• (bkz: sedna)
    (bkz: onuncu gezegen)
  • (bkz: seyyare)
  • planet diye de anilirlar.
  • gokyuzunde ay, gunes, ucak, vb. olmamasina ragmen diger her seyden daha parlak gozuken gok cisimleri.
  • kimilerince baska bir dunya utopyasidir gezegen.burdan daha guzel daha temiz daha iyi daha mutlu daha pariltili bir mekani simgeler.hersey mukemmel ya da mukemmele yakindir orada.fakat henuz kendine uygun krali bulamamis,kralligini kuramamistir.bu sebeple yalniz ve de bostur..dunyayi kiskanir kimi zaman.icinde akip giden zamani ve yasami..insanlarin ruyalariyla ve hayalleriyle beslenir bu gezegen..bazen geceleri uyumadan once kulaginiza fisildar "ben burdayim"...herseyi birakip oraya gitmek istediginizde ise birseyler sizi burda tutar..o yuzden kalbinizde saklarsiniz onu..zamani gelince bir parcasi olabilmek icin..
  • yuvarlaksı, üzeri insanla kaplı. oksijenli, azotlu, kimyonlu. maviyle de kaplı, turuncuyla da.. bazen bir gezegende yaşıyor olduğumu kendime hatırlatmak gereksinimi duyuyorum. küçük prens'in gezegeninden aklıma geldi. diğer gezegenlerle kıyaslamak da işin en muhayyile zorlayıcı kısmı oluyor, çünki çok şaşırıyorum.
  • gün aşırı onuncusun onbirincisinin bulunduğu haberlerinden, ertesi gün birisinin çıkıp "yok o gezegen değil fil" demesinden sıtkı sıyrılan uluslararası astronomi birliği bu yıl ağustos ayında düzenleyeceği toplantısının gündemine gezegen terimini artık şöyle adamakıllı tanımlama konusunu da almış bulunuyor. space.com'un bildirdiğine göre; eylül 2006 itibariyle gezegen nedir ne değildir üzerinde herkesin anlaştığı bir tanımımızın olması bekleniyor.
  • bugünlerde kararını vermek üzere toplanmış olan uluslararası astronomi birliği'nin aşağıdaki gezegen tanımını kabul edeceği bildiriliyor. bildiren kim, space.com.

    "a planet is a celestial body that (a) has sufficient mass for its self-gravity to overcome rigid body forces so that it assumes a hydrostatic equilibrium (nearly round) shape, and (b) is in orbit around a star, and is neither a star nor a satellite of a planet."

    yani ne diyor; yercekimi olacak kadar bir kütlesi olsun, mümkünse yuvarlak olsun, tercihan bi yıldızın etrafında dönsün, kendisi zinhar bir yıldız ve dahi bir başka gezegenin uydusu olmasın.

    şimdi tanım bu şekilde olunca gezegen sayısı ilk etapta 12'ye çıkıyor. pluto ve uydusu bellediğimiz charon bir gezegen çifti kabul ediliyor, mars ve jupiter arasındaki asteroidlerin en genişi ceres'in sisteme asil üyeliği kabul görüyor ve 2003 ub313 ya da halk arasındaki adıyla xena da ezberlenmesi gereken çiçeği burnunda yeni gezegenlerimizden oluyorlar. hoşgelmişler.
  • bugün ajanslara düşen habere göre uluslararası astronomi birliği daha önce 16 ağustos'ta önerilen ve ağırlık kazanan gezegen tanımını kabul etmedi; onun yerine güneş sisteminin üç ana kategoride üyelerden oluştuğu yönünde resmi kararını verdi.

    güneş sistemi üyeleri :

    - gezegenler: merkur, venüs, dünya, mars, jupiter, saturn, uranüs ve neptun olmak üzere sekiz gezegen

    - cüce gezegenler: pluton ve benzeri uydu nitelliğinde olmayan diğer kayda değer büyüklükteki yuvarlak cisimler

    - küçük güneş sistemi mensupları: güneş etrafında yörüngede olan diğer bütün gök cisimleri

    kaynak: space.com
hesabın var mı? giriş yap