• psikolog julian jaynes'in ilginc teorilerini sundugu kitabı.

    bu teorilerin temelinde ilk insanların (sumerlerin) aslında tek bir temel dil kullandıgı fakat bu dilin insanları yonetmek icin yonetenler (tanrılar) tarafından istismar edildigi, babillillerden itibaren yeni dillerin ortaya cıkmasının bu istismarı onlemek amacıyla oldugu, ve babil kuleleri mitinin arkasında yatan nedenin bu oldugu yer alıyor.

    (bkz: the origin of consciousness in the break down of the bicameral mind)
  • ilkel insanın sağ ve sol beyinlerinin ayrı çalışması sonucu bilinç bütünlüğü oluşmadığını, sağ beyinden gelen komutların adeta tanrılardan gelen komutlar gibi anlaşıldığını öne süren kitap. iliada'dan başlayarak antik toplumlardan dizi dizi örnek vererek ilerlemektedir.
    ilkel toplumlarda tanrılardan geldiği düşünülen komutları ve sesleri bu şekilde sağ beyinin halüsinasyonu ile açıklar. daha sonra tarihin bir dönemecinde ege'de yaşanan büyük yanardağ patlaması vs bir katastrof ile geleneksel yapının sarsılıp, insanın zihin sıçraması yaptığını öne sürer.

    bu konunun şu anda ülkede yaşadığımız sağırlar diyaloğu ile, "buna da inanacak değiller ya" dediğimiz propoganda söylemlerinin, zihinsel vasıfları itibariyle belli bir kitlede kabul görmesiyle de ilgisi olabilir.

    öznel bir not olarak; "bilinç" kavramı üzerinde ilerleyen bu kitabı okudukça ilginç bir şekilde kendimi "bilinçsiz" gibi de hissetmeye başladım.
    öznel ama önemli not: julian jaynes'in bikameral zihin yapısı için örnek vermeye başladığı ilk eser homeros'un ilyada'sı. oradaki kahramanların anlayışları ve ifadeleri üzerinden "bilinçsizlik" halini açıklıyor. çok çarpıcı şekilde, okuduğum kitaplar içinde benim bilinç seviyemi yükselten en önemli eser de ilyada'dır. bana göre, ilyada okumuş biri ile okumamış biri aynı evrende bile değildir. (ahmet cevat emre çevirisi olan, varlık yayınları baskısı tek önerim).
  • uncanny x-men'in 134. sayısında beast'in okduğu kitaptır. direk beast'in ağzından kitap hakkındaki düşüncelerini aktarmak gerekirse; güzel kitap... filmi görmek için sabırsızlanıyorum
  • hayvan davranışları ve etoloji çalışmalarının ardından insan bilinci çalışmasına odaklanan araştırmacı psikolog julian jaynes'in 1976'da teorisini yayımlamış olduğu ve 1978'de de ulusal kitap ödülü'ne aday olan kitabı.

    orijinal adı "the origin of consciousness in the breakdown of the bicameral mind"dır ve türkçe çevirisi henüz yoktur.

    başkaları tarafından yirminci yüzyılın en önemli kitaplarından biri olarak kabul edilen kitap, ilk yayınlandığı zamanki kadar etkili, tartışmalı ve geniş çapta okunan bir kitap olmaya devam etmektedir.
hesabın var mı? giriş yap