• hesaplayan adamlar bu konuda şöyle diyorlar: "evet görünür", havanın sıcaklığı, nemi, tozu vs. etkendir ama uygun şartlarda görünmesi çok olasıdır. neden mi?

    teorik olarak bir cismin kilometre cinsinden görünme uzaklığı o cismin metre olarak yüksekliğinin karekökünün 3,57 ile çarpılmasının sonucuna eşittir. bu elde edilen sonuç gözlemcinin yüksekliğinin (örneğin deniz kenarında ayakta durun birisi için 1,7 metre gibi) karekökünün 3,57 ile çarpılması ile toplandığında o cismin teorik olarak görünebileceği azami mesafe ortaya çıkar. normalde mesafe atmaosferdeki ışık yansımaları nedeniyle bundan da uzundur.

    yani bir cismin görünebileceği teorik maksimum mesafe için formül;

    d=3,57*((sqrt(h1)+sqrt(h2))

    d= maksimum görünme mesafesi (km)
    h1= gözlenen cismin yüksekliği (m)
    h2= gözlemcinin yüksekliği (m)

    uludağ'ın zirvesi 2486 m, bunun karekökünü alıp, 3,57 ile çarparsak yaklaşık 180 km çıkar, istanbul'un marmara sahillerinin uludağ'a olan mesafesi ise 110 km civarındadır.

    not: hesaplamalar dünya için geçerlidir, bunu mars'ta denemeyin.

    http://en.wikipedia.org/wiki/horizon
  • geçtiğimiz ay havanın lodoslu olduğu günlerden birinde (migrenimden uydurdum), samatya sahilindeki denize uzaklığı sadece aradan geçen sahil yolu olan 5. kattaki balkonumdan sabah saatlerinde oldukça net bir şekilde gözlemleyebildiğim, benim için olasılıktan çıkmış olan hadise. adalar kesişim kümesinin tam sol yanında uzanıyordu kendisi.

    yani işin özü "ben yaptım, oldu." kişisel olarak tatmin duydum, heyecanlandım vs. bilimselliğinin zerre yakınında bile değilim, şapşal şapşal güldüm ve mutlu oldum ya gördüğüme kafi.
  • ayasofya ve uludağ'ı aynı çerçevede gösteren en güzel ve net fotolardan biri sonucu teoriden kanuna dönüşen olasılık.

    http://i.imgur.com/xzaj1.jpg

    (bkz: istanbul'dan uludağ'ın görülme kanunu)
  • hava az nemli ve açıkken gayet de mevcut olan olasılıktır, nitekim açık bir yaz günü bahçelievler'de, tepenin üzerindeki yüksek bir apartmandan adalar'a doğru bakarken bir sabah tüm cüssesiyle belirmiştir uludağ... (bkz: http://bit.ly/nythk7)
  • sert lodos fırtınalarının ardından maçka sırtlarından görülme olasılığı çok yüksek olmasa da vardır. denk gelindiği zaman keyfinin çıkarılması gerekir. ancak çok dikkatli bakmak ve yalova samanlı dağlarının ardındaki siluetini gözlemleyebilmek şarttır. önde görünen tepeler samanlı dağları, arkasındaki haşmetli ve çoğu zamanda karlı olan uludağ'dır. benzeri hava olayları oluştuğunda bir kez keşan korudağ rampasından bulgaristan-yunanistan sınırındaki rodop dağlarının karlı zirvelerini görmüşlüğüm de vardır.
  • google earth simulasyonu ile atatürk havaalanı kulesinden görülebiliyor. ihtimal 1'e çok yakın.

    http://i.imgur.com/1s6hy.jpg
  • babamın yanına gidip "baba naber ya sence uludağ istanbul'dan gözükür mü ?" diye sorduğumda "hassiktir git lan salak herif olur mu öyle şey. iyiyim bu arada" şeklindeki cevabıyla tamamladığı olasılık. bu lafından anlıyoruz ki istanbul'dan uludağ'ın görülme olasılığı %100 sevgili sözlükçü kardeşlerim. güvenin bana.
  • bizzat gördüğüm için, olasılık değil kesinliktir. şahitlerim var.
hesabın var mı? giriş yap