• amsterdam'da bulunan, adini hollandali tasarimci gerrit rietveld'den alan, hollanda'da ki en unlu guzel sanatlar akademisi (egitim tarzi dolayisiyla en farklisi da denilebilir).

    diger sanat akademilerinden farkli olarak devlete bagli olmayan, ozerk bir akademidir. bu da egitim programini ve sistemini kendilerinin belirleyebilecegi bir ozgurluge sahip olmak istemelerinden dolayidir. hollanda sanat dunyasina kazandirdigi sanatcilar ve izledigi egitim politikasi dolayisiyla, guzel sanatlar akademileri arasinda farkli, daha ozgur ve anarsist bir yapiya sahiptir. herkesin yorumladigi tabirle bir conceptual (kavramsal) guzel sanatlar okuludur (devlete bagli olmamasi okulu finans ve teknik olanaklar acisindan sinirlasa da, verdigi egitim tarzi ve ogrencilerini imkansizliklar arasinda cozum uretmeye yonlendirici dusunce yapisi ilgi cekicidir).

    70'li, 80'li yillarda izledigi egitim sistemi, ozgur dusunce tarzi ve hollanda sanat dunyasina basarili isimler sunan gorsel sanatlar bolumu ile unlenen okul, 90'li yillardan itibaren daha basarili ve populer olan grafik tasarim bolumuyle ilgiyi cekmektedir (kendi okulum ve bolumum diye soylemiyorum! :-) ).

    okulun bu yapisi bir cok ogrencinin dikkatini cekmektedir ve ozerk yapisindan dolayi ogrencilerinin buyuk bir kismi (nerdeyse % 40'a yakini) yabanci kokenlidir. bu da okula diger akademilere nazaran daha uluslararasi bir hava vermektedir, oyle ki derslerin cogu hollandaca yerine ingilizce gorulmektedir! (son yillarda akademide okuyan turk ogrencilerin sayisinin belli bir oranda artmasi da ilgi cekici bir faktor. bu da belki ilerde uluslararasi sanat dunyasinda daha cok turk sanatcisinin isimlerini duymamizi saglar umarim).

    okulun 4 yillik sanat egitiminden sonra, master duzeyinde iki yillik sanat egitimi sunan (post graduate art education) sandberg enstitusu bolumu de bulunmaktadir.
  • http://www.gerritrietveldacademie.nl/ adresinden okul hakkinda gerekli bilgiyi edinebilirsiniz. (okulun web sitesi de, tam okulun mentalitesine uygun olarak insa edilmistir!)
  • tamamiyle öğrencinin kendi çizgisini bulmasını amaçlayan bir okuldur, "biz sana sanatı öğretemeyiz, sen zaten sanatını icra ediyo olursun, biz sana ancak yol gösterebiliriz" mantalitesini benimsemişlerdir. projeler genelde çok özgür olup, insanın istediğini üretme şansı vardır. şayet öğrenci projeyi sevmediğini belirtirse, hoca ona kendi projesini seçme hakkını verir. bu nedenle de çok ilginç ürünler ortaya çıkmaktadır. zaman zaman insanlar mırın kırın etse de, bu akademide ben yaptım olduanlayışı her zaman geçerlidir ve kabul görür.

    okulun yarısına yakınının yabancı öğrenci olması dolayısıyla, oldukça renkli bir öğrenci profili vardır. zaten gerek yönetim, gerekse eğitmenler, her bir yabancı öğrencinin okula kültürel geçmişini getirdiğinin ve bunun çeşitliliğe yol açtığının farkındadır.

    öğtetmenler birer yol göstericidir; bu yüzden kaprisli, öğrenciyi aşağılayan veya kendini onlardan üstün gören kimseler değillerdir. eğitim yılı başlamadan birkaç gün önce okulda "okula hoşgeldiniz" tadında bir gün düzenlenir, okuldan bahsedilir. akşam koca kazanlarda hocaların pişirdiği yemekleri, yine hocalar, yeni öğrencilere servis ederler. zaten, şayethollandaca konuşuyosanız onlara "siz" diye değil, "sen" diye hitap edersiniz.

    okulda bir sanat akademisinde olabilecek her türlü atölye vardır ve yalnızca fotoğraf atölyesi dışındaki tüm atölyeleri, her öğrencinin kullanma hakkı vardır ki hocalar da "yeter ki elinde bir taslak, çizim olsun, gel buraya hemencecik yapıveririz" tadındadır. yani tasarladığınız bir şeyi 3d yapmak çok kolaydır.
  • turkiye'de edebiyat okuyup buraya giderseniz hazirlik derslerinden olu$an ilk seneyi atliyorsunuz.
  • yukarıda da yazıldığı gibi akademi bütçesi kısıtlıdır ve sanat üretmek isteyen ya da böyle bir gereklilikle haliyle muhattap olan öğrenciler bütçeyi bazen kendileri bulmak zorundadır, crowdfunding imdada yetişir bu noktada.

    öğrencileri ve mezunları marjinal sanat üretirler, ideolojinin sanatını değil, sanatın ideolojisini düşünürler.
hesabın var mı? giriş yap