• bunlar (sororitylerle birlikte) sozde cumhuriyetci ailelerin cumhuriyetci cocuklari olmakla birlikte, liberal ve demokratlarin ve hatta yesiller diyebilecegimiz daha marjinal gruplarin bile ongordugu ahlak limitlerinin otesinde yasamalarina ragmen, halkin geri kalanina karsi tam tersi, ahlakli bir yasam tarzi onerirler; onermekle kalmaz hegamonya kurmaya calisirlar ve kulturlu, entelektuel, avrupa kokan, mavi ya da yesille temsil edilen her seyden nefret ederler. jole, timberland tipi ayakkabi, polo t-shirt ve araba cilasi sektorleri bu sahislarin babalarinin paralariyla ayakta durur. temsil ettiklerini sandiklari degerlerle gercekte savunduklari degerler tam bir celiski icinde oldugu icin ozellikle sorority kizlari bana, ulkemizde de kabul gormus** bir kiz tipini cagristirir. bunlar marjinal ve agresif gorunmek icin kicini yirtan, ama aslinda hicbir etik ihlali tasvip etmeyip evinin kadini olup kocasini parmaginin ucunda oynatmayi planlayan, parasal gelecek garantisiyle dogru orantili orgazm yasayan, ciddi kisilik sorunlariyla bogusan, gercekleri degil hosuna gidecekleri kabul eden ve duymayi bekleyen, kendisini ve cevresini kandiran, yolda tek basina yururken kendini yuzune sinirli ya da ciddi ya da agir ya da kontrollu bir ifade vermek zorunda hissedecek kadar "rahat"siz olan yardima muhtac insanlardir. ama olmayabilirler de...
  • fraternity ve sororityler amerikan universite kulturunun temel taslarindandir.
    (bkz: greek life)
    partylerine birkac kez gittiysem de, partylerin de birkac kez caldiysam da 2 senedir hic ilgimi cekmemislerdir. ama party sadece eglence anlayislarinin bir parcasi. bunun disinda inanilmaz kuvvetli bir brotherhood ve sisterhood olaylari var. birbirlerini tutarlar, beraber ders calisirlar, beraber yer beraber icer beraber sicar beraber dolasir beraber oturup kalkarlar. kendi aralarinda super eglenirler. mesela sigma phi diyelim. bu fratden amerikanin bircok okulunda var. yani okullararasi bir frat ringleri var diyebiliriz. umichli sigma phi uyeleri stanford a gittikleri vakit ordaki sigma phi evinde kalabilirler yiyebilirler icebilirler konuk edilirler en iyi sekilde.
    ayrica resumenizde de gozukmektedir ve is basvurularinda oldukca ise yaramaktadir. diyelimki basvurdugunuz sirketin bir sorumlusu muduru patronu sigma phi uyesi (brotherhoodluk bir omur boyu suruyor, parmaginizda bir frat yuzugu, bagliligi simge ediyor) sizin de sigma phi oldugunuzu gorunce isi her zaman siz alacaksinizdir ne olursa olsun. daha yaptiklari ve sagladigi bircok sey var. eksileri artilari cok. yazardim da yoruldum gecenin bir vakti.
  • öğrenci yaşamıyla olan ilgisinden çok sosyal yapıya olan bağlantısına taktığım, aptal amerika oluşumlarından sadece biri.

    yeni üyelerine "hoş geldin" demek için onlara fahişe ayarlayan, sadece içip sıçmak için mekan darlığından dolayı yaratılmış, saçma sapan partileri ve "biz tek başımıza adam etmeyiz" mantığıyla (ki bu amerikalıların "bireyseliz biz özgürüz heyooo!!!" iddialarının çürütülme nedenlerinden biridir) kendilerini benden tiksindirmiş oluşumlardır.

    iyi yanları yok mudur? tabi ki vardır. mesela nispeten ucuz odalar sağlamaktadır bu evler. bir de önceki yılların sınav sorularını arşivlerinde saklarlar küçük sınıflara faydalı olmak için. az biraz da olsa üyeleri arasında dayanışma vardır tabi. bir de içme yaşı 21 olan amerikada kolay alkol sağlayan yerlerdir...

    amma velakin şahsen benim gözümün önüne fraternity denince, bodrum katında beerbong oynanan, striptizci çağrılıp bira içmekten yüzleri kıpkırmızı olmuş salak amerikalıların bağırdıkları, her gelene "wazzuuuup" deyip "naber kanka?" muhabbetleri çaktıkları yapmacık ortamlar gelir.

    "sosyalleşmeliyim, evet! bir gruba dahil olmalıyım! yoksa nasıl sevgili edinir, nerde er, nasıl ot alırım? arkadaş nerde edinirim? bireyim bireyim, amma velakin kendi başıma olmaktan da acizim!" diyenlerin seçimidir... saygı duymak lazım tabi!!!

    (bkz: amerikalilarin salak olmasinin sebepleri)
    (bkz: amerikali ogrencinin bira sorunsali)
    (bkz: amerikalilarin sosyal hayati)
    (bkz: bi siktir git)
  • partileri overrated olan topluluk. diğer üniversitelerden nasıl bilmiyorum ama bunun ucla versiyonlarının partilerine bir kaç kez gittim, hiç de öyle sanıldığı kadar çılgın şeyler olmuyor. partilerin tek havalı yanı herkesi almamaları, bakıyorsunuz koskoca bir ev, bangır bangır müzik, allah parti var diye dalıyorsunuz, kapıda üç beş lavuk içeride kimi tanıyorsunuz diyor, sik gibi kalıyorsunuz. sonra bir yerlerden bir tanıdık vasıtasıyla giriyorsunuz filan, içinizde garip bir huşu, şöyle bir ortam beklerken, bir bakıyorsunuz normal bir homeparty kıvamında ortam amatör bi dj müzik yapıyor, herifler hatunlara yazılmaya çalışıyor, bir köşede bir grup beer pong oynuyor vs... sonra bir de bakıyorsunuz ki bi kapısı kapalı bir oda var, millet kızlı erkekli oraya dalıyor, siz allah burda kesin orgy var derken alkolün dibine vurup cesaretinizi topluyorsunuz ve bir de dalıyorsunuz ki odaya ne göresiniz, bir avuç ergen oturmuş ot çekiyor. şahsen lise öğrencilerinin verdiği bir partide çok daha manyakça şeyler yaşandığına bizzat tanık oldum.
  • ozellikle abd'de bulundugunu bildigim gizli karde$lik klupleri . ogrencilerin bir yere ait olma duygularini kullanarak kurulan, birbirlerini olaylarda kollama amacli $eyler yapan orgutler . kaliteli universite (bkz: ivy league) ogrencileri aliniyor sanirim . sizi buralara alirken gizlilik, sadakat vb gibi $eyler ve beraberinde bir suru kualifikasyonlar da istiyorlar abd'den gelen genclerin anlattigi kadari ile . sonra kavga oluyor haydi fraternity, parti oluyor yallah fraternity . nereye kadar .
  • katilmak icin turlu saklabanliklar yaptiranlari da yaptirmayanlari da vardir. beyazlar icin olani da, zenciler icin olani da, latinler icin olani da, din, dil, irk ayirmayanlari da vardir. akademik olanlari da, sosyal olanlari da vardir. akademik olanlarina basvurduktan sonra sizi egitime alirlar ve donem sonunda sinav olursunuz. sinavi gecenler gruba kabul olur. sosyal olanlarin ise kendilerine ozgu kabul etme sartlari vardir. ornegin bazilarinin tek sarti partilerden sonraki daginikligi temizlemenizdir. basvurdugunuz donem basvurunuz kabul olursa pledge adini alirsiniz. pledgeler genellikle ayak isleriyle ugrasir ve hep goz altindadirlar. fraternity/sorority e ne kadar katkida bulunacaklari donem boyunca gozlenir. bir sonraki donemin baslamasiyla eger kabul olursaniz artik bir kardes olursunuz. kardesleer arasinda yeni kardes-eski kardes gibi bir ayrim yoktur herkes esittir sadece baskan ve yardimcisi bir kademe ustunuzdedir. bu tip sosyal guruplarin esas amaci grubun adini ve kalitesini belli bir duzeye getirip orada tutmaktir. gruba her girenin bir gun cikacagi bilindigi icin her sene yeni girenlere cok buyuk onem verilip, grubun amaci onlarin kafalarina kazinir. kardesler birbirlerine her konuda yardimci olmaya calisirlar. genellikle amacini asan ve asiri sosyallikten derslerini, kariyerlerini aksatan bu gruplarin duzgun ve insani imrendirenleri de az sayida olsa bile yok degildir.
  • amerikan üniversitelerinde partiler genelde bu arkadaşlardan sorulur. kalite olarak ev partilerinden "genelde" geride olsalar da düzenli olarak her hafta parti verdikleri ve ilk sınıf da olsa sırasını bekleyeni içeri aldıkları için tercih edilirler. kaliteleri ve sayıları okuldan okula değişir ki, yakınında gidilebilecek bar vb. olan okullarda sayıları daha azken, şehirlere pek de yakın olmayan duke ve dartmouth gibi okullarda bu topluluklara üye olan öğrenci oranı 50%lere varmaktadır. bazı okullarda değişik frat'lerin değişik temaları vardır ki tufts'ta durum şöyledir.

    fraternityler(sadece erkek):
    du (delta upsilon) : amerikan futbolu
    en (sigma nu) : ot vb. uyuşturucular
    zbt (zeta beta tau) : inek mühendisler
    dtd (delta tau delta) : okul konseyi ve gay
    z* (zeta psi) : futbol ve basketbol
    o(üçgen)x (theta delta chi): rugby
    ox (theta chi): çeşitlilik filan sanırım (asyalılar genelde bu gruba üye)
    aepi (alpha epsilon pi): yahudi

    frorority(hem kız hem erkek):
    ato(alpha tau omega): yelkenciler

    sorority(sadece kız):
    aopi (alpha omega pi): göreceli olarak çirkin
    xo (chi omega): güzel ve akıllı
    ao (alpha phi): güzel ve partinin dibine vuranlar

    bu arada çoğu fraternity yeni üyelerini (pledge) alırken onları çetin bir hazırlama döneminden geçirir (hazing) ki bu dönemde genelde içip içip içip içip içip içip sıçarlar ve bunun dışında çeşitli küçük düşürücü ödevler de yerine getirebilirler, saçları fraternity logosuna kazımak, kız kıyafetiyle bütün gün dolaşmak, küçük kot şortlar giymek vb. ayrıca tam üye yani brother ya da sister olmadan önceki hafta hell weektir ve dersler dışında binadan çıkamazlar.
  • ülkü ocağı gibi bir yer. ezik bebeler toplanıyorlar. bir yere ait olma iç güdüsüyle buralara takılıyorlar. sonra kavga falan etmiyorlar da ne biliyim üst sınıfsa hocası hakkında bilgi veriyor. değişik sırlar paylaşıyor. aslında dur lan kavga falan da ediyorlar. sonuçta ezik bebeler birbiriyle ortak bir paydada toplanıyorlar. neyse ki bizim ülkücüler toplanıp nargile falan içiyor. bunlar ot mot çekiyorlar. pislikler işte. sonra da amerikan başkanı olabiliyorlar tabi.

    (bkz: george bush)
  • memeleketime ocak olarak yansımış yanlış anlaşılmış bir amerikan adeti.
  • spor yapıp vücut geliştirirken beynini aldırdığını düşündüğüm erkeklerden oluşan kolej kulübü.
    dün sırada beklerken arkama gelen bir grup faternity elemanı dakikalarca "götçülük mü daha iyi dir yoksa mememi" konusunda tartıştı.
    dünyanın en önemli filozofik tartışmasını yapar gibi ciddiydiler.
    ne bir kahkaha atma, ne bir cıvıma...
hesabın var mı? giriş yap