• vakti zamanında, rasathanenin birinde meslektaşlarına "küresel piçler" demiş, sonra da "küresel çünkü ne yönden bakarsanız bakın piç görüyorsunuz" diyerek açıklama yapmış bir astrofizikçi.
    (bkz: dark matter)
  • çalışmalarıyla astrofizik konusunda dünyaya pek çok şey kazandırmış süpernova, kara delikler, nötron yıldızları ve kozmik ışıklar üzerine çalışmalar yapmış, süpernovaların varlığını kanıtlamış fizikçi ve astronom.

    aynı zamanda jato; yani ağır uçakların kısa pistlerden kalkması için motora ekstra destek veren (ivme) sistemin de geliştiricisi.
  • 1898-1974 yılları arasında yaşamış olan isviçreli astrofizikçi. albert einstein'ın bir öğrencisidir ve bir süre caltech'de çalışmışlığı vardır. hayatının 40 yılı amerika'da geçmiştir.

    (bkz: i zwicky 18)
  • neil degrasse tyson'ın tabiriyle ''adını duymadığınız en zeki insan'' .
  • fikirleri ilk zamanlarda pek kabul görmesede bilim dünyasına ve astrofizik alanına büyük katkıları olmuştur. dark matter ( karanlık madde ), supernova ve neutron yıldızı çalışmaları önemlidir.

    --- spoiler ---

    cosmos: a spacetime odyssey (2014) : 13. bölüm; yaptığı çalışmaların günümüz dünyasın da yarattığı etki net bir şekilde görülmektedir. saygı duydum

    --- spoiler ---
  • dünyanın gelmiş geçmiş en zeki insanlarından birisi.
    şimdi yaşasa geçen süredeki bilimsel gelişmeleri incelese kim bilir hangi konulara açıklık getirirdi.
  • 30'lu yillarda california teknoloji enstitusunde yaptigi calismalarin* , newton kutlecekim yasalarina aykiri sonuclara ulasmasi ve bunlari savunmasi sebebiyle bilim dunyasindan dislanan kozmolog.

    gokbilimcilerin newton yasalarina cok sadik olduğu bu dönemde, karsit tum arastirmalar bir kaos olarak gorulurmus(tell that to einstein). zwicky ise yasami boyunca alay edilmis ve gormezden gelinmis bir hayalperestmis. 1933'te supernova sozcugunu uydurdugunda, los angeles times tarafindan dalga gecmek icin bir karikaturu bile cizilmis.

    74'te olmeden kisa sure once kendisini bilim dunyasinin disinda birakanlara ithafen "amerikan gokbiliminin yuce liderlerine ve onlarin dalkavuklarina bir hatirlatma" adli bir katalog yayinlayarak onlardan "kuresel picler" olarak bahsetmis.
  • her ne kadar deli dahi olarak anılsa da dahi kısmı çok daha ağır basmakta olan bilim insanı.

    isviçreli olsa da 14 şubat 1898 tarihimde bulgar şehri varna’da doğmuştur. babası isviçreli bir sanayici, annesi ise çek asıllıdır.

    6 yaşına geldiğinde ticaret eğitimi alması için büyükbabasının yanına isviçre’ye gönderilir. ama onun merakı matematik ve fizik alanlarınadır. swiss federal polytechnic (eth zurich) okulundaki çalışmaları sonrasında 1925 yılında robert millikan ile çalışmak için abd’ye caltech’e gider ve tüm hayatı bu okulda geçer. 1942’de bu okulda profesör ünvanı alır. iki farklı gözlemevinin de yöneticiliğini yapar.

    kara maddeyi, nötron yıldızlarını, süper novaları keşfeden kişidir. hatta bu keşifleri döneminde inandırıcı bulunmadığı için hem bilim camiasında hem de basında dalga geçilen bir karakter olmuştur. uzun yıllar boyu süren gözlemleriyle hazırladığı galaksi kataloglarındaki galaksiler zwicky galaksileri olarak bilinir.

    1943-1961 yılları arasındaysa aerojet research corporation’da araştırma direktörü/danışmanı olarak görev yapar. jet motorlarının ilk geliştirildiği bu dönemde 50 adet patent sahibi olur.

    ateist olduğu bilinmektedir.

    bir isviçreli olarak olağan şekilde dağlara tutkuludur ve alpin stil tırmanış yapmaktadır.

    meşhur ‘spherical bastards’, küresel piçler sözünü ise çevresindeki kendisinin ömrü boyunca yolunu kesen diğer bilim insanlarına söylemiştir. “bunlar küresel çünkü ne yana dönsen oradalar” diye de savını desteklemiştir.

    1949 yılında başkan truman’dan medal of freedom, 1972 yılında da kraliyet astrofizik topluluğu altın madalyasını almıştır. 1968’de caltech tarafından professor of emeritus ünvanı verilmiştir.

    1974 yılında ölen zwicky’nin ismi bir asteroide ve bir ay kraterine varilmiştir.
  • galaksileri bir arada tutmaya kütle çekiminin yetmeyeceğini, galaksileri bir arada tutan şeyin başka bir şey olduğunu* söylediği için bağlı olduğu astronomi topluluğundan atılan zamanının çok ötesinde olan dahi.

    şimdilerde modellemelerle kütle çekiminin galaksileri bir arada tutamayacağı anlaşıldı. bir şey galaksileri filan bir arada tutuyor ve adına karanlık madde diyorlar.

    20. yy başlarına kadar bilim kurulları çok fazla muhafazakar, kendini beğenmiş, "bu saçları değirmende ağartmadık" modundaydı. zamanında kıtaların kayma teorisini ortaya atan alfred wegener ile de "hadi ordan alfred yaw, koca kıta kayar mı" diye dalga geçmişlerdi.
  • 1898-1974 yılları arasında yaşamış supernova'lar üzerindeki araştırmalarıyla tanınan isviçre asıllı abdli gökbilimcidir.
hesabın var mı? giriş yap