• 1998 yılının ilk yarısında, ikitellideki bir hurdacıda, hurdacı çalışanlarının "bu da ne la" diyerek hurdayı parçaladıktan sonra, saç dökülmesi, kusma vb şikayetlerle gittikleri hastanede, ileri derecede radyasyona maruz kalmış olduklarının anlaşılmasıyla ortaya çıkan olay. atıkların nereden o hurdacıya geldiği anlaşılamamakla birlikte gerçek olması pekala mümkün olan; türk atom enerjisi kurumu müstahdemlerinin maaşlarına bir katkı olsun diye atıkları eskiciye, eskicinin de hurdacıya sattıkları, hurdacıya gelen birinin, "bilader sizde çıkma reaktör bulunur mu?" diye sorması üzerine hurdacının "yok be anam" demeyi hurdacı onurunu kırıcı bularak reaktör olayını bir şekilde temin ettiği gibi tahminler yapıldı. (bkz: burası türkiye)
  • atık madde olarak soz edilen radyografi cekimleri icin kullanılan radyoaktif kaynaklari tasiyan domuz*lardan biri idi sanırım. kabın ismi domuz yanlış anlaşılmasın. onun nasıl olup da hurdacıya ulaştıgı konularında cok cesitli soylemler olmakla birlikte, atık deposunun temizliği sirasinda temizlik işçilerinin hurdacıya sattıgı gerceği kesinlik kazandi. turkiye atom enerji kurumu da şirket hakkında gerekli soruşturmayı yaptı yanılmıyorsam. bu olayla bir kez daha eğitimli kişilere ihtiyaç duyduğumuz ve en önemlisi eğitimli kişilerin kalitesinin ne denli önemli oldugudur. işini gerektiği gibi yapan bir şirket olsa, bir radyasyon guvenlik uzmani bulundururdu ki bu olaydan sonra cikan yonetmelikte, radyasyonla iş yapan her kurumda bu tip bir uzmanin yer almasi zorunlulluğu getirilmiştir. taek bu uzmanları kendi bunyesinde actigi kurslarda egitmektedir. hoş benim katıldığım kursta* nice muhendisler var di ki, hamile eşlerinin girdiği ultrasonda eşlerinin radyasyon aldıklarini saniyorlardı. rontgen cekimlerinin yapıldıgı odalar yaklastirilmayan hamile bayanlarin kuzu kuzu radyasyon altına sokulabilecegini dusunmeleri bile korkunctu.
  • ben çocukken haber olan bu olay aklıma geldi, bir araştırayım dedim. bana göre skandal devam ediyor çünkü 2. kayıp çekirdeğin bulunduğuna dair herhangi bir haber yok! taek yetkilisi olaylar ortaya çıktığı zaman şu açıklamayı yapmış:
    hurdacıda çalışan ılgaz ailesinden 10 kişi ışınlanmış durumda. bunların ikisi çok kötü. bağışıklık sistemlerinin etkilendiğini sanıyoruz. yarın (bugün) kan alarak analizlerini yapacağımız yedi sekiz kişi var. onlar ise aldırış etmez bir halde atın ölümü arpadan olur düşüncesindeler. ama iki kişi yatınca akılları başına gelir. önce çekmece nükleer araştırma merkezi'nden giden arkadaşlarımızı `biz burada iş yapıyoruz' diye kovalamışlar. sonra bizim aletlerimiz orada ciyak ciyak ötmeye başladığı zaman, biz de onlara `bu alet nasıl ötüyorsa sizin ciğerleriniz de, böbreğiniz de böyle ötüyor. git o zaman orada çalış' dedik. o zaman korkup akılları başına geldi."
    ayrıca bayram çulha denen herifin yüzünden bu olay başlıyor ama cezasız yırtıyor.adalet işte!
    olay sonrası 2. çekirdek tamamen unutulmuş.
    http://www.milliyet.com.tr/…/07/13/yasam/yas01.html
  • bulunamayan ikinci parça için,

    "ikinci konteynerde olduğu söylenen kaynak, hiç bir zaman bulunamadı, ne hurdalıkta, ne istanbul’un başka bir yerinde ne de konteynerlerin taşındığıyollarda. bu raporun yayımlandığı tarihte, söz konusu kaynak hakkında hala her hangi bir gelişme kaydedilmemişti. şirketin tuttuğu kayıtlar ve taek envanterleri, kaynak için tahmini bir aktivite değeri gösteriyor., 1 ocak 1999 tarihi itibariyle yaklaşık olarak 23.5 tbq (636 ci) kobalt 60. ancak, şirketin ve orijinal satıcının kayıtlarının güvenilmez olduğu yolunda söylentiler yayılmıştır, ve ikinci konteynerde radyoaktif kaynak olup olmadığı konusuna hala bir açıklık getirilememiştir. taek, incelemelere devam etmektedir. "
  • hakkında çok az bilgi olan, çoğu kişinin bilmediği, ciddi sonuçları olabilecek bir vakadır.
  • aradan 25 yıl geçti. o kurbanlar marvel filmlerinde olduğu gibi dönüşüm yaşamadı. hollywood bu tip şeylerle milleti iyi tokatladı. o reaktör sizi hulk yapmaz.
hesabın var mı? giriş yap