• gerçekten meşakatli bir iştir.yıllar önce garip bir komşumuzun hayvanıdır kendileri , hatta bir kere evden kaçıp apartmanın soba boru hattında fink atmıştır, artık neden kaçtıysa yemini mi vermedi bir şey mi yaptı belli değil zaten komşuda manyağın tekiyldi koskoca apartmanda dairenin içinde tavukda besliyordu.
  • kolay olduğu düşünülen ancak ciddi anlamda itina isteyen eylemlerdir.

    iguanalar daha çok güney amerika'da yaşayan canlılardır. doğal ortamlarında boyları 2 metreyi bulabilirler. evde beslenen türü yeşil iguana olarak bilinir ancak renkleri hava şartları, psikolojik durumları ve strese bağlı olarak değişebilir. çok durgun ve hantal görünebilirler ama çok hızlı hareket edebilir ayrıca çok iyi yüzerler.

    kısa bilgiden sonra gelelim bakımlarına.

    yaşayacağı teraryum ve düzeni;

    öncelikle iguanalar büyüdüklerinde oldukça fazla yer kaplarlar ve onlara doğal ortamlarını sağlamak için büyük bir yer gerekir. bu nedenle mümkün mertebe en büyük kafesi veya teraryumu seçmek önemlidir. küçük bir odayı veya gömme dolap alanlarını onlar için tahsis edebilirsiniz. içerisini düzenlerken yapay bitkiler, ağaç dalları ve eğer yer büyükse küçük bir su birikintisi koyarak düzenleyebilirsiniz. en önemli şey ağaç dalı. üzerinde durabileceği hatta uyuyabileceği büyük bir ağaç dalı gereklidir. ayrıca bazen saklanmak isteyeceklerdir bunun için de küçük kapalı bir bölme yapabilirsiniz. ve mutlaka bir "uv" lambası alıp güneşlenme alanı yapmalısınız. ayrıca soğuk zamanlarda üzerinde vakit geçirebilmek için sıcaklık sağlayan taş da koymanız faydalı olur. petshoplarda bulabilirsiniz.

    kafesleri klimaların, pencerelerin veya peteklerin yanına yerleştirmemelisiniz. ayrıca iguananın etrafı izleyebileceği ve etkileşime geçebileceği bir yere koymanız da çok önemlidir. iguanalar çevresinin bilincinde olan canlılardır ve doğal ortamlarında da en çok yaptıkları şey ağaç tepelerinde dinlenip etrafı izlemektir.

    beslenme;

    en önemli kısım. iguanalar otçul sürüngenlerdir. beslenmelerini meyve ve sebzeleri dengeleri vererek sağlamalısınız. her türlü meyveyi ve sebzeyi yerler. haftada 4 veya 5 kere beslenmeleri yeterli olacaktır. hayvana sürekli marul vermeyin bu onun sağlığı açısından pek iyi değildir. arada makarna, pilav gibi şeyleri de az olmak şartıyla verebilirsiniz. çok fazla verdiğinizde bunu öğütemeyebilirler.

    iguanalar küçük yaşlarda arada bir böcek yerler. sinek veya cırcır böceği küçük yaşlarda veya yetişkinken arada verilebilse de çok tavsiye edilmemektedir. çünkü proteini zaten sebzelerden alıyorlar.

    beslenmede son ve en önemli konu ise ortamın sıcaklığı. iguanaların mideleri düşük ısılarda sindirim yapamaz ve ölebilirler. bu nedenle tekrar yaşadıkları ortamın önemi öne çıkıyor.

    sağlık;

    iyi bir diyetle iguananızı sağlıklı ve uzun yıllar yaşatabilirsiniz. ancak sakatlanma, incinme, parazit ve deride mantar oluşumu gibi durumlar ortaya çıkabilir.

    sakatlanma ve incinme, hareketlerinde aksama veya uzuvlarında şişlikle belli olabilir. bu tür durumlar genelde evde salınık olduğu zamanlarda ortaya çıkar. bu yüzden iguananızı saldığınızda mutlaka nerede olduğundan haberdar olun. genellikle perdelere çıkıp kornişlerin oraya tırmanırlar kaybederseniz mutlaka oralara bakın birinde yoksa birinde kesin vardır. ayrıca asla ama asla iguanayı kuyruğundan tutmayın.

    parazit olduğu durumlarda iguananızın hareketlerinden bu anlaşılabilir. uyuşukluk, nefes alma vermede zorluk ve derin nefes alma gibi durumlarda parazit bulaşmış olabilir.

    mantar oluşumu nadir görünse de yaşandığı zaman deri üzerinde bariz bir şekilde belli olur. ekmek üzerindeki küf gibi düşünün aynı şekilde deri üzerinde kabarmış ve küf gibi duran bir şey varsa o mantardır. veterinere götürmeden önce evde elinizle soyup dezenfektan uygulayabilirsiniz ama tecrübesizseniz veterinere götürmenizde fayda var çünkü mantarı soyarken genelde deri kanar ve hayvanın canı acır bu da sizi ısırmasına sebep olabilir.

    aynı şekilde tırnaklarını keserken de dikkatli olmakta fayda var.

    geldik en zor, en zahmetli en uzun süren kısma. evcilleştirme...

    her canlıda olduğu gibi iguanalar da farklı karaktere sahip olabilir. iguanayı ilk aldığınızda sakin bir yapısı olabilir veya tam tersi daha vahşi bir karakter ile karşılaşabilirsiniz.

    ikisi de olsa yaklaşımınız sakin olmalıdır. ilk başta eve gelir gelmez hayvanı mıncıklayıp kucağınıza almaya kalkmamalısınız. öncelikle eve alışmasına izin vermeli ve küçük adımlarla ilerlemelisiniz. aksi halde eğitiminize yıllar geçse de en baştan başlamak zorunda kalırsınız.

    iguananıza hızlı ve korkutucu hareketlerle yaklaşmak onu ürkütecektir. her zaman sakin ve yavaş hareket etmelisiniz. eğitimin en önemli parçalarından birisi budur.

    kafesine gittiğinizde yemeğini verirken hemen dokunmaya çalışmayın önce nasıl tepki verdiğine bakın çok çekiniyorsa dokunmamaya çalışın. üzerinden zaman geçtikçe size alışacaktır. bu zamanları zaten hayvanı tanıyınca onun hareketlerinden anlayacaksınız. elinizle beslemeye çalışın. küçük bir üzüm uzatın ve yemesini bekleyin. bunları sakin ve sık tekrarlarsanız güzel aşama kaydedersiniz.

    teraryumundan dışarı çıkardığınızda ilk başta ona bir oda verin ve orda dolaşmasını sağlayın diğer odaları da sırayla gezdirin en son eve bırakın ve tanımasına izin verin.

    tek yapmanız gerek ona alan vermek, tanımasını sağlamak, sakin yaklaşmak, ilgilenmek ve elinizle beslemektir.

    inanın kedi ve köpek beslemekten çok daha zor ve zahmetli bir iştir. eğer bakabileceğinize inanıyorsanız evcil hayvan olarak iguana edinmelisiniz aksi takdirde hassas canlılar oldukları için kısa sürede ölürler.
hesabın var mı? giriş yap