• sevdiklerim hic bilmesin, sevdiklerine hic takilmasin, cekmesinler istiyorum bunu. cahil kalsin en bi’ degerlilerim, daha fazla bilmeyelim bence.
  • lösemi (bkz: aml) hastasıysanız ve hastaneye yatarak tedavi oluyorsanız muhteşem bir şey. bi kere takıldıktan sonra vücudunuza giren tüm sıvılar (kemoterapi, serum, antibiyotik, vs) kateter aracılığıyla giriyor. bu ne demek? üç günde bir yeni damar yolu açıp kollarınızı delik deşik etmemek demek. hem hemşireleri hem de sizi çok çok rahat bir süreç yaşamaya davet etmek demek. tabii bir süre boynunuzda birkaç kablolu bir şeyle yaşıyorsunuz; ama olsun. en azından orda olduğunu bilmeseniz yokmuş gibi olabilir. zira acı veren bir şey değil. sadece steril tutmak çok önemli. iki günde bir mutlaka pansuman yapmak gerekiyor enfeksiyon oluşmasın diye. sonra siz de tedavi sürecinin tadını çıkarıyorsunuz.
  • bir aralar direk üretiminde bulunduğum, dışarıdan basit bir pipet gibi gözüken fakat üretimi inanılmayacak derecede hassas medikal cihazların genel adı. anjiyografik ve kılavuz kateterlerin, her damar şekli ve iç çapı için farklı modelleri mevcut. en yaygın kullanılanları judkins serisi olmakla birlikte, her markanın bine yakın farklı kateter tipi bulunmaktadır. ayrıca bu tip kateterler içerdikleri tel örgü sayesinde braided catheters olarak da bilinmekte. ayrıca bu cihazların üretimi cleanroom larda yapılakta ve en basit modelinde bile 4-5 çeşit farklı polimer kullanılmakta.
  • kanser hastalarının omuriliğine sokularak morfin vermenizi sağlayan düzenek...
  • steril olmazsa e.coli enfeksiyonlarının davetiyesi.

    pseudomonas aeruginosa da kateter üzerinden enfeksiyon yayabilir..
  • safra kesesi tıkandığı için ve pankreasta bulunan tümör baskı yaptığı için, iç organlardan yapılamayan açma işlemlerine karşın, dışarıdan kateter safra kesesine takılarak, safra kesesinin dışarı atması gereken sıvıyı atması sağlanır.

    şahsıma takılan kateter göbek deliğinin bir parmak üstünden içeri yollanmış, 10 mm çapında ve günde yaklaşık 1 litrenin üzerinde safra sıvısını dışarı atmaktadır.

    elimizde torba ile geziyoruz anlayacağınız.
  • üriner enfeksiyon ve sürtünmeden kaynaklı üretral travma gibi sorunlar için hidrojellerin önemi daha iyi anlaşılmakta son yıllarda
  • midedeki asit yogunlugunu olcmek icin burundan sokulur midenize kadar indirilir.benim icin cok aci verici bir deneyim olmustur.bir gun tasimak zorunda da kalinabiliyor.disari cikma zorunda kalinirsa burundan sokulmus bir boruyla muthis dikkat cekilir.'abla ne oldu sana yaw,yardim edelim mi','anam ne olmus buna' tepkileriyle karsilasmak mumkundur
  • serum takilacagi zaman falan kullanilan damar icine sokulan boru, ayrica sondalara da boyle deniyor galiba..
  • genelde polietilen, poliüretan, teflon gibi polimer malzemelerden yapılan, kullanım yerlerine göre çok çeşitli isimler ve şekiller alan tıp malzemesi. vücuttan sıvı alınması, sonda, nutrisyon, kemoterapi vb. amaçlara hizmet eder. hijyenik bir şekilde kullanılmazsa septisemiye yol açıp dert olabilir, bu yüzden uzun süre kullanılacaksa belirli aralıklarla değiştirilmeli ya da pansumanına özen gösterilmelidir.
    vücuda yerleştirme işlemi için(bkz: kateterizasyon)
hesabın var mı? giriş yap