya oldu. deplasmanda 3-2 galip gelmenin avantajıyla evimize döndük. trabzon'daki maçta ise 2-0 geriye düştük ve tam tur gidecek galiba psikolojisine girmişken 73. dakikada sol bekimizin golü geldi. 2-1 mağlup olmamıza rağmen turu atladık. çeyrek finaldeki rakibimiz ingiliz devi manchester united oldu. kendileri içeride dışarıda bizi kevgire çevirmek suretiyle eledik ancak 1 gol atabildik ve rüya sona erdi. aynı sezonda lig şampiyonu oldu. türkiye kupası yarı finalinde galatasaray'a elendik.

    6 sezondaki başarılarımız: 3 türkiye ligi şampiyonluğu, 1 türkiye kupası ve şampiyonlar ligi çeyrek finali.

    ekonomik olarak oldukça iyi bir seviyeye geldik. alt yapı dan kaliteli oyuncuları ilk 11'e monte ediyoruz. sağ ve sol açık oyuncularımız alt yapıdan. tek sıkıntımız bazı oyuncularımıza sürekli talip çıkması ve oyuncuların huzurluğu nedeniyle kaliteli genç oyuncuları satmak zorunda kalmamız. başarıyı ve ekonomik gücü elde etmemiz ile bu sorunu aşacağımızı düşünüyorum.

    türkiye uefa ülke sıralamasında 6. sıraya yerleşti. son yıllarda beşiktaş büyük başarılar elde etti. bizim de çeyrek final oynamamız 6. sıraya sıçramamızı sağladı. şampiyonlar ligine ikisi doğrudan gruplara olmak üzere 3 takım gönderebileceğiz.
    trabzonspor'umuz ise uefa takım sıralamasında 57. sıraya yerleşti. hedef ilk 3 yıl içerisinde ilk 20'ye girmek.

    ispanyol takımlarından , özellikle sevilla'dan sürekli iş görüşmesi daveti alıyorum ve trabzon'da hedeflerim olduğu için kabul etmiyorum.

    2025-2026 sezonuna hafta sonu başlayacağız. transfer görüşmelerimiz sürüyor.
  • ffpnin ve transfer butcesinin gercekteki gibi islemedigi oyun.

    gercekte (ornek olarak gs) sattigin kadar al kurali, oyunda sadece her sezon basi transfer butcesini 0'a cekmekle sinirli. mantik olarak ayni olsa da isleyis cok farkli.

    soyle ki; 20m'a nakit olarak sattigimiz oyuncunun geliri ile %20 pesin gerisi taksit olarak 100m degerinde 4-5 oyuncu alabiliyoruz. butceden sadece pesinat eksiliyor. bu sayede 200-400 arasi transferler mantiksiz falan degil.

    hemen atarlanmaya, baskalarina yalanci demeye gerek yok. hemen oyun basinda bile pek cok unlu oyuncu ya da wonderkid almak mumkun. maas istekleri asiri oldugu icin ideal degil ama mumkun.

    oyun icin birbirimizi germeyelim :)
  • çin ligini kariyerlerinize mutlaka eklemeniz gereken oyun. saçma sapan fiyatlara alıyorlar oyuncularınızı.
  • spurs ile ilk sezona başladım. eriksen'i bonuslarla 80 milyon avroya psg'ye okutup sağ kanada abdulkadir ömür'ü, defansa çağlar'ı gömdüm. genç rotasyon olarak naci ünivar'ı ve ısak'i transfer ettim. 4. haftada 1 galibiyet, 3 beraberlikle devam ediyorum. takım taktiği 4-2-3-1 dikey tiki-taka. her maç offansive taktik ile oynadım şu ana kadar hazırlık maçları da dahil olmak üzere. 2 hafta sonra içeride zebre'yle şl maçına çıkacağım bakalım bu taktikle ronaldo bi sağdan bi soldan gömecek mi göreceğiz. bu arada kane'de daha tık yok kaç hafta geçti golü yok adamın. çağlar'ın bile golü var amk habire kanatlardan ve orta sahadan geliyor goller. burada anlatıldığı kadar da karşı karşıya çok fazla gol kaçırmadım aslında bana anormal bir durum gibi gelmedi.
965 entry daha
hesabın var mı? giriş yap