• fordun 1962 ila 1982 arasinda ürettiği bir model ilk once ford consul un yeni versiyonu olarak consul cortina olarak cikan mk1 modeli bizde genelde ingiliz fordu olarak bilinirdi. anadol otomobillerde bu modelin sasesi ve motoru kullanılmıştı.
  • (bkz: birmingham six)
    (bkz: guildford four)
    guildford'da ingiliz askerlerin olduğu barı bombalayan ira'lıların kullandığı otomobil.
    (bkz: irish republican army)

    ira ile ilgili filmlerde bu ayrıntıyı kaçırmıyorlar nedense.
    (bkz: in the name of the father)
    (bkz: five minutes of heaven)
  • depeche mode'un useless klibinde endam-ı arz eden güzellik.
  • (bkz: i wanna be yours)

    "i wanna be your ford cortina, i will never rust" der arctic monkeys'in alex turner'ı.
  • 1962-1982 yılları arasında üretilmiş ford britain modeli. ford'un avrupa operasyonlarını bütünleştirme çabasının bir sonucu olarak, 1970'lerden sonra zaten aynı platform üzerinde üretildiği alman pazarındaki kardeşi ford taunus'un ikizi olarak piyasada varlığını sürdürmüştür. toplam 5 platform altında üretilmiştir ford cortina. mark iv ve mark v itibariyle, ford taunus ile nasıl benzerlik gösterdiği görsellerden görebilir.

    1972-1981 yılları arasındaki 10 senenin 9'unda britanyanın en çok satan aracı olmayı başarmış, resmen satışta kaldığı 20 yıl boyunca toplamda 2.6 milyon adet satmayı başarmıştır. britanya pazarında yerini, 1982 yılında ford sierra'ya bırakmıştır.
  • 1980-82 yılları arasında ürtilen örnekleri otosan tarafından üretilen ford taunus'un birebir aynısıdır.
  • ingiltere için üretilmiş özel bir ford modeli. türkiye'de bu nedenle hiç satılmadı. avrupa'da da hiç satılmadı. genelde top gear ve the grand tour bölümlerinde jeremy clarkson bu araçla ilgili zaman zaman konuşur.
  • anadol'un ingiliz atasıdır. ingiltere'de uzun yıllar üretilmiş tam çelik şasili, ingiliz ford kent motorlu klasik arabadır. anadol bu aracın altyapısı üzerinde tasarlanıp şasiye oturtulmuştur. anadol'la aynı yıllarda üretimde olsa da anadol kadar yenilikçi bir tasarıma sahip değildir. üzerinde kullanılan motor kent cortina motor olarak da anılmaktadır. ingiliz ford otomobillerden ilhamla oluşturulan anadol'larda, bu ortaklık sebebiyle ingiliz firmalarla anlaşılmıştır. anadol'un elektiriksel aksamı lucas adlı ingiliz firma, kaporta aksamı reillant adlı otomotiv firması ile geliştirilmiştir. yani anadol'da kullanılan pek çok parçayı eski ingiliz otomobilleri üzerinde görebilmek mümkündür.
    örneğin anadol'un koltuğuna oturduğunuzda gösterge saatlerinde smiths markası ile karşılaşırsınız. smiths o zamanlarda jaguar, triumph, morgan, mg, land rover, rover, jaguar ve mini gibi araçların da göstergelerini üreten firmadır.
    arabanın farları ve pek çok elektirik aksamında ise ünlü ingiliz firma lucas'ın parçaları kullanılmıştır. yani orijinal bir anadol'unuz varsa aracın pek çok yerinde 'made in england' ibaresi ile karşılaşabilmeniz mümkün.
    tabii kullanılan ingiliz malzemeler fabrikanın taktıkları ile sınırlı kalmıştır. anadol otomobillerin iyice yaygınlaşmasıyla değişmesi gereken aksamların muadili parçalar ithal etmeye gerek kalmaksızın ingiliz lisansları ile türkiye'de üretilmiştir.
  • ford cortina'n olayım, sür beni dağ tepe lafını popüler kanının aksine alex fırlaması* değil, büyük punk şairi clarke* söylemiştir. yanlış anlaşılmasın bu alex fırlamasını ben de çok seviyorum ama bu laflar üzerinden tüm övgüyü ve tüm kızları o alırken clarke abimin bir adı bile anılmıyor, ona bozuluyorum.
  • cortina xr6 interceptor adında sadece 250 adet üretilmiş, 3 karbüratörlü, 3000 motor, mercan rengi bir versiyonu olan bir araç.
hesabın var mı? giriş yap