• sosyal medyada 'kaç lira' videolarıyla tanınan sosyal medyacı...

    esnafın çakallıklarını paylaşıyormuş. ilginç geldi.

    esnafın iç sesi adıyla paylaştığı video ve gucci tişörtlü esnafın cevabı...

    https://twitter.com/…ber/status/1687058157086846976

    115 liraya, limonata mı var?

    +++hesaplayana adamlar++++

    günde 100 bardak limonata satılsa ayda 3000 limonata yapar.

    bırak 100 lirayı 30 desek; 3000x30=90.000 tl. maliyeti 5 lira bile değildir. limonata'nın keşfinin 90. yılı kutlu olsun.

    3 harfli marketlerde, çalıştıkları kafenin logolu giysileriyle limonata alan personel...

    bir usta ve işçiyi limonata karşılığında çalıştırıyorsunuz.
    1000 limonata ile tüm masraflar çıkıyor:) guccici

    not: isterse 5000 lira yapsın problem yok sadece bu zihniyet yüzünden evler, arablar nasıl şişiriliyor bu göz önünde bulundurulsun. esnafın kira derdi de buna örnektir. esnafa da geçiriyorlar problem bu. herkes birbirine

    bu arada güzel bir para aklama yöntemi...lemonade money.

    nerden buldun,
    efenim ayda 100.000 limonata sattım, iklim krizi, sıcaklar malum
    hm mantıklı

    bana ne diye mesaj atıyorsunuz yahu, yok esnaf olsan falan filan...eyvallah hepsi zor durumda...limonatacısı, kafecesi, taksicisi, inşaatçısı üzülüyorum tabii, emek veriyorlar...allah işlerini rast getirsin...
  • esnafların bu milleti nasıl düdüklediğini gösterdiği için fiziksel özellikleriyle dalga geçilen kız.

    dalga geçenler ise bizzat esnaf havucu yalamaya meraklı insanımız. maliyet adı altında bütün giderini bir bardak limonataya yükleyen eşcinsel bir esnaf da güya karşılık vermiş.

    bir bardak nazo limonataya 100 tl ödeyin siz en iyisi, ödemek istemeyeni linç edin, sonra da ülkeden gitmek istiyorum herkes çok kötü diye ağlarsınız.
  • buram buram avam kokan kişilik. maliyet hesabi bilmeyen, finansal hiçbir mevzuda bilgisi olmayan bu topluma müstahak
  • “acayip haklıyım” jestleriyle toplumu uyanışa çağıran bir sosyal medya kullanıcısı.
    limonatanı evinde sıkıp balkonda içmek de bir tercih. sadece 10 lira farkla nanesiz spiral pipetsiz şemsiyesiz şekilde aile bahçesinde de içmek de tercih
    zaten sadece limonata içmek isteyen en yakın manavdan limonunu alıp sıksın ev yapımı tertemiz. bu konuda esnaf haklı
    toplum açısından bakarsak bunu kabullenmek elbette bir nevi boyun eğiş. kitlesel olarak sistematik şekilde aşağılanıyoruz aslında ve artık bu tarz basit sosyal ihtiyaçları bile hak etmediğimize inandırılıyoruz…

    ne diyorduk; ooooğğğhhhhhh

    edit:ekleme
  • sevimsiz bulduğum kız. ve fakat cevap için video çeken esnaf kişi öyle paçalarından akan “hepinizi ayakta skiyoruz” tipli ki, insana aslıhan savundurtacak cinsten. anlat kız aslıhan. gücüne gitsin bazılarının. cevaben video çekene de git sor, kendisini ateşe atana meşaleyi elleriyle vermiştir. anlayana.
  • evde yeme-içme bir tercihtir. birim fiyatı düşüktür.

    ancak, 'evde bu fiyata, dışarda nasıl yükselir?' demek hesap bilmemektir.

    önüne gelen tabak sadece malzeme maliyetinden ibaret değil. maaş, sgk, vergi, ruhsat, işgaliye vs milyon çeşit gideri var. o arkadan duyduğumuz müzik sesi bile bir maliyet! işletmeci de, birileri gelse de doyursam demiyor, cebe para koymayınca hangimiz yaptığımız işi yapmaya devam ederiz?!

    ha bir lahmacuna şu kadar, bir makarnaya bu kadar eder mi dediğimiz mekanlar yok mu?

    var.

    gitmiyorum... ki, o da seni beni beklemiyor. onun müşterisi zaten bir lahmacuna "o kadar para" vermek için gidiyor! pahalı yerden story atmazsa ölecek tipi insan da var, zibil gibi kazanıp nereye harcasa bitiremeyen de...

    ekonomik çözmek isteyen evde yer tabi, fakat hiç kimse de sadece tabaktakinin maliyetini alıp, ötesini berisini borçlanıp, o dükkanı beklemez.

    edit: sadece işletmeci açısından baktığım düşünülmüş. demiyorum ki; pahalı olması lazım, bilakis maliyet çıkaracaksak her kalemi yazalım diyorum. yoksa ben gideceğim yerin #etiketlenmiş fotoğraflarına bile bakıyorum. müşterisi/işletmecisi bana uymayana bedava olsa da oturmuyorum.
  • esnaf daha hesap yaparken 10 bin geçirmiş varın gerisini siz düşünün
  • limonata hazırlayan ustaya hangi mekan 30 bin maaş veriyormuş lan? limonata hazırlayana 30 bin veriyorlarsa cv gönderelim hemen :) bir de garsona 20 bin maaş veriyorlarmış. hadi oradan. alayı asgari ücrete adam çalıştırıyor sanki bilmiyoruz. üstelik gencecik çocuklar 12 saat ayakta 2 büklüm şekilde çalışıyorlar.

    aferin kız aslıhan. sapla bunlara. yanındayız.

    ekleme : özelden maaliyeti bu brüt maaş diyen arkadaşlar oluyor.

    doğrudur nette de eline 22 bin geçsin. limonata hazırlayan adama 22 bin mi veriyorlar. çoğu işletme asgarî ücret veya bir tık üstüne işçi çalıştırmakta. tanınmış yerlerde bile aşçı yardımcısı için maks 15 bin layık görülüyor. bak misal bir ilan. kaldı ki şef aşçıya limonata hazırlatmaz bunlar.

    https://tr.indeed.com/…s?q=a%c5%9f%c3%a7%c4%b1+cafe

    işletmelerin elbette giderleri vs var ama basit ürünleri dünya paraya satmaları fırsatçılık. misal yemeğin yanında içeceğe normalin 2-3 katı fiyat eklemeleri gibi. misal pizzalar da böyle. maks maliyeti 30-40 tl olan orta boy pizzaları 150-180 liraya satıyorlar. benim işletmelere bir garezim yok ama bazen kadının dediği gibi terazinin ayarını kaçıran yerler oluyor maalesef.
  • 105 binden 115 bine ışık hızında geçen hesap uzmanı esnafın sözde cevabı.
    daha bu sabah üst üste izledim aslı'yı. herkes bir garip bulsa da ben gayet tatlı ve içten buldum. ayrıca niye herşeye bu kadar kalkanı hazır tutar insanlar o da muamma.
  • insanlar çalışıyor, yoruluyor ya da çalışmıyor bütün gün ev işi, çocuk falan uğraşıyor. arada sosyalleşme ihtiyacı, değişiklik ihtiyacı hissediyor ve dışarı çıkmak istiyor. sonra kadının teki bakın size napcam diye sodaya limon, tuz falan döküp bakın buna dışarıda 100 tl veriyorsunuz diye kendince zekasını parlatıyor. bunu izleyen bi adam, dışarı çıkalım mı diye soran karısına aynısını evde yap diyor ve olaylar gelişiyor. bu türkiye’de asgari ücretle geçinilen herhangi bir evde olması muhtemel bi senaryo. bu kadın ülke niye bu kadar pahalı diye düşünmek yerine, sorgulatmak yerine, evinizde yiyin, için diye fakirleşmemizi normalleştiriyor. ben gideceğim yer değmediği sürece evde yemeyi tercih ediyorum sebebi de yiyecek, içecek kalitesinin normal mekanlarda son derece düşmüş olması ama her bütçeye uygun da mekan olduğunu biliyorum. fiyat, performans değerlendirmesi yapacak zekaya da sahibim. bir mekan sahibi açgözlü olabilir, kazıklayacak yer arıyor olabilir ama tüm mekanlar böyle değil. evet ablacım en ekonomik kadın sensin, umarım dışarıda yemek yerken falan görmeyiz seni.

    edit: bu arada mekanların kalitesiz yiyeceklere biçtikleri fiyat politikasına ben de karşıyım ama bunu insanlara tiktok gibi bi mecrada bu şekilde anlatırsan saçmasapan bir algı oluşturursun. şu ekonomik şartlarda millet cinnet geçirmek için yer ararken basit bi dışarı çıkma talebinin büyük bi olaya dönüşmesine sebep olabilirsin. çünkü çıkan sonucu herkes mekan sahiplerine nüktedan bi eleştiri olarak görmez. oturun oturduğunuz yerde, dışarıda yeme içme neyinize cümlesine dönüşür. eleştiri yapacaksa çaydan, kahveden, limonatadan yapmasın mümkünse çünkü bu ülkede çoğu insan sadece dışarı çıktığında en fazla bunları tüketebiliyor. deli gibi çalışan insana da limonatanı da evinde iç demek bana haksızlık gibi geliyor.
hesabın var mı? giriş yap