• ilk olarak ayna grubunun bir sarkisinda uzun yillar once rastladigim kelime. kan-kardes in kisaltmasi olarak kullanmislardi. bunun icindir ki ayna grubu bunu ilk kullananlar olabilir.
  • kim olduğu bilinmemekle birlikte tarihe geçmiş kişidir.
  • benim nezdimde kuzenimdir.
    sanırım 1992 ya da 1993.

    istanbul'dan gelen kuzen ve ben:

    - kanka şöyle işte... kanka böyle ...
    - kanka ne la?
    - kanka, kanka kan kardeş demek.
    - hımm.
    - bir de kanki var. ama onu kızlar söylüyor.
    - o ne demek?
    - aynı kan kardeş.
    - hımm ilginç.
    - siz ne diyorsunuz kanka?
    - biz burada kısaca la deriz.
    - la ne demek kanka?
    - ulan demek.
    - oha?
    - ya.
  • telif hakkını almadığı için şu an ağlıyordur.
  • kanka kan kardeşi anlamına geliyor. kan kardeşiliği ise yeni bir şey değil.

    "...
    kardeş veya dost olmak isteyenlerin kanlarını bir içkiye karıştırıp içmeleri türk kültür çevresinde antlaşmanın en önemli şartlarından biriydi. başlangıçtaki anlayışa göre kan ve can aynı şeydi. kanları birbirine karışan kimselerin hayat ve ölümlerinin de birbirleriyle bağlanmış olduğuna inanılmaktaydı. bundan dolayı “kardeşleşme andı töreni”nde kan en önemli unsurdu (inan 1948: 287).

    kardeşleşme andı törenlerinde kardeş olan kişilerin kanlarının içkiye karıştırılmasına ilk kez iskitlerde rastlanılmaktadır. ant içecek olanlar bir kupanın içerisine kanlarını karıştırmaktaydılar. bunun için sivri bir cisimle kan çıkaracakları yeri delmekte ya da kılıçla hafif bir şekilde çizmekteydiler (herodotos ıv: 70). aynı şekilde iskitlerin “kan andı törenlerinde kardeş olacak iki kişinin kanlarını karıştırmaları hakkında lucianos da bilgi vermektedir. burada kan kardeşi olacak kişilerin kanlarının bir içkiye karıştırılmasından söz edilmemektedir. burada şahıslar parmaklarının ucunu kesip kanı bir sağrağa (kâse) akıtmakta, birbirine karışmış olan kana kılıçlarının ucunu batırarak, kana batırılmış kılıç uçlarını dudaklarına götürmektedirler (lucianos 1944: 212). dolayısıyla iskitlerde kan kardeşi olan kişilerin kanını karıştırmalarını hem herodotos hem de lucianos açıklamaktadırlar, ancak birincisinde karıştırılan kanlar içkiyle, muhtemelen kımızla içilmekte, ikincisinde karıştırılan kan kılıç ucuyla dudağa götürülerek yalanmaktadır.

    türk dili ve edebiyatında kan kardeşliği için kan yalaşmak tabiri kullanılmaktadır (aksoy 1996: 2240). buradaki “kan andı töreninde kardeş olacak kişilerin birbirinin kanlarını herhangi bir içkiye karıştırmadıkları, birer damla kanlarını yalayarak kardeş oldukları görülmektedir. zaten “kan yalaşıp karındaş oldular” (aksoy 1996: 2240) tabiri kanın içilmediğini, kardeşleşen kişilerin kanlarını yalayarak bu işi gerçekleştirdiklerini göstermektedir. türk kültür çevresinde çocukların kollarını çizerek, kanlarını birbirine karıştırmaları bu eski geleneğin bir yansıması olarak hâlâ yaşamaktadır.

    ilhami durmuş,
    milli folklor, 2011, yıl 23, sayı 89
    "
    http://www.bilinmeyenturktarihi.com/…ardesligi.html

    "...
    eskiden iki türk ve iki moğol bir oymak ve hatta bir ulustan olmadıkları halde, birbirini takdir ederek (and) yoluyla kârdeş olurlar. bunlar bir takım şahitler önünde kollarından bir damar yararak kanlarını bir fincan içine akıtır ve bunu süt ve kımıza karıştırarak her birisi o karışımın yarısını içer. ikisi de böylece kardeş olurlar ki, bu kardeşlik tabiî kardeşlikten farksız olup, taraflar bir kardeş gibi bütün hak ve imtiyazlardan yararlanırlar.

    tarihî olan bu kan kardeşliği âdetinin islâm dininde bir temeli yoktur. din açısından bir mana taşımaz. hatta kan haram kılındığı için hayatı bir zaruret olmadıkça, onu yalamak veya içmek haramdır. kur'an-ı kerim'de "leş, kan, domuz eti.... size haram kılındı" (el-maide, 5/3) buyurulmaktadır.
    ...
    "

    http://www.sorularlaislamiyet.com/…-kardesligi.html
  • kekeme olabileceğini düşündüğüm insandır.
  • çok büyük ihtimal ile türkçe bilmeyen insandır. çok kısa bir araştırma ile japonca'da kanka diye bir kelime vardır.
    anlamı için: kanka: japaneese-english translation
  • tatli kaciklar adli dizide, saffet ve rafet adli iki ev arkadasinin kullandigi bir kelime idi. ilk kullananlar da onlardir. ayrica birbirlerine 'jakabo' da derlerdi ne demekse. saffet'i yalcin mentes, rafet'i ise mehmet ali erbil canlandirirdi.
  • parmaklı bir reklamda kullanıldıktan sonra halka yayılmıştır.

    p.s: bu reklamlı bilenler mesaj atsın. hani parmağına kaş göz çizmiş bir adam vardı "kankacım napalım" diyordu parmağına

    edit: buldum yine ekşiden fayda var

    (bkz: #171869)
hesabın var mı? giriş yap