• alexandro jodorowsky ve moebius un ortak calismalari sonucunda ortaya cikan, gelecegin karanlik ve siniflanmis dunyasinda asagi siniftan bir ozel dedektifin mizah dolu hikayesinin anlatildigi cizgi roman serisinin adidir. hikayeyi yazan jodorowsky silili avangard sinemacı, cizen moebius ise dunyalar yaratan bir cizerdir. yazar ve cizer her ne kadar erdem doluysa hikayeleri yasamak zorunda kalan john difool bir o kadar sapsal ve adinda yapilan kelime oyununda oldugu gibi the fool dur. ama her ne olursa olsun john difool aptalligi kadar da ugurludur.

    onemli olan tek soru su: john difool, gercekte kimdir? sorulması gereken su: kaç tane john difool var? (kara incal dan)
  • orjinal ismi "l'incal" olan çizgi roman dizisi. dizi, altı kitaptan oluşur. dizinin ilk kitabı "l'incal noir", ithaki yayınları tarafından "kara incal" adıyla türkçeye çevrilmişti. fakat, gerisi gelmedi. hikaye havada kalınca, cildi bir süre mouse pad olarak kullandıktan sonra, geri dönüştürülmek üzere gazetelerle beraber yolladım. nasıl devam ettiği hala içimde uktedir.

    hikayeyi oluşturan kitapların orjinal isimleri aşağıdaki gibidir:

    1- l'incal noir
    2- l'incal lumière
    3- ce qui est en bas
    4- ce qui est en haut
    5- la cinquième essence 1: galaxie qui songe
    6- la cinquième essence 2: la planète difool

    bir de hepsinin toplandığı bir cilt vardır.
  • the epic conspiracy ve the epic journey isimli iki trade paperback halinde dc'den ingilizce yayinlanmi$tir.
  • ithaki'nin ilk kitap kara incal'i yayınlayıp eseri yarı yolda bırakmasından epey zaman sonra nihayet gerekli şeyler türkçe basıyor. üstelik tek cilt olacakmış.
  • gerekli şeyler tarafından tek cilt olarak satışa çıkmıştır.
  • john difool, deepo, animah, tanatah, itkafa kill, metabaron ve solune'den oluşan ekibin düşmek bilmez gerilim ve aksiyonuyla örülü başarılı bir iştir.

    yaratılan kaotik ortam yükselerek devam ederken, iyinin kötüye - kötünün iyiye dönüşümündeki en gerçek karakter john difool'dur. alabildiğine bencil ve hedonist birinin istemeden kahraman olmasının hikayesidir anlatılan. aslında buna lanet de diyebiliriz... belki de incal'in kendisini ona emanet etmesinin sebebi budur.

    yekten "iyinin ve kötünün savaşı" klişesine jodorowsky mührü vurulunca, kavramlar yapıbozuma uğrayıp, kayganlaşıyor. bu da giderek müthiş bir final sekansı yaratıyor.
  • jodorowsky ve moebius ikilisinin yarattığı birçok bilim kurgu eserine ilham olmuş kült eser. uzun zamandır incali okumayı planlıyordum fakat bir türlü fırsat olmamıştı. çok büyük beklenti ile okumaya başladım ve başlar başlamaz çizimler beni büyüledi. herhâlde bugüne kadar gördüğüm en güzel çizgi roman çizimleri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. hikâye başlar başlamaz sıradan bir bilim kurgu hikayesi olmadığını hissettiriyor ve mükemmel çizimlerle beraber inanılmaz bir deneyim yaşayacağımı düşünmüştüm. hikâye çok hızlı başlıyor ve siz ne olduğunu tam anlayamadan ilerliyor. sürekli yeni karakterler, evren hakkında yeni bilgiler, çok yaratıcı mekanlar ve mistik öğelerle karşılaşıyorsunuz. bunların yanı sıra mizahi öğeler, politik mesajlar ve çok yoğun bir şekilde sembolizm işlenmiş. bütün bunlar birleştiğinde çok hızlı gelişen, çok fazla koldan ilerleyen ve hikayenin akışında boşluklar bırakan bir anlatım hakim. bu yüzden hikayenin içine tam anlamıyla giremedim. çok hevesle tekrar tekrar okuyarak anlamaya çalıştım fakat olay örgüsü çok karmaşık geldi. ayrıca evrene dair verilen detaylar çok altı boş ve sanki duruma yönelik mekanikler getirilmiş gibi. yani kurallar birleştirildiğinde sanki tutarlı bir bütün olmayacakmış gibi hissettim. belkide bu açıdan bakmamak gerekiyordur ama ben yaratılan evrene de karakterlere de tam ısınamadım. before incal ve diğer jodorowsky eserlerini okuduktan sonra daha iyi anlarım diye düşünüyorum. neticede sadece moebius un inanılmaz çizimleri için bile okunması gerektiğini düşünüyorum.
  • an itibariyle lan yoksa bunu da mı dedirtmekte olandır.
  • dün itibariyle okumaya başladım fakat söylemem gerekir ki olayları ve karakterleri özümsemek ciddi emek istiyor. sürekli daha da hızlanarak gelişen olaylar, hikayeye giren karakterler ve moebius'un inanılmaz çizimleri her bünyeye benzer keyifleri vermeyebilir. okumaya niyetliyseniz, kolay tüketilebilen bir şey olmadığını göz önünde bulundurmakta fayda var.
hesabın var mı? giriş yap