• batman'da petrol bulmuşlar. sitelerinde haberi şu şekilde vermişler:

    "11.05.2013 tarihi itibari ile sondajına başlanan batman ili kozluk ilçesinde yer alan ipek-1/k kuyusunda yürütülen petrol arama çalışmaları sırasında 2820 metre civarında petrol bulunmuştur.

    sondaj kuyusunda türkiye'de nadir görülen yüksek basınçlı artezyen şeklinde petrol gelişi gerçekleşmiştir. böylece hedeflenen ilk zonda petrol keşfi yapılmış olup, üretim ve rezerv miktarı çalışmaları hedeflenen ve 2900 metre civarında bulunan 2'nci zona ulaşılmasından sonra hızla gerçekleştirilerek yatırımcılara bilgi verilecektir."

    türkiye'de uzun zamandır ifade edildiği şekliyle petrol bulunmadı. haberi çok çıktı ama petrol çıkmadı. burada not olarak dursun. borsa'da hisse senetlerinin değeri artmaya başladı bile. 1-2 ay sonra şirketi satıp başka sektörlere yönelmezlerlerse bir şeyler eklerim.
  • hareketleri aşırı spekülatif, değer yatırımcılığına uysa da yönetim oldukça yanlış kişilerden oluşuyor. benjamin graham her ne kadar bir şirketin içsel değerinin altında islem gören bir şirket bulduğunuz anda muhakkak alınmasını öğütlemiş olsa da bu başlı başına bir ölçüt değildir. ki değer yatırımcılığına verdiği önemle bilinen hatta graham'ın halifesi olarak görülen buffet daha sonra ilham aldığı fisher'ın yönetim, yöneticilerin vasfı, şirketin gelecekle ilgili yapabileceği yatırımları da göz önünde bulundurulması hakkındaki öğütlerini değer yatırımcılığı ile harmanlamıştır.

    hülasa, eğer değer yatırımcılığından bahsediyorsak şu an yer yüzünde ilk alacağımız yaşayan referans buffet’dır ve ben buffet’ın akın ipek gibi bir adama güveneceğini hiç mi hiç sanmam. hoca efendinin bir gülüşüne servetim feda olsun diyen bir adam nasıl olur da yatırımcılarını düşünür? üstelik şirketin halka açıksa sen böyle açıklamalarda bulunamazsın arkadaş. ama illa bu koza-ipek grubundan bir hisse senedi alınacaksa kozaa ipeke’ye göre daha az spekülatif ve yabancılar tarafından ilgi gören bir kağıt ayrıca ipeke’den daha ucuz.

    ayrıca son birşey daha buffet hisse seçerken ürünleri hükümet tarafından denetlenmeyenleri tercih eder. bu adamların tüm ruhsatları hükümet kanalıyla edinildi ve artık o hükümet arkalarında değil.

    edit: yatırım, batırım, çıkarım tavsiyesi değildir.
  • türkiye’de hem dürüst, kalifiye yönetici bulup ayrıca bunların hisse senetlerini de günümüz konjonktüründe bile ucuza bulmak gerçekten imkansız. bizim borsamızda yaklaşık 500 civarı şirket varken amerika’da 2003 yılı halka açık şirket sayısı 27.000 dir. (şimdi 30000 ı rahat bulmuştur diye düşünüyorum.) dolayısıyla amerika’da ucuz hem de iyi yönetilen şirket bulmak türkiye’ye göre gerçekten daha kolay ve bir o kadar da zor… 27000 şirketin mali tablosunu nasıl inceleyeceksiniz? buffet’a göre “a” harfinden başlayabiliriz. adamların ülkesinde unutlmaya yüz tutmuş şirketleri araştırma yaparak bulabilirken burada düzgün bir yönetim, düzgün bir şirket bulmak hakikaten de zor. bizim ülke zaten baştan kokuyor.

    (bkz: baş hırsız)

    bu yüzden ben daha çok yurtdışında yatırım yapıyorum, türk şirketlerinden de bir kaçına yatırım yapıyorum. yaklaşık 7-8 yaşımdan beri borsa ile ilgileniyorum, ilk hisse senedimi 9 yaşında babama aldırdım ve hiç bilançosuna bakmamıştım o zamanlar economist türevi dergilerin verdiği boş şablonlara babamla hisse senetlerinin grafiklerini çizerdim çünkü bilgisayar programları yeni yeni çıkmaya başlamıştı. bu yüzden teknik grafiklerin büyüsüne kapılmıştım, şansıma türkiye’nin en dürüst yöneticilerinden birinin şirketinin hisse senetlerini almışım, düzenli temettülerim vs. derken çocukluk harçlıklarım bile o şirket sayesinde şimdi orta halli bir araba alabilir. bu demek değildir ki şirket yönetimi iyiyse gerisinin hiç bir önemi yok. dediğim gibi şansıma dürüst bir yönetime denk gelmiştim.

    şimdi deniyor ki, şirketin bilançosuna bakalım, geçmişine bakalım öyle yatırım yapalım, başka birşeyin önemi yok. burada kaçırılan en önemli nokta biz şirket alırken geleceğe değil de geçmişe mi yatırım yapıyoruz? borsada beklentilerin alınıp gerçeklerin satıldığı herkes tarafından kabul edilmemiş midir? geçmiş bilançolar şirketin karakterini, mali yapısını ortaya koyar fakat gelecekten kim emin olabilir? bu ülkede cem uzan gibi bir örnek var kepez örneği var, kim parasını geri alabildi? bilançosuna ulaşmaya çalıştım fakat bulamadım eminim hissedarlara birşeyler bırakacak kadar birşeyleri vardı… ama burası türkiye hakkını alamıyorsun…

    ben şirket seçerken mali tablosuna bakarım ve çok güzelse ayrıca şirket de çok ucuzsa ya yönetiminde doğru olmayan şeyler yapılıyordur ya da ekonominin genel durumundan kaynaklanan bir düşüş yaşanmıştır veya şirketle ilgili kötü bir haber…

    şirketin geleceği ile ilgili emin olduğunuz gelişmeler, şirket içi istihbarat sağlamanız, umut vaat eden gelişmeler var ise ayrıca şirketin nakit akım durumu iyi ise, yönetim mantıklı kararlar alıp yatırımcısına dürüst davranıyor ise ben bu şirkete yatırım yapacağıma neden “hocaefendisinin gülüşüne servetini feda eden” bir adamın şirketine güveneyim? ben bu adamın şirketine yatırım yapacağıma beğendiğim şirkete ederinden %20 hatta %50 daha fazla verir geceleri rahat uyurum. yönetimi kötü olan şirketlere yatırım yaparak o işi nasıl sahipleneceksiniz?

    daha da anlaşılabilir olsun: bir tarafta warren buffet’ın bir şirketi olsun, bir tarafta tayyip erdoğan’ın. warren amcanın şirketi de erdoğan’ın şirketi de gayet iyi bir bilançoya, özsermaye karlılığına sahip olsun. tayyipin şirketinin ederi 6 lira iken warren emmininki de 6 lira olsun fakat tayyip amcanın şirketinin hisse senetleri 3 lira olsun, warren amcanınkiler 7 lira olsun. warren amcanın gelecekte neler yapabileceğinden ve parayı iç etmeyeceğinden emin olun.
    fakat bir tarafta warren bir tarafta tayyip karakteri ayrıca tayyip şöyle haberler göndersin: http://www.kap.gov.tr/…ldirim-detayi.aspx?id=328548
    şimdi bu arkadaşın 1 milyar nakiti var ve hükümet tarafından köşeye sıkıştırıldığı an neden bu 1 milyarı “bağış!” yapmasın? ayrıca bu bağışın nereye yapıldığını da tahmin ediyorsunuzdur. bunun bir engeli var mıdır?

    tayyip amca mı warren amca mı?

    ekleme: bahsi geçen 1 milyarlık nakit sadece ipek enerjiye ait değildir ana hakim ortak koza altınındır. konsolideki bilançolarda da bu miktar tüm alt şirketlere yansır.
  • cemaate dolayısıyla -islam dinine- yakınlığı ile bilinen koza grubunun bir üyesi. özellikle koza anadolu metal ile beraber bu yıl kârlarını faizden yapmışlar, yaklaşık 1 milyar faiz geliri yazarak bu yıl kâr gösterdiler. işte vizyon sahibi yönetim, işte islamcı! faiz karşıtı hareket! faaliyet karı/zararına bakarak neyin döndüğünü çok net görebiliriz.
  • dün infazı durdurulan galip öztürk'ün talip olduğu şirket.
    http://www.borsagundem.com/…ip-ozturk-talip/1126444
hesabın var mı? giriş yap