• hiperrailizmin vasatlaşması için kuramsal yönden zayıf olması gerekmektedir. zira arkası boş bir eser, kuramsal yönü zayıfsa sanat değil zanaat olmuş olur.
  • günümüzde özellikle sosyal ağlarda en çok paylaşılan ve en çok ilgi gören akım olan fotogerçekçiliğin giderek özünden kopuşu sonucunda oluşan durum.

    fotogerçeçilik , aşırıgerçekçilik yada hiperrealizmin çıkış noktası ile günümüzdeki temsilcilerinin büyük bir çoğunluğunun üretim kaygıları temelden farklılaşmış durumdadır. bunu anlamanın en kolay yolu akımın ilk temsilcisi ve öncüsü olan bugün 78 yaşında olan chuck close'nin çıkış noktasına bakmaktır.
    chuck close 2008 art basel sergisinden

    chuck close özellikle 1960 sonrası gelişen matbaa ve baskı teknolojilerini esas alarak eserlerini üretmiştir. söz gelimi eserlerine yakından bakıldığında ofset baskı bir görsele bakıldığı yanılgısını oluşturmak istemiştir. sırf bu kaygıdan resime mavi sarı ve kırmızı nokta nokta katmanlar kullanarak oluşturmuştur. her ne kadar popart ile ilişkilendirilse de chuck close eserinin büyük bir çoğunluğunda son derece sıradan ve tanınmayan kişileri seçmiştir. andy warhol vari bir ikon oluşturma kaygısı gütmemiştir. ayrıca hem baskı bir fotoğrafa bakıyor yanılgısı hemde eserdeki imgenin gerçeğine bakıyor yanılgısı oluşturma gayretindedir.

    akımın önemli temsilcilerinden olan 1948 doğumlu helnwein ise konu olarak eleştiri ve bilinçli bir teşhir içeren kompozisyonları resmederek tramvatik bir gerçelik yakalamıştır. dönemin diğer temsilcileri ise genelde gündelik yaşamın detaylarını izleyicisine ulaştırmıştır.gottfried helnwein

    ancak günümüzün sosyal ağlarında denk gelinen fotogerçekçi eserlerin büyük bir çoğunluğu, yalnızca imgenin temsilinden ibarettir. detaycı teknik dışında hiç bir şey vadetmemektedir. suratına bal dökülmüş boyanmış yada bir şeye bulanmış kadın portreleri ele geçirmiştir akımı. bununla birlikte sıradan nesnelerin büyük ebatlarda betimlenmesi de söz konusudur.
    çağdaş örnekler

    bu kadar popülerleşmesinin en önemli nedeni hızlı tüketim silahı olan instagram'ın karakterine, son derece uygun olmasına bağlıyorum. bir kaç saniye bakmak eseri anlamaya tüketmeye ve doymaya yetiveriyor. eğer çalışmaların gerçeğine dahi bakıyor olsaydık, sadece dokuların gerçekçiliğine hayran olmaktan öteye hiç bir şekilde gidemeyecektik. nihayetinde instagramın hızlı akışına alışarak, insanların paylaşımlarına ayıracak vaktimiz bir kaç saniye kadar. dolayısıyla paylaşılan fotogerçekçi resimlerde tamda bu yapıya uygun durumdalar.

    ülkenin iyi sanatçıları kadar iyi izleyicilere de ihtiyacı olduğunu düşünerek bunu da buraya yazmış olduk.

    -
    meraklısına not: fotogerçekçi eserlerin son derece büyük yüzeylere resmedilmelerinin esas nedeni, büyüyen yüzeye işlenecek detayın daha kolay yansıtılma kaygısındandır. 2 metrelik bir tuvale aktarılan portrenin oranları ile 50.70 cm lik bir tuvalin portre oranları doğal olarak farklıdır. yüzey büyüdükçe oranda büyüdüğünden ince bir fırça ile daha kolay ten göz (yada aktarılacak olan her ne ise) etkisi yakalanabilmektedir. ayrıca eseri de daha etkili göstermektedir. bir taşla iki kuş.
hesabın var mı? giriş yap