• japonya ve "monotsukuri"

    --- spoiler ---

    ...kobayaşi kengyo adındaki bu ufak şirket bir anda meşhur oldu. tüm dünyada kapış kapış satılan bu ürünün herkesin hayranlığını kazanan bir parçasının (ipod kapağı), japonya’nın ücra bir köşesindeki kulübeden bozma bir imalathanede, görünüşte 70 yaşına yaklaşmış bir esnafın hayatı boyunca geliştirdiği bir teknik ve dünyada başka hiç bir yerde bulunmayan, gene kendisi tarafından geliştirilen, bir malzemeyi kullanılarak 6 kişilik bir ekip tarafından işlendiğine kimse ihtimal vermemişti.

    --- spoiler ---

    http://t.co/mxurtl0tut
  • --- spoiler ---

    özellikle üretim ve reel sektör, sanayi alanında faaliyet gösteren klasik büyük japon şirketlerinde, hemen her şirketin kendi kimliği, bir iç hukuku vardır. bu “kimlik” şirketin gidişatında, şirket içi hiyerarşisine de, karar alma mekanizmasında görülebilen, hissedilebilen, soyutla somut arasında bir “ruh”tur.

    --- `spoiler` ---
  • --- spoiler ---

    türkiye’de ve bir kısım asya ülkelerinde de “genel müdür” önemli, etkili ve en yetkili pozisyon. işler genelde tepeden bitiriliyor. “üst düzey (top level)” toplantılarda stratejik yönler belirlenip şirket birleşmeleri, ortaklıklar konusunda el sıkışılıyor.

    japonya’da işler farklı yürüyor
    bu yönetim tarzına alışık idareciler japon şirketleri ile müzakere ederken türkiye’de olduğu gibi işi tepeden bağlamak istiyorlar. japon yönetim tarzı farklı olduğu için bir müddet sonra işler ilerlemiyor ve her iki tarafta da sabırsızlık, hüsran başlıyor.

    --- spoiler ---
  • japon şirketleri japonya dışında birbirleriyle çok katmanlı bir iş düzeni kuragelmişlerdir.

    çoğunlukla birbirleriyle olan ilişkilerinde karşılıklı kazan-kazan durumu vardır.
    kendi aralarında paslaşarak işleri hallederler.
    dayanışma ve destek en üst seviyededir.

    çoğu kez japon sermayeli bir hizmet sağlayıcı varsa hizmetin fiyatı ikinci plana atılır.
    aynı işi -ucuza gelecek dahi olsa- çok gerekmedikçe yerel şirketlere yaptırmamaya özen gösterirler.

    bu temayüle ortak iletişim dilinin ve benzer iş sistemlerinin (uzun zamana yayılan karar alma mekanizmalarının) ya da düşünce yapısının (karşılıklı güven ilişkisinin) sebep olduğunu söyleyebiliriz.
    bu işbirliklerinde bir miktar milliyetçilik de işin içine girebilir ama tek başına kararda etkili etmen değildir. iş rakip bir ülkede değilse.

    bu nedenle japon şirketleri yurtdışı yatırımlarında tek başlarına kalmaktan imtina ederler. hemen yanı yörelerinde benzer dili konuşan, benzer iş yapısında olan diğer japon şirketlerinin bulunmasını yeğlerler.

    bu nedenle japonya'dan bir ülkeye bir sanayi yatırımı almak için, bu yatırımı destekleyecek hizmet sektörlerini de paket olarak olaya dahilmiş gibi değerlendirmek gerekir. altyapıyı bu doğrultuda hazırlamak gerekir.

    mesela bir fabrika yatırımı için makine - ekipman tedarikçisi kadar bankacılık-sigorta, ulaştırma, eğitim, insan kaynakları, muhasebe, emlak, tüketim, altyapı hizmetleri gibi ilk yatırımla hemen ilişkilendirilemeyecek sektörler de aynı yatırım grubunda değerlendirilmediriler.

    japon sermayesinin toplu olarak bulunduğu yerlerde muhakkak bir fiziki ek destek birliği tesis edilir.
    ister sanayi ve ticaret odası densin, ister iş adamları derneği, lokali artık adı her neyse bir destek bürosu illaki tesis edilir.
    devlet desteği ve tesviği kadar şirketlerin de teşviği vardır.
    derneklere üyelik etkinliklere sponsorluk gönüllü olsa da çoğu zaman sosyal adap gereği mecburidir.

    bu derneklerin kuruluşuna mukabil yeterli sayıda japon varsa ve ortam ailelerin getirilmesine elverişli (asayiş yönünden güvenli, güvenilir, temiz ve japonlarin gözünde itibarı yerinde) ise hemen bir okul - eğitim ayağı oluşturulur.
    bu şekilde şirketler ve şirketlerde çalışanlar birbirlerine daha derinden ve insani olarak bağlanır. saflar sıklaştırılır.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap