• geçmiş değiştirilebilir mi ?

    hepimizin en az bir kere de olsa keşke geçmişe gidip değiştirsem dediği olmuştur.

    bunun sebebi şu an olduğumuz insanı veya bulunduğumuz pozisyonu beğenmediğimizden kaynaklandığını düşünüyorum. ya da daha çok hayatı yaşamak için. o veya bu sebepten dolayı pişmanlık duyarız geçmişimizden ve değiştirmek ne büyük fantezidir bizim için.

    herkesin aklına ilk zaman makinesi gelmektedir. zaman makinesi olsa dahi dünyada 8 milyar insandan birisinizdir ve zaman makinesini kullama ihtimaliniz o kadardır. dolayısıyla zaman makinesi tamamen bir fantezidir.

    peki gerçekten geçmişimizi değiştirebilir miyiz ?

    bu sorunun cevabını okuduğum bir kitap vermeye çalışmıştı ve ben de bu konuyu çok beğendim ve sizin de fikirlerinizi merak ediyorum.

    bunu bir örnekle açıklamaya çalışayım. yıl 1996, internet türkiye'de yeni yeni bilinmekte ve sizin mahallenizde üniversiteden mezun olmuş bir abiniz veya ablanız var. mahallenizdeki diğer yaşıtları gibi bir yere işe girip veya bir firmanın bayiliğini almayıp kendini internet'e vermiş ve buradan iş yapabileceğini düşünen biri. bu kişi bize şimdi vizyoner olarak gözükür ancak o dönemde ise çevresi onu kafayı kırmış biri olarak tanımlaması çok yüksek ihtimaldir.

    aradan 10 yıl geçti. bu 10 yıl içinde abimiz veya ablamızın maruz kaldığı toplumsal baskıyı düşünebiliyor musunuz ? 10 yılda üniversite arkadaşları çalıştıkları yerlerde iyi konumlara gelmiş veya kendi işini kuran arkadaşları para kazanmaktadır. böyle bir tabloda eminim ki bu abimiz veya ablamızın arkasından beceriksiz, bir baltaya sap olamadı gibi şeyler söylenmektedir.

    şimdi günümüze gelelim. bildiğiniz üzere bugün herkes alakası olsun ya da olmasın internet sayesinde iş yapmak, müşterilerine ulaşmak istemektedir.

    peki bu abimiz veya ablamız internette bir kategoriye sahiplenmiş ve bu alanda ilklerden biri olduğunu düşünelim. ve çok para kazanmaya başladığını varsayalım. şimdi bu kişi hakkında herkes ne düşünürdü ?

    şöyle bir şey olabilir miydi 'ya ayşe çok çalışkan kızdı zaten' ya da 'mehmet doğuştan iş adamıdır'.

    bugün yaptıklarınız geçmişinizi değiştirebilir mi ? soru bu. bu verdiğim hayali örnekte tabi ki kahramanımız yıllardır kafa yordu çalıştı didindi. hepsini bugün yapmadı ama çevresi bugün fark etti kendisini ve bugün değerli oldu.

    böylelikle geçmişini değiştirebilmiş olabildi mi ?
  • bir ara ben de kafaya takmıştım bunu.geçmişi değiştiremeyeceğime göre; hafızamı sildirmeliyim diye düşünüyordum. hala da düşünüyorum
  • (bkz: big bounce)

    bu teoriye göre eğer yeterince geleceğe gitme şansına sahipsen geçmişi o oranda değiştirebilirsin sanırım.
  • geçmiş değişmez ama insanlar değişir, fikirler değişir, hatalardan pişmanlıklardan ders alınır.
  • "geçmişi değiştiremezsin ama geçmişten ders alabilirsin"
  • geçmişi değiştirmek "keşke" ama imkansız, yaşanılanları iyi sindirip gelecekte doğru karar vermek "iyiki" ve mümkün.
  • mümkün değil sadece güzel bir gelecek inşa edebilirsin.
  • mümkün olacağını sanmıyorum. bilimkurgu filmlerde zaman yolculuğu yaparak hem geçmişi, hem geleceği değiştiriyorlar ya, hoş bir hayal...
  • sadece şu anı yaşayabiliriz bilimkurgu filmlerinde geçmişi değiştirebiliyorlar ama gerçekte çok zor bir iş eğer sen geçmişi değiştirirsen şu anda ki sen sen olduğun sen olmayabilirsin yani seni sen yapanlar değişmiş olabilir ya da dede parodoksuna sebep olursan hiç doğmamış olursun ve sen hiç doğamayacağın içinde geçmişi değiştiremezsin, o zaman geçmişi değiştiren kimdi? işte bu noktada kısır döngüye giriliyor
  • ileriye taşıyıp yüklenmemekle mümkün
hesabın var mı? giriş yap