• çok sevdiğim şeyleri kullanamamak gibi bir huyum var. bu nedenle belli bir kısmından sonra izlemeyi bıraktığım film.
    geçen yıl çok karanlık bir dönemde yarım bırakmıştım. bu yıl da o zamanlar yakın sanırım. yılın belli dönemleri kendilerine ait.

    tüketilmeyecek film.
  • maude'in kendisine verilen hediyeyi suya attiktan sonra artik sonsuza dek nerede olacagini biliyorum dedigi sahne icin izlenmesi gereken film. kult bir film, tek noksani diyaloglarin fazla didaktik ve karakterlerin duz olmasi.

    --- spoiler ---
    aralarindaki yaklasik 60 seneye ragmen harold'un genc ruhundaki boslugu maude'in acilarla dolu zengin gecmisi doldurmaktadir. filmde fazlaca new age akimlarinin etkisini gorebilirsiniz. bu anlamda maude bir nevi mulk karsiti cilgin bir ihtiyarken harold varlikli bir annenin her turlu imkana sahip fakat bedbaht ogludur. her anlamda zit iki karakterin tek ortak noktalari olume ve cenazelere olan meraklaridir ki harold sayisini hatirlamadigi kadar olum provasi yapmisken maude gercek bir intihar planlamaktadir.
    --- spoiler ---
  • hangisinin hayata yeni başladığını çözmekte zorlandığım. zamanımızı hissetmeden, görmeden, koklamadan harcamamamız gerektiğini söyleyen nefis film. bir de koku makinesine benzer bir alet vardı değişik kokular veriyordu, ona bayıldım.
  • film beni cok etkilemese de film boyunca harold'in annesi tarafindan verilen tepkiler baya eglendirdi. benim favori karakterim ne maude ne de harold valla. harold'in annesini tuttum ben**.

    genel olarak su tema hosuma gitmiyor zaten: hayata kusmus veya karamsarligin dibine vurmus bir erkek veya kadin vardir. gun gelir neseli ve hayat dolu biriyle karsilasir ve huysuz bas kahramanimizin hayata bakis acisi degisir. bu baglamda neseli karakter olarak karsimiza cikan maude'un yasli veya genc olmasi benim icin bir fark teskil etmiyor.

    --- spoiler ---

    ha tabi su celiskiyi de unutmayalim, maude daha eli ayagi tutuyorken ve saglikliyken sirf 80'i kendine limit belirledigi icin intihar etmistir. demek ki o kadar da hayat dolu degil, kandirmayalim kendimizi.

    son olarak, harold'un son sevgili adayi genc kizi sevecegini uman bir tek ben miyim bilmiyorum. kendi gibi garip birini bulur umarim onundeki uzun hayatta.
    --- spoiler ---
  • 1971 abd yapımı black comedy olarak değerlendirilebilecek, izlemekten zevk aldığım top 5 film içine girebilecek bir filmdir. harold, depresif 20'li yaşlarında bir karakteri ve maude 80 yaşlarında deli dolu bir karakteri canlandırmaktadır. harold ve maude bir cenazede tanışır ve aralarında önce arkadaşlık sonra da aşk başlar. yaşam, ölüm, doğum, yalnızlık, intihar, varlık sevginin çeşitlerini farklı açıdan değerlendiren bir filmdir.

    harold: 20li yaşlarında, zengin hala ergenliğini tamamlayamamış kimlik arayışlarında olan, depresif ve annesinin ilgisini kendisine başrol verdiği küçük intihar senaryolarıyla çekmeye çalışan bir karakterdir. anne karakteri oğlunun bu tip durumlarına o kadar alışmıştır ki; oğlunu kanlar içinde yatarken gördüğünde sadece kalk ve büyü artık harold tepkisi vermektedir.
    karakterin izleyiciye yansıtılan özelliği böyle olsa da, harold'ın psikolojide manik-depresiflik olarak değerlendirilen rahatsızlıkta "depresif" olanı temsil ettiğini düşünmekteyim .evet filmin kendisinin bir karakter olduğunu ve harold'ın filmin depresif dönemi olarak değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum.

    maude: 80 yaşlarında, deli dolu, hayatı yaşamaya çalışan, sürekli değişiklik ve zevk alma peşinde koşan çılgın ihtiyardır.
    aynı şekilde maude filmin "manik" dönemini temsil etmektedir. bir insanın manik dönemde olduğu zaman daha çok gerçekleştirebileceği hareketleri, film maude'a karakter olarak vermiştir.

    cat stevens: don't be shy", "on the road to find out", "i wish, i wish", "miles from nowhere", "tea for the tillerman", "i think i see the light", "where do the children play?", "if you want to sing out, sing out", "trouble" şarkılarıyla film boyunca size eşlik etmektedir.

    not: iş görüşmelerinizde en sevdiğiniz filmlerden bahsederken bahsetmeniz durumunda, çok ilginç tepkiler alabilirsiniz. bir anlık boşluk sonucu söyledikten sonra, 80 yaşındaki bir kadın ve 20 yaşında bir erkek arasında yaşanılan kadın -erkek ilişkisi kapsamındaki sevgi ve aşkı anlatmak gerçekten "weird" bir deneyim sayılabilir.
  • "herkesin kendini aptal durumuna düşürmeye hakkı vardır dünyanın seni ağır yargılamasına izin veremezsin" sözlerine sahip bir garip müthiş film.
  • kent oyuncuları tarafından maude'u yıldız kenter'in, harold'u ise ayhan kavas'ın oynadığı bir collin higgins oyunu. eşsiz.
  • bir başyapıt, herkesin izlemesi gereken ve bence ölmeden önce... listesinde bulunması gereken film.
  • bir hikayeyi absürt bir üslupla anlatmakla bokunu çıkarmak arasındaki farkı anlamak için çok güzel bir örnek teşkil eden bir film. hikayenin bokunu çıkarmışlar.
  • papatya tarlaları, elinde papatyalarla maude;
    "bana göre dünyadaki acıların çoğu böyle olan(bir papatya) ama kendilerine öylelermiş(diğer papatyalar) gibi davranılmasına izin veren insanlardan kaynaklanıyor."
hesabın var mı? giriş yap