• ön bilgilendirme: entry internettekalitehareketi tarafından yazılmıştır. kendilerinin ricası üzerine bu başlığı açmaktayım. konu ile ilgili sorularınız için internettekalitehareketi 'ne ulaşabilirsiniz.

    türkiye'de internet konusunda yaşanan altyapı sorunlarını, tüketici aleyhine tarifeler ve satış sonrası yaşanan hizmet kusurlarını, akk (`adil kullanım kotası)` ya da akn (adil kullanım noktası) gibi adlar altında ya da sadece kota adıyla yapılan kota kısıtlamasını, yetersiz indirme ve gönderme (upload) hızlarını, tüketiciyi adeta tutsak eden abonelik sözleşmelerini/taahhütnameleri, tüm bu yetersizliğe karşın dayatılan fahiş fiyatları ve internet kullanıcılarının yaşadığı birçok farklı sorunu diğer ülkelerdeki gelişmeleri de takip ederek ele alan ve bu konularda mücadele eden, kâr amacı gütmeyen toplumsal bir harekettir.

    bugüne kadar yaşananları kısaca hatırlayalım:

    2014
    - internette kota ile ilgili kotaya karşı bilinen ilk kampanya başlatıldı ve kısa süre sonra sona erdirildi.

    2015
    - önceki kampanyayı devralarak donanımhaber'de bir konu açıldı. bizim de destek verenler arasında bulunduğumuz bu kampanya büyük heyecan uyandırdı.

    - kısa sürede yüzbinlerce imza toplandı.

    - ne yazık ki kişisel tartışmalar kampanyaya yansıtılınca yönetim sorunu ortaya çıktı ve konu kilitlendi. bu esnada her şey bitmiş gibi görünüyordu.

    2016
    - önceki / ikinci kampanyanın bitmesini istemeyen bazı kişiler forum yetkililerinden izin alarak konuyu üstlendiler ve bu süreçte şimdiki yönetimi oluşturan kişiler de dahil oldular. internette kotaya hayır (internet'te kotaya hayır topluluğu) adıyla yeniden başlamış olduk.

    - yeni bir change.org kampanyası başlatıldı. kısa süre sonra önceki kampanya ile imzalar birleştirildi.

    - önceki kampanyanın büyük bir hayal kırıklığı ile bitmesi çoğu kişinin hevesini kırmıştı. ilk aylarımız bu hayal kırıklığını insanların üstlerinden atmalarını sağlamakla geçti ve başardık.

    - daha ciddi ve bilinçli bir çalışma sürecine girdik ve birkaç ay içerisinde
    yaptığımız ilk büyük etkinlik ile tüm milletvekillerine çağrıda bulunduk.

    - 550 milletvekili arasından yalnızca ibrahim özdiş olumlu yanıt verdi ve donanımhaber'e üye olarak konumuza danışmanı ahmet bey’in aracılığıyla destek vermeye başladı.

    - ardından mecliste soru önergeleri verdi ve forumdaki bazı üyeler ile birlikte 14 temmuz 2016'da tbmm'de basın toplantısı düzenledi. ağustos ayında da dönemin bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu başkanı ömer fatih sayan ile görüşme düzenledi. yıl içinde taleplerimizle ilgili bir düzenleme yapılacağı sözü alındı.

    - ağustos ayına kadar yaptığımız dünyadan karşılaştırmalı örnekler hazırladık ve bunları içeren paylaşımlara ağırlık verdik. bunların arasında ekşi sözlük ve ekşi şeyler'de de yayınlanan romanya'da 23 tl olanın türkiye'de 5610 tl olması paylaşımımız büyük ilgi gördü.

    - - türk telekom, eylül ayında başlattığı bir playstore kampanyası ile 100 tl ve üzeri oyun alışverişi yapan kullanıcılarına kasım ayı boyunca tamamen sınırsız internet verdi. böylece gerçek anlamda sınırsız internetin aslında ülkemiz için de o kadar “pahalı” ve “ulaşılmaz” olmadığını kendi elleriyle göstermiş oldu.

    - kampanyanın adı sadece kota ile ilgili görünse de içeriklerimizde indirme ve gönderme hızları, kotalar, fiyatlar ve altyapı gibi birçok önemli soruna değinmeye devam ettik.

    - yaklaşık 250 bin imza veren destekçilerimiz sayesinde 27 aralık 2016'da btk'nın 2016/dk-thd/518 karar nolu kurul kararı ile sabit ve mobil internette akn uygulamasının düzenlenmesi ve sonunda kaldırılmasına dair kararın çıkmasını sağladık.

    2017
    - geçen senenin sonunda alınan karardan dolayı temkinli bir mutluluk yaşadık. kararda beğenmediğimiz noktaları eleştirdiğimiz paylaşımlara yer verdik.

    - bu sırada istanbul büyükşehir belediyesi bünyesinde bir iss gibi çalışan isttelkom, diğer iss'lerin metro, metrobüs ve füniküler hatlarındaki kablo döşeme izinlerini iptal ettiğini ve yenilenmeyeceğini açıkladı. birçok iss tarafından döşenen kabloların belediye tarafından toplanacağı belirtildi. sabit ve mobil iletişimi sekteye uğratacak bu karar mahkemeye taşındı ve mahkeme il içerisinde interneti tekeli olma izlenimi veren istanbul büyükşehir belediyesini haksız bularak sorunu yaklaşık 2 sene öteledi.

    - akn hakkındaki kararı konuşurken internet servis sağlayıcılar (iss) tarafından düzenlemenin ertelenmesinin istendiğine dair bir haber çıktı ama btk tarafından kabul görmedi.

    - btk kararına göre 1 mayıs 2017'de ilk aşamada akn sonrası taban hızlar yükselecek ve gece 2-8 arası akn sayılmayacaktı. ancak türksat kablonet ve turkcell superonline tarafından aşım sonrası kesilen ve her fazladan gb başına ücret isteyen tarifeler hazırlandığına dair bilgiler edindik ve bunu soruşturmaya başladık.

    - 1 mayıs 2017 tarihini beklemeyip iddiaları açıkça paylaşarak kesinlikle kabul etmeyeceğimiz konusunda tepkimizi gösterdik ve çok sayıda internet kullanıcısının desteğini aldık.

    - bu tepkimiz sürerken iddiaların gerçek olup olmadığını sorduğumuz btk ve türksattan yanıt gelmedi. turkcell ceo'su kaan terzioğlu tarafından ise twitter hesabımız engellendi. yazılan yorumlardan birçok kişinin de sadece soru sorduğu için engellendiğini öğrendik.

    - kota aşımı sonrası kesilen internet tarifeleri ile beraber turkcell’in aşım sonrası gb başına 1 tl isteyeceği iddiasından sonra türksat’ın da aşım sonrası gb başına 2 tl isteyeceği bilgisini aldık..

    - ertesi gün 1 mayıs olduğunda türksat kablonet'in aşım sonrası gb başına 2 tl istediği tarifeler yayınlandı ve hemen müdahil olarak baskı kurmaya başladık. bunun sonucunda bu iss geri adım atarak gb başına 50 kuruş talep etmeye başladı ama tabii ki bu durumu kabul etmedik. bu sırada bilgi almaya çalıştığımız ilgili kurumlar sessizliklerini korudular.

    - yeni tarifelerinin çıkmasını beklediğimiz turkcell, ondan önce iddialarımızla alakasız bir şekilde, konuyu başka yere çekerek dikkat dağıtmaya çalışan bir sözde 'basın açıklaması' yaptı.

    - beklentilerin aksine 5 mayıs'tan itibaren yeni tarifelerini duyurmayan turkcell, olayların yatışmasını bekleyerek düzenlemenin hayata geçtiği tarihten tam 2 hafta sonra kotalı tarifelerini duyurdu.

    - bu tarifelerin kendi bilgisi dahilinde hazırlanıp hazırlanmadığını sorduğumuz ömer fatih sayan ise bir daha bu konuyu konuşmamak üzere sessiz kalmayı tercih etti.

    - desteğini esirgemeyen ibrahim özdiş, tbmm'de bir soru önergesiyle bu konuyu gündeme getirdi ama meclisten sonuç alınamadı.

    - bu olaylardan sonra çalışmalarımıza devam ettik.

    - turkcell,1 mayıs'ta kotalı tarifeler getirdikten sonra 30 ağustos - 4 eylül tarihleri arasında altyapısını test etme maksatlı akn'yi devre dışı bıraktı ve gerçek anlamda sınırsız internet sağladı. bu durumdan kaynaklanan hiçbir sorun yaşanmadı. böylece adeta itiraf gibi olan bu hareketle akn, kota gibi kısıtlamaların en az yatırımla en fazla kazanç elde etmek amaçlı olduğu konusunda bizi haklı çıkardılar.

    - turkcell ve türksat’ın yüksek hızlı tarifeleri sadece kotalı yapıp daha düşük hızlı tarifeleri akn'li olarak sunması kullanıcılarını mağdur etti ve hala ediyor. 1 mayıs 2017'de düzenlemenin etrafından dolanmaya çalışan bu iki iss, düzenleme sayesinde taban hızların yükseltilmesiyle 25 mbps kullananların akn sonrası 16 mbps'ye düşmesini engellemek için tüm 25 mbps tarifelerini 24 mbps olarak değiştirerek yarı yarıya daha az düşük bir hız olan 8 mbps'ye düşmelerine neden oldular.

    - discord sunucumuzu açtık.

    2018
    - yeni yılda paylaşımlarımıza devam ettik ve ediyoruz.

    - dışarıdan durgun görünsek de discord sunucumuz üzerinde sürekli toplantı halindeyiz. 31 aralık 2018'de akn'nin kaldırılarak sınırsız internete geçiş döneminin sıkıntısız olması için en iyiyi ümit ederek en kötüsü için sıkı bir çalışma içerisindeyiz. yeni paylaşımlar, etkinlikler ve daha fazlası ile karşınızda olmaya devam edeceğiz.

    • bir imza da sen at: https://www.change.org/p/internette-kotaya-hayır

    • bizi aşağıdaki adreslerden takip edebilirsiniz:

    https://www.facebook.com/internettekalite
    https://twitter.com/kalitehareketi
    https://discord.gg/ur5vxkc
    https://www.youtube.com/c/İnternettekalitehareketi
    https://www.instagram.com/internettekalite/

    ekşi sözlük üzerinde de internet ile ilgili her türlü soru, görüş, öneri ve şikayetlerinizi bize iletebilirsiniz.
  • internette kota uygulamasının kaldırılmasına önayak olan topluluk.
  • destek verdiğim hareket. 2019 yılına gidiyoruz artık kota kabul edilemez.
  • (bkz: #83349336)
  • gelecekte sadece sınırsız kota için değil, gerçek ve yüksek indirme hızı*, yüksek yükleme hızı* , düşük ping, sansürsüz internet gibi birçok başarıya imza atacak olan topluluk.
  • daha önce adını duymadığım oluşum. akk ve akn kalkıyor ancak yerine bildiğiniz kota geliyor. yani kalitede bir artış yok aksine geri gidiyoruz.
  • internette kaliteyi sağlayabilmek adına gecesini gündüzüne katan fedakar oluşum.

    desteklediğim için büyük mutluluk duyduğum ender şeylerden.

    kalite, her alanda olduğu gibi internette de en önemli unsurdur ve bu, maalesef günümüzde standarttan öylesine sapmış durumda ki bunu sağlamak için adım atanlar ve adım atılmasını sağlayanların yaptıkları iş, harcadıkları emek çok değerli.

    henry ford, "kalite, kimse bakmadığında da doğru olanı yapmaktır." demiş ancak görüyoruz ki internette milyonlarca insan bakıyor olmasına rağmen doğru olan yapılmıyor. işte bu noktada "doğru olanın yapılması" için bu oluşumun sonuna kadar desteklenmesi gerekiyor.
hesabın var mı? giriş yap