*

  • (bkz: aramaya inandım mamafih bulamadım)

    bakkaliye, sokak arası marketler ve tekel dükkanlarında uygulanan rezalet. kredi kartı ya da debit kartla sigara aldığınızda sigaranın ücretinin üzerine işletmecinin kafasına göre koyduğu komisyon.

    son birkaç yılda bunu yapanlar arttı. artık sanırım hepsi alıyor bu farkı. önceleri kaç paket almış olursanız olun 50 kuruş fark alıyorlardı. ve bu farkı sadece kredi kartından alıyorlardı. yani debit kartla alınan sigaralarda fark alınmıyordu. sonra bu 75 kuruşa, bazı kendini bilmezlerde 1 liraya kadar çıktı ve debit karttan da fark alınmaya başlandı. artık sigara başına 75 kuruştan aşağı alan yer kalmadı. zincir marketlerde böyle bi durum yok. hatta carrefour gibi yerlerdeki sigara satılan kısımlar da böyle bir fark almıyor. önceleri "yahu küçük işletme, mahalle esnafı, o da parasını gecikmeli alıyor, bankaların komisyonu fazladır, zaten sigaradan ne kadar kar ediyor ki" gibi düşüncelerle ses çıkarmıyordum. ama artık rezalet duruma geldi.

    her gün 200 metre uzaktaki atm'ye yürüyüp sırf sigara için para çekmek zorunda mıyım? evimin sokağındaki komşum, "kaarşim kaarşim" diyen tekel bile bunu yapıyor.

    tabii ki söz konusu sigara olduğu için bu haksız kazancın hiçbir yürütme organı tarafından denetleneceğini ve durdurulacağını düşünmüyorum. çünkü zaten yüzde 60'ından fazlası vergi olan sigara ücretlerinin üzerinden prim yapmaya çalışacak esnafa kimse ses çıkarmaz. ancak "içmeyin o zaman kardeşim" diyeceklerdir.

    eskiden "yahu her gün sigaraya verdiğim parayı kenara koysam" düzeyindeki hesaplar artık "şu pezevenkler fark almasa" olarak evrildi.

    edit: bazı arkadaşlar mesaj yolladılar. papada ossurur mahlaslı arkadaş "posun maliyeti max 60 lira aylık" derken vosvos mahlaslı arkadaş da sigaradan alınan verginin yüzde 60 değil 80 olduğunu belirtmiş. teşekkürler.

    ayrıca (bkz: #62174942)
  • sigarayı zincir marketten almak için iyi bir neden.
  • kredi kartından çektirdiğin zaman o küçük esnafın sattığı sigara ona zarar olarak yazılır. sigara çok küçük karla satılan bir mamüldür ve küçük esnaftan kredi kartı ile sadece sigara alırsan o esnaf zarar eder. o yüzden küçük esnafta banka kesintisini o ürüne eklemek zorundadır. aynı şey küçük altında da vardır. 200 liralık bir küçük altını kartla alırsan 5 tl fark vermek zorundasın. rekabetten dolayı kuyumcu o altından 2 tl ya da 1 tl kazanır. sen onu kartla çektirirsen o sattığı üründen zarar eder. ticaretin mantığı nedir ? kar etmek. o yüzden bir esnaftan zarar etmesini bekleme. sen nasıl iş yerinde mesaiye kalmak için ekstra ücret vermezsen esnafta sana zararına sigara satmaz.
  • bankaya bildirin, pos makinesinin elinden alınmasına kadar gidebilir.

    sakız bile alsanız kartla ödemeyi isteme hakkına sahipsiniz. o da çekmek zorunda. pos hangi bankanınsa, arayın şikayet edin.

    daha önce 6-7 pos ve 10 üzerinde coca cola bayiliği iptal ettiren biri olarak uğraşın bu ibinlerle derim.
  • metro istasyonlarındaki büfeler fark almıyor millet. eve gitmeden muhakkak oralara uğrayın..
  • zamanında bakkalımız varken sigarada yanlış olmasın %5-10 arası bir kar vardı ve bu fark sigaranın yabancı olup olmamasına göre değişiyordu. dağıtımcı ve tekel de çalışılan süreye göre iskonto yaptığı için de kar marjı bir tık daha artıyordu. şu anda kar payı nedir bilmiyorum ne olarak; ama oradan buradan duyduğuma göre %3-7 arası bir şey deniliyor. (bilen varsa yeşillendirsin.)

    çoğu yer 75 kuruşla 1 lira arasında bir fark koyuyor. ben de herkes gibi küçük esnafın fark koymasına bir şey demiyordum ki bir başka yerden sigara alıp fark çekmediğini görünceye kadar.

    farkı çekmeyen esnafa sebebini sordum sanki alması gerekiyormuş gibi. ben çekmiyorum dedi. ne kadar dedim kredi kartıyla çekersen bankanın oranı falan %1,5 dedi. şok oldum bildiğin. %1,5!! doğru yanlış bilmiyorum; ama adamın söylediği buydu bana.

    ben de küçük esnafı koruyalım diyordum, sonuçta biz de çocukken bakkalı olan adamdık, babamız esnaftı falan filan; ama o iş yalan artık. aslında küçük esnafla ilgili söyleyeceğim bir sürü şey var; ama o başka entry konusu bir ara yazarım
  • ticaretin ne olduğunu açıklamaya çalışan ve kendisi de büyük ihtimalle küçük esnaf olan yazarlar madem mikro iktisadı ve haklarını bu kadar iyi biliyorlarsa zarar etmemek için sigara toptancılarını ve pos cihazlarının sahibi olan bankaları hedef alarak haklarını arasınlar. yani banka senden para kesiyor diye bu haksızca benim cebimden çıkmak zorunda değil. ayrıca sadece sigara aldığımızda değil onlarca başka ürün+sigara aldığımızda da bu fark konuluyor. bu yüzsüzlüktür.

    şikayet etmekse bir seçenek olabilir ama mahalledeki bütün bakkaliye ve tekelleri şikayet etmek demek hepsinin poslarının iptal olması, hiçbirinden kartla alışveriş yapılamaması ve ihtiyaçlarınız için yanınızda devamlı nakit para bulundurmak zorunda olmanız anlamına geliyor. ayrıca bu iş sadece mahalleyle de bitmiyor. bunu yapan esnaf bir değil iki değil. tek tek gittiğim her ilde, her semtte, her girdiğim bakkalı şikayet etmek benim vazifem olmamalı. bu bankalar hiçbir şeyi denetlemiyorlarsa yarın bir gün su alırken de "karşim yalnız suda 1 lira fark oliyeao" deme ihtimalleri de var bu adamların.
  • benzinlikler en kolay cozum yoludur... sonra guccuk esnafi bitirdiler... sreee sree.
  • 9 lira veriyorum üstüne 1 lira mı veremicem mantığıyla fakirleştim
  • bildiğim kadarıyla yasal olmayan işlemdir üzerine gidilmelidir
hesabın var mı? giriş yap