• kendileriyle iş yapmayanların haklarında atıp tuttuğu devlet. işlerini çok iyi ve ahlaklı şekilde yaparlar, arap ülkeleriyle iş yaptığınızda farkı daha iyi anlarsınız. bir taraf her fırsatta sizden rüşvet almaya, malınızdan çalmaya çalışır, diğer taraf işi en düzgün şekilde yapmaya. osmanlıya karşı ilk ayaklanan yerlerden biri olan paragöz filistinlilerden aldıkları topraklardan dolayı eleştirilmekteler, satmasalardı. bu devletin yaptığı şey halkını korumak ve halkının çıkarları için ne gerekiyorsa onu yapmak, bizim gibi onlar da yöneticilerinden çok memnun olmasalar da yöneticilerinin bizim yöneticilerimizden en büyük farkı da budur. bir de bu devleti terorist olmakla suçlayan asalaklar var, adam senin onu nasıl gördüğünle ilgilenmiyor. sen milyonlarca suriyeliye milyarlarca dolar harcarken, kendi vatandaşın olan bir anne evde yakacak odunu olmadığı için kendini asar, israil bir vatandaşının kanı için o aldığın tüm suriyelileri gözünü kırpmadan yok eder.
  • birgün mutlaka gitmek isterim
  • gençleri yıllarca askerlik yapar. lise mezunu olur olmaz askere alınırlar.
  • sacma bir sekilde hong kong pekin şangay arası uçakları gidip gelmektedir, mantıksız bir sekilde bu isin sonunda salgının 2. dalga merkezi olabilirler dun glen uçaklarda 86 yolcu pozitif cikmis, yakin zamandaki cin kankaliklari başlarına bela olacak, bu zamanda çok acele degil cinle ucuslari baslatmak... bok mu var

    yaptıkları ciddi, basarili corona mücadelesini rezil edecek adımları atan ulkedir su an da, gelecek hafta hayatin üniversitelerinin tekrar başlaması ile salgın kontrol edemecekeleri ve tekrar hızlı bir artis yasayacaklar, heleki cinden gelen yolcular karantinada kalmıyorsa ki bence bir cogu kalmıyor,
  • çok kaotik bir coğrafyanın ortasında pekte hoş olmayan yöntemlerle kurulmuş olan bir ülkedir.
    batı asya'da akdeniz'in güneydoğu kıyısında ve kızıldeniz'in kuzey kıyısında yer alan bir ülke. kuzeyinde lübnan, kuzeydoğusunda suriye, doğusunda ürdün, güneybatısında mısır ve hem batı hem de doğusunda sırasıyla filistin toprakları olan gazze şeridi ve batı şeria ile komşudur.
    görece küçük yüzölçümü içerisinde coğrafi olarak çeşitli farklılıklar görülmektedir.
    ülkede ekonominin ve teknolojinin merkezi tel aviv iken idari merkez ve ilan edilmiş başkent kudüs'tür. ancak devletin kudüs üzerindeki egemenliği tam olarak tanınmamaktadır.

    israil, hominidlerin afrika dışındaki ilk göç noktalarından biriydi. orta tunç çağı'ndan itibaren kenan kabileleri bu bölgede yaşarken demir çağı'nda israil krallığı ve yehuda krallığı kuruldu. mö 720 yıllarında yeni asur imparatorluğu, israil krallığı'nı yok etti. yehuda krallığı ise sırasıyla babil, pers ve helen imparatorlukları tarafından ele geçirildi ancak yahudi özerk statüsüyle varlığını korudu. makkabi isyanı sonucunda mö 110 yılından itibaren bağımsız bir haşmonayim krallığı kurulsa dakrallık önce mö 63'te roma cumhuriyeti'nin vasal devleti hâline geldi, ardından mö 37'de bölgeye merkezden hirodes hanedanı yönetici olarak atandı ve mö 6'da yahudiye adıyla bir roma eyaleti şeklinde yeniden yapılandırıldı.
    yahudiye, başarısız yahudi isyanları'na kadar bir roma ili olarak kaldı ancak isyanlar sonucunda romalı yöneticiler şehri yakıp yıktı, yahudi nüfusu şehirden sürdü ve bölgenin adını suriye filistini olarak değiştirdi.

    bunun ardından bölgedeki yahudi varlığı yüzyıllar boyunca belirli bir ölçüde devam etti. ms 7. yüzyılda levant, araplar tarafından bizans imparatorluğu'ndan alındı ve 1099'da birinci haçlı seferi'ne kadar bölgedeki arap hakimiyeti sürdü. 1187'de eyyubiler ile birlikte yeniden müslümanlar bölgenin hakimi oldu, ardından 13. yüzyıldan itibaren memlükler hakimiyet alanlarını mısır'dan itibaren bu bölgeye kadar genişlettiler. 1517'de osmanlı imparatorluğu, memlükleri yenerek bölgeyi ele geçirdi ve osmanlı hakimiyeti imparatorluğun ı. dünya savaşı'nda dağılmasına dek devam etti. 19. yüzyılda yahudi ulusal uyanışıyla birlikte diasporada siyonist hareket ortaya çıktı, böylece osmanlı suriyesine ve sonrasında birleşik krallık'a bağlı filistin mandasına göç dalgaları başladı.

    1947'de birleşmiş milletler'in hazırladığı filistin paylaşım planı ile bölgede bağımsız arap ve yahudi devletleri ile uluslararası kudüs yönetiminin kurulması istendi. planı yahudi ajansı kabul ederken arap liderler reddetti.
  • likud ile kahol lavan arasında birlik hükümetinin kurulacağı ülke. bu şekilde netanyahu başbakanlığını korusa da, anladığım kadarıyla bir süre sonra (1,5 yıl) yerini benny gantz'a bırakacak.

    https://www.theguardian.com/…ity-israeli-government
  • yeni kurulan koalisyon hükümeti hakkında bir analiz; http://politikaakademisi.org/…kisi-buyuk-koalisyon/
  • kelime olarak abdullah ile eş anlamlıdır. allah'a kulluk eden demektir.
  • cfr'de çıkan bir değerlendirme; https://www.cfr.org/…l-crisis-coalition-what-expect

    siyasi taktik ustası netanyahu, koalisyon anlaşmasına rağmen 1,5 senede bir yolunu bulup başta kalmayı deneyebilir. ancak elbette 2009'dan beri aralıksız başbakanlık yapması israil siyaseti için alışılmadık bir durum.
  • ortadoğu'nun parlayan incisi. başlarında yahudilik denen bela var. ama modernlik olarak bizden bir iki gömlek üstteler. eğer başlarındaki radikallerden ve yahudilik geleneğinden kurtulurlarsa çölde vaha olurlar. gerek eğitim gerek yazılım alanında dünyanın önde giden isimleri buradan çıkıyor. çöl farelerinin bu seviyeyi hayal dahi etmesi zor.
hesabın var mı? giriş yap